מחיר המימון עבור הרוסים עשוי לזנק
מחיר המימון עבור הרוסים עשוי לזנק
היות שרוסיה מממנת את עצמה, לחרם שהוטל על רכישת אג"ח ממשלתיות רוסיות יש השפעה מוגבלת על תפקודה של הממשלה. עם זאת, החרם עלול להקשות על מיחזור החוב הקיים, שהגיע בסוף 2021 ל־1.4 טריליון דולר
החוב הקונצרני של רוסיה הגיע בסוף 2021 ל־1.4 טריליון דולר שהם 82.5% תמ"ג והיא ממוקמת במקום השביעי בקבוצת הייחוס שלה. חוב זה חריג שכן חוב משקי הבית של רוסיה (22% תמ"ג) ובעיקר החוב הממשלתי שלה (18.8% תמ"ג) נמוכים באופן ניכר.
למעשה, 62% מכלל החוב שלה הם קונצרניים. עם זאת, 77% מהחוב נקובים ברובל ורק פחות מרבע ממנו נקוב במט"ח (בעיקר דולר).
ניכר כי רוסיה נזהרה מאוד מלהיות תלויה במימון זר. לפי הערכות של ה־IIF, רק 64 מיליארד דולר מכלל החוב מוחזקים בידיים זרות. בנוסף, רוסיה נהנית מיתרות מט"ח של 640 מיליארד דולר (מקום רביעי בעולם) ונהנית מעודף של 120 מיליארד דולר בחשבון השוטף (היא מייצאת יותר סחורות, שירותים והון ממה שהיא מייבאת).
היות שרוסיה מממנת את עצמה, לחרם שהוטל על רכישת אג"ח ממשלתיות רוסיות יש השפעה מוגבלת על תפקודה של הממשלה. עם זאת, החרם עלול להקשות על מיחזור החוב הקיים.
לפי ה־IMF, רמת ההיערכות המוסדית של רוסיה להתמודד עם משבר חוב נמוכה אך החוב שלה הוא בעל פגיעות נמוכה (חוב לא מסוכן). ובכל זאת, העובדה שחברות דירוג כמו S&P חתכו את דירוג האשראי של רוסיה לרמת "זבל", יחד עם האיסורים של המעצמות המערביות, חוסמת את רוסיה באופן מוחלט לשווקים הפיננסיים הבינלאומיים ומותירה לה רק מימון רוסי מקומי.
"להערכתנו, לסנקציות שהוכרזו עד כה עשויות להיות השלכות שליליות משמעותיות על יכולתו של מגזר הבנקאי הרוסי לפעול כמתווך פיננסי למסחר בינלאומי", ציינו ב־S&P.
בורסת מוסקבה הגיעה באמצע פברואר ל־1,514 נקודות וביום שישי נסגרה על 937 נקודות. בסוף השבוע החליטו מנהיגי האיחוד האירופי לנתק את המערכת הבנקאית הרוסית (כ־70% ממנה) מהמערכת הפיננסית ולכן מחיר הגיוס עבור הרוסים עלול לזנק. כמו כן ירידות במחירי הנפט או הגז עלולות לסבך מאוד את הכלכלה הרוסית.