סגור
תחנת הכוח אשכול באשדוד תחנת כוח אשכול
תחנת הכוח אשכול באשדוד. נמכרה ב-9.1 מיליארד שקל (צילום: גדי קבלו)

רשות החשמל תמתן את ההתערבות במחירים של היצרנים הפרטיים

 רשות החשמל טענה כי יצרני החשמל הפרטיים ניצלו את היעדר התחרות וגבו מחירים גבוהים במיוחד וביקשה להגביל את התעריפים. היום רמז  סמנכ"ל רשות החשמל עוז לוי כי ההתערבות תהיה נמוכה יותר: "תהיה התערבות בשוק האנרגיה אך ייתכנו שינויים בעוצמתה"

לאחר שרשות החשמל יצאה בשימוע להגבלת תעריפי החשמל שמקבלים יצרני החשמל הפרטיים, מה שהוביל לסערה בשוק האנרגיה, ייתכן שהרשות תמתן את ההתערבות. לדברי סמנכ"ל רגולציה ברשות החשמל עוז לוי, "ההתערבות בשוק האנרגיה נדרשת אך ייתכנו שינויים בעוצמתה".
את הדברים אמר לוי בכנס האנרגיה והתשתיות ה-21 שנערך היום בכפר המכביה. לוי הוסיף: "ההתערבות בשוק האנרגיה נדרשת בעת הזו, ולכן היא תקרה. יחד עם זאת, ייתכן שעוצמת ההתערבות והתכולה שלה ישתנו, כדי להגיע לאיזון טוב יותר".
1 צפייה בגלריה
סמנכ"ל רשות החשמל עוז לוי
סמנכ"ל רשות החשמל עוז לוי
סמנכ"ל רשות החשמל עוז לוי
(צילום: יחסי ציבור ועידת אנרגיה ועסקים)
בחודשים האחרונים סער שוק יצרני החשמל הפרטיים לאחר שברשות החשמל טענו כי חלק מיצרני החשמל הפרטיים ניצלו את היעדר התחרות וגבו מחירי חשמל גבוהים במיוחד על החשמל שהם מפיקים - והמחיר התגלגל לציבור. מנגד, בשוק החשמל עלו טענות נגד הרשות על כך שהגבלת המחירים שקבעה חריפה מדי ועלולה להוביל את יצרני החשמל הפרטיים להפסד. שתי תחנות כוח – אשכול שבבעלות דליה אנרגיה וחגית שבבעלות שיכון ובינוי אנרגיה, אדלטק וקיסטון - הודיעו כי אם השימוע יעבור במתכונתו הנוכחית הן לא יוכלו לעמוד באמות המידה הפיננסיות.
יצרני החשמל הפרטיים בגז טבעי מתחלקים לשניים: היצרנים שהוקמו כפרטיים ומוכרים את החשמל שלהם לספקים גדולים או לצרכנים גדולים כמו מפעלים. אלו פועלים בשוק חופשי כשמחיר החשמל שהן משלמות נקבע בהתאם למשא ומתן בין הצדדים.
הסוג השני של היצרנים הפרטיים הם ארבע התחנות - חגית מזרח, אלון תבור, רמת חובב ואשכול - שהופרטו מחברת החשמל במסגרת הרפורמה בחברה מ-2018. אשכול היא התחנה האחרונה שנמכרה במסגרת הרפורמה לידי דליה אנרגיה בתמורה ל-9.1 מיליארד שקל ביוני האחרון.
תחנות אלו פועלות במודל SMP (מחיר מערכתי שולי). התחנות מציעות כמות ייצור חשמל ומחיר לחברת ניהול מערכת החשמל נגה, ונגה בוחרת מאילו יצרנים לרכוש חשמל וכמה, במכרזים חצי-שעתיים. התשלום שנגה משלמת לכל התחנות הוא מחיר החשמל הנמוך ביותר שהוצע לייצור החשמל ולא התקבל. הפער בין המחיר שהציעה יצרנית למחיר שקיבלה בפועל אמור לכסות עלויות נוספות כמו הדלקת התחנה וגם לכלול את הרווח של היצרנית. אלא שלא תמיד הפער בין ההצעות מכסה את העלויות של התחנות ולכן הן יכולות לבקש תעריף משלים. ברשות החשמל טענו כי החברות ניצלו את התעריף המשלים וגבו מחירים עודפים בהיקף של 300-400 מיליון שקל בשנים האחרונות.

