בוסטר מקריית שמונה
בוסטר מקריית שמונה
איל דשא ופרופ' איתמר שליט מבקשים 10 מיליון דולר מהמדינה לפיתוח בוסטר תוצרת ישראל
האם בקרוב ישראל לא תצטרך לרכוש יותר בוסטרים מפייזר? חברת "מיגווקס־מיגל" מקריית שמונה פנתה באחרונה למשרד הבריאות לסייע לה במימון פיתוח חיסון דחף (בוסטר) שמתבסס על הטכנולוגיה שפיתחה. בפברואר 2020, כשהקורונה רק החלה, יצא המכון בהכרזות בומבסטיות כי הצליח בניסוי לחיסון שהיה בין הראשונים בעולם. מאז התברר שהניסוי נערך בכלל למניעת קורונה בעופות, ואוכלוסיית ישראל התחסנה בפייזר שקיבלה ראשונה את אישור ה־FDA והטכנולוגיה של מיגל הוצאה להמשך פיתוח במסגרת פרטית.
כיו"ר מיגווקס־מיגל משמש היום איל דשא, מי שהיה סמנכ"ל הכספים של טבע ויו"ר ישראכרט, ואת ההיבט הרפואי מוביל פרופ' איתמר שליט, מהדמויות הידועות בקהילה הרפואית בישראל. שליט מכהן היום כחבר בוועדה המייעצת למחלות זיהומיות וחיסונים במשרד הבריאות, כמי שעומד בראש המחלקה למחלות זיהומיות בשניידר. את המימון הראשוני, של 12 מיליון דולר, היא קיבלה מפלטפורמת השקעות הון סיכון OurCrowd.
באחרונה רשמה מיגווקס־מיגל הצלחה בניסוי בעופות בחיסון דחף שניתן יהיה ליטול באופן עצמאי דרך הפה כבוסטר אחרי שתי מנות של כל חיסון אחר. בעקבות ההצלחה פנתה החברה למשרד הבריאות בבקשה לקבל מימון של 10 מיליון דולר על מנת לעבור לשלב הניסויים הקליניים בבני אדם. "ממשלת ישראל משקיעה סכומים אדירים במלחמה בקורונה... מדובר בהשקעה לא גדולה אשר במידה שתצליח תוכל לייצר פתרון פורץ דרך וקל לשימוש בתוך שישה חודשים", נכתב במכתב ששיגרה החברה למשרד הבריאות ומכותב עליו גם ראש הממשלה נפתלי בנט, והגיע לידי "כלכליסט".
במיגווקס־מיגל רוצים לגייס 100 איש, שקיבלו שתי מנות פייזר או מודרנה, שיקבלו טיפות חיסון דרך הפה. הניסוי צפוי להתקיים בבית החולים זיו בצפת. בחברה שואבים אופטימיות רבה מהצלחת הניסוי ושליט מסביר כי המערכת החיסונית של עופות דומה לזו של בני אדם וכך גם התנהגות הקורונה. "אמרנו מזמן שיהיה צורך בבוסטר לחיסון על סמך התנהגות המגפה בעופות", מסביר שליט. הבוסטר הישראלי מתבסס על טכנולוגיה שונה מיתר החיסונים המאושרים ומיוצר מתרכובת של חלבונים שבני אדם צורכים בדרך קבע דרך המזון. חלבונים אלה מפעילים את מערכת החיסון באזור ההדבקה בקורונה, כלומר מערכת אף אוזן גרון, ומונעים מהווירוס להתרבות כבר בשלב מוקדם. תהליך ההפקה והייצור פשוטים יחסית ואמורים להקל גם את התאמת החיסון לווריאנטים השונים ולדברי שליט, ההתאמה לזן דלתא ארכה שישה שבועות בלבד. את הייצור של הבוסטרים ניתן לעשות במפעל של חברת ביוטכנולוגיה כללית (
BTG) בקריית מלאכי, שמסוגל לייצר את חומר הגלם עבור החיסון שיספיק לכמה מיליונים של מנות בוסטר.
על אף התוצאות החיוביות בניסוי וסכומים לא גבוהים יחסית מיגווקס־מיגל מתקשה למצוא מימון. לדברי שליט, "באוצר אומרים שאין כסף וגיוס כסף פרטי לטובת הפיתוח או הנפקה בבורסה לא על הפרק כי כולם עוד בטראומה של ביונדווקס" — החברה הישראלית שעסקה בפיתוח חיסון אוניברסלי לשפעת, אך כשלה בניסוי המכריע ומנייתה נמחקה כמעט לחלוטין.
סופי שולמן