מהטיפול המשפטי במחבלי הנוחב'ה ועד לקליטת עורכי דין צעירים
מהטיפול המשפטי במחבלי הנוחב'ה ועד לקליטת עורכי דין צעירים
רגע לפני פורום Duns 100 לבכירי ענף המשפט בתחומי הצווארון הלבן והמשפט הפלילי, מספר עורכי דין בכירים עונים לשאלות אקטואליות הנוגעות לאחד מתחומי העיסוק האינטנסיביים ביותר בענף עריכת הדין
פורום- Duns 100 לבכירי ענף המשפט בתחומים צווארון לבן ומשפט פלילי יערך השנה ביו היתר על רקע המלחמה בצפון ובדרום הנמשכת על פני קרוב ל 11 חודשים. תקופה ארוכה שבה מערכת המשפט מראה שוב את היכולת לגלות גמישות ולהשתמש בכל הכלים האפשריים כדי להתמודד עם האירועים החריגים שעוברת מדינת ישראל, וגם להתמודד עם סוגיות שגרתיות, מבלי להתנתק מניהול ומהרצון לשפר את עתיד הענף.
אין ספק שתחומי המשפט הפלילי והצווארון הלבן הושפעו ועדיין מושפעים מהמצב המיוחד בו מדינת ישראל והחברה הישראלית נמצאים. המצב המיוחד משפיע במגוון דרכים, החל מהנושאים בהם עוסקים עורכי הדין מהתחומים האמורים, ועד האופן שהמערכת המשפטית מתאימה עצמה למצב המיוחד, "באופן אישי, בחודשים הראשונים של המלחמה היה נראה כי חלה ירידה מסוימת בעצימות הפשיעה, או לחלופין בזמינות המשטרה לאכוף פשיעה אזרחית. מנגד, ככל שחלף הזמן, דומה כי המצוקה והלחץ בקרב הציבור עשוי להגביר נטייה לפשיעה ועבריינות", מסביר עו"ד בן מעוז, בעלים ומייסד של 'בן מעוז משרד עו"ד' העוסק בתחום המשפט הפלילי. לדברי עו"ד מעוז, הניסיון שנצבר בתקופת הקורונה והשימוש בדרכים אלטרנטיביות שאינן מצריכות מפגש פרונטלי בהחלט מסייעים בתקופה מאתגרת זאת כדי לנהל הליכים משפטיים, כמו למשל בעת מפגשים "טכניים" הנוגעים לקידום תיקים, "עוד מתקופת הסגרים בימי הקורונה, למדה המערכת המשפטית לעבוד בצורה טובה ויעילה באמצעות דיונים הנערכים בהיוועדות חזותית של חשודים ונאשמים מבתי המעצר. אני סבור שכיום ניתן ורצוי לקיים דיונים, טכניים בלבד, כאשר גם עורכי הדין מופיעים באמצעות היוועדות חזותית ממשרדם".
הלבטים המשפטיים סביב מחבלי הנוח'בה
סוגיה משפטית שמראה עד כמה חריגה התקופה בה אנו נמצאים נוגעת בהיבטים המשפטיים השונים סביב מעצר מחבלי הנוח'בה, על כל המשתמע מכך. אחת הסוגיות הפומביות שהעסיקו את מערכת המשפט והחברה הישראלית הייתה המעצר של חיילי מילואים בשדה תימן בחשד להתעללות במחבלי הנוח'בה עליהם הם שמרו. לא מעט שאלות עלו לגבי הטיפול של הצבא ומדינת ישראל בסוגיית מעצר חיילי המילואים, כמו למשל: האם הפרקליטות הצבאית פעלה בצורה הנכונה? מבחינה בינלאומית, מה ההשלכות של התעלמות ו/או טיפול לא מעמיק בחשדות כלפי החיילים? ושאלות רבות נוספות, "יש צורך לבדוק וטוב שבודקים, אך הדרך בה התנהלו הדברים הייתה שגויה. חיילי מצ"ח לא צריכים לפשוט על שדה תימן רעולי פנים בשעות יום ולעצור מילואימניקים כאחרוני הפושעים". אומר עו"ד מאור ברדיצ'בסקי, מייסד ובעלים 'משרד עו"ד ברדיצ'בסקי'. לדבריו, מאחר ומדובר בסוגיה כה מורכבת, היה נכון לחשוב מראש על כל ההשלכות האפשריות ועל פוטנציאל ההסתבכות ב'פשיטת' חיילי מצ"ח שעצרו את החיילים ששמרו על מחבלי הנוח'בה, "בתקופה כה רגישה ומתוחה ניתן היה לנהל חקירה בדיסקרטיות ובתבונה, ללא הדלפות ובלי כותרות מיותרות".