ששינסקי: "צריכים להתכונן ל-2040"

במהלך הכנס אמר פרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש הוועדה שבחנה את הכנסות המדינה מתגליות הגז בעשור הקודם: "אנחנו צריכים להתכונן כבר היום לקראת 2040, אז המחירים יעלו לגובה של מחירי היצוא, שזה הבדל של 15% למחיר המקומי שלנו".
בישראל פועלים כיום שלושה מאגרי גז: תמר (300 BCM) ולווייתן (600 BCM) המופעלים על ידי חברת שברון שגם מחזיקה ב-25% מתמר ו-40% מלווייתן. המאגר השלישי הוא כריש (100 BCM) שבבעלותה המלאה של אנרג'יאן. כריש החל את ההפעלה המסחרית באוקטובר 2022.
לפי ששינסקי, הכניסה של אנרג'יאן לשוק הגז הטבעי עם ההפעלה של מאגר כריש הובילה להוזלה של 5%-7% בתעריפי החשמל, אך הוא מזהיר: "כאשר אנרג'יאן תמצה את הקיבולת שלה, נעמוד בפני מצב שבו שני מאגרים, תמר ולווייתן, ישלטו בשוק המקומי ללא תחרות אמיתית. המונופול הזה יגרור עלייה במחירים שישפיעו על משקי הבית והמשק כולו".
סגן הממונה על התקציבים באוצר איליה כץ אמר בכנס כי אחד הפתרונות הוא מכר בנפרד. המשמעות של מכר בנפרד היא שכל בעל מניות במאגר ימכור את הגז הטבעי באופן עצמאי. כך למשל במאגר לווייתן מחזיקים היום שלושה שחקנים (ניו מד אנרג'י, שברון ורציו). ב-2030 צפוי להסתיים הפטור שיש לשותפות מלווייתן שמאפשר מכר משותף של הגז.

היצרנים דורשים ודאות לגבי המחירים

אחת הביקורת על רשות החשמל בהקשר של השימוע היא הצורך בוודאות במשק האנרגיה הישראלי. הסיבה לכך היא שבחודשים הראשונים החלו ברשות לקדם שני מהלכים. הראשון הוא שינוי ההרכב של מחירי ה-SMP, בצורה שתשקף בצורה נכונה יותר את העלויות של יצרני החשמל. שינוי נוסף בשוק הוא המנגנון שבו מחושב תעריף ייצור החשמל – התעריף שמקבלת חברת החשמל על ייצור החשמל ושעליו נשענים הסכמים רבים בשוק החשמל הפרטי בישראל.
שלושת השינויים יצאו במקביל, וכרגע היצרנים ממתינים להחלטה סופית של רשות החשמל. חוסר ודאות לגבי התעריפים שיקבלו עלול להוביל לעיכוב בהקמת תחנות כוח חדשות – על אף הצורך הדחוף בהקמתן.
לפי תוכנית הפיתוח למשק החשמל של נגה עד 2035 יידרשו הקמה של 7 תחנות כוח נוספות בישראל. הקמת התחנות הכרחית להשלמת ההספק
השבוע למשל חתמה דליה (שזכתה גם במכרז בתחנת אשכול) חתמה על מזכר הבנות לא מחייב למימון הרחבת תחנת הכוח דליה על ידי הקמת יחידת ייצור נוספת בהספק 630-900 מגה-וואט בהיקף 4.25 מיליארד שקל. המזכר מותנה באסדרת השימוע על התעריף.
שחקן נוסף הוא תחנת הכוח קסם שמיועדת לקום ליד ראש העין. התחנה קיבלה אסדרה לתעריף זמינות, כלומר תעריף שתחנות הכוח מקבלות עבור היכולת לייצר חשמל ברשת ולא על הייצור בפועל של 1.5 אג' לקוט"ש. אלא שלאחר השימוע שמגביל את הרווחיות של התחנות לא בהכרח מדובר בסכום המאפשר את החזר עלויות ההשקעה של הקמת התחנה (תחת מגבלות השימוע). לכן ברשות החשמל רוצים להמתין לתוצאות מכרז להקמת תחנת כוח אחרת – בשורק, שהקמתה מבוססת על הליך מכרזי בין כמה שחקנים. בכך תעריף הזמינות שיוצע ישקף את מחיר השוק, אלא שהמכרז מתעכב.