גם עו"ד טל גבאי, שותף מייסד במשרד עו"ד פריד גבאי, אשר מייצג חשודים בפרשיה נוספת שבה נחשדו ישראלים ברצח של מחבלי נוח'בה בשביעי לאוקטובר התייחס לסוגיה, "אומר את הברור מאליו – קו הגבול שמפריד בינינו לבין ארגון החמאס ויתר ארגוני הטרור הוא שאנחנו מדינת חוק. כפי שתא"ל גולדפוס התבטא לאחרונה בתקשורת: החוק שומר בראש ובראשונה עלינו. לכן, חשד לביצוע עבירות פליליות כלפי מחבלים, ארורים ככל שיהיו, צריך וחייב להיחקר, וככל שימצאו ראיות מפלילות, כפי שמסתמן בפרשת "שדה תימן", יש להעמיד לדין את האחראים. עם זאת, וזה העיקר, בטרם יוחלט על חקירה ובוודאי על מעצר של חשודים בנושא כה רגיש הקשור לאכיפת החוק – יש לפעול בשום שכל כלפי חיילים/אזרחים החשודים בפגיעה במחבלי נוח'בה נתעבים. מצופה מרשויות לברר עד תום האם בכלל קיים חשד סביר אשר מצדיק זאת. בפרשת הרצח של מחבלי הנוח'בה, שם ייצגתי את מר ישראל ביטון, מתנדב בארגון 'איחוד והצלה', אשר נחשד ברצח מחבל נוח'בה בשבעה באוקטובר, התברר שההחלטה על מעצרו הייתה שגויה בתכלית, שכן במעצר הראשון הובהר כי אין חשד סביר לביצוע עבירת הרצח, ובצעד תקדימי בית המשפט הורה על שחרור ממעצר בתיק רצח. היפוכם של דברים - בית המשפט קבע שדווקא גרסתו של מר ביטון מתיישבת היטב עם חומר הראיות. דברים אלה מקבלים משנה תוקף כאשר התברר בדיון המעצר שהפרשה נחקרת על ידי המשטרה למעלה מחצי שנה. בתיק זה למעשה הושגה התוצאה ההפוכה, שהרי אם המוטיבציה הייתה להראות כלפי פנים וכלפי חוץ שמדינת ישראל היא מדינת חוק שיודעת לחקור את עצמה, התוצאה שהושגה הייתה הפוכה שכן מערכת המשפט בישראל הצטיירה ככזאת אשר משחררת חשודים ברצח".
האתגרים שמלווים את כניסת עורכי הדין החדשים
מלבד מצב שגרת החירום בה אנו נמצאים, ישנן עוד הרבה סוגיות שמעסיקות באופן שוטף את ענף המשפט. כך למשל, הבירוקרטיה "הישנה" מקשה על ניהול שוטף, מהיר, יעיל וענייני של תיקי חקירה, ופעמים רבות מתקיים שימוש במומחים אשר מגשרים על פערי הידע במשפט, ומסייעים לשופט להבין טוב יותר הסוגיה, תוך שהשימוש בהם מייצר עוד עומס על המערכת ומעכב את ניהול התיק ואת המשפט. אין ספק שחוות דעת של מומחה הינה חשובה, ואפילו מכרעת בתיקים שבהם יש צורך במומחה משפטי שיסייע להבהיר את התמונה המלאה. אולם, ציוות שופטים בעלי הכשרה וידע ספציפי לתיקים אשר דורשים ותואמים את הידע המקצועי של השופטים, יכול לקצר הליכים משפטיים ולייתר את חוות דעת המומחה, "הפניית תיקים לשופטים בעלי ידע מתאים, תביא ליעילות, אחידות והתמקצעות של ההליך הפלילי לטובת כלל העוסקים במלאכה. כך למשל, בתיקים כלכליים על השופטים להיות בעלי ניסיון ומומחיות בנושאים פיננסיים וחשבונאיים הדורשים מומחיות. יחד עם זאת, חשוב להמשיך ולשמור על זכויות החשודים והנאשמים, ולהימנע ממגמה של החמרה בלתי מידתית בענישה", מסביר עו"ד ברדיצ'בסקי.
אתגר נוסף שמוכר היטב במשרדי עורכי הדין בימים אלה, אך גם בימי שגרה, הוא שילוב עורכי דין חדשים בתעשייה וההשפעה של כניסת עורכי דין חדשים לענף בכלל, ולתחומי הצווארון הלבן והמשפט הפלילי בפרט. לדברי עו"ד ברדיצ'בסקי, פיתוח דור העתיד של ענף עריכת הדין מצריך רבות גם מעורכי הדין החדשים בעצמם, "עורכי דין צעירים צריכים סבלנות, נחישות והתמדה. מדובר בתיקים סבוכים שנמשכים על פני מספר שנים. חשוב להתנהל באופן ראוי ונבון מול הפרקליטות ומול הלקוחות על שלל הרגישויות והקשיים הנלווים להליך הפלילי. בנוסף, לכל תיק אסטרטגיה מורכבת וייחודית ולכל טעות בניהול התיקים יש השלכות קריטיות על חיי אדם".
גם עו"ד בן מעוז מתייחס לאתגרי שילוב עורכי דין צעירים בענף ואת האתגרים שעומדים בפני דור העתיד של הענף, והענף כולו, "קיומה של הסנגוריה הציבורית, במתכונתה הנוכחית, לצד שוק פרטי רווי בעורכי דין, ובשים לב כי מדובר ככלל במשרדים קטנים מבחינת כוח אדם - כל אלה מקשים מאוד על שילובם של עורכי דין צעירים בענף המשפט הפלילי. לכן, ניתן לראות כי עורכי דין צעירים, חסרי ניסיון, בוחרים לפתוח משרדים עצמאיים ולטפל בלקוחות עוד בטרם התמקצעו בתחום. הדבר משפיע בהכרח על טיב ואיכות הייצוג וגובל אף בסכנה לרשלנות מקצועית של ממש. עוד ניתן להוסיף כי לאחרונה הולך וגדל השימוש בכלים של בינה מלאכותית שביכולתה להחליף עורכי דין בפעולות מסוימות, כמו למשל, חיפוש פסיקה, בניית טיעונים, סיכום מאמרים וכיוצ"ב, והדבר עשוי להקטין עוד יותר את הצורך בכוח אדם במשרד בהמשך הדרך".
d&b – לדעת להחליט