סגור

פרשנות
בנק ישראל הוריד את הכפפות במאבק באינפלציה

הוועדה המוניטרית לקחה את ההחלטה הפחות נוחה והעלתה את הריבית ב־0.4% ל־0.75%. המסר: הצהרת מלחמה על האינפלציה, גם במחיר של ביקורת על הבנק המרכזי, אם חלילה המשק יגלוש בהמשך למיתון

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל היתה יכולה לבחור באופציה הקלה ולהעלות את הריבית ב־0.25% לרמה של 0.6%, ובכך לעמוד בציפיות השוק ממנה. לא משנה מה היה קורה לאחר מכן, איש לא היה מאשים את קבלת ההחלטות. אף אחד לא נענש כשהוא מקבל את ההחלטה המיינסטרימית. אבל הוועדה בחרה להעלות את הריבית ברמה חדה יותר לשיעור של 0.75%. נכון שמדובר בסך הכל ב־15 נקודות בסיס, אך הן טומנות בחובן מסר של לקיחת אחריות והצהרת מלחמה על האינפלציה.

2 צפייה בגלריה
אמיר ירון על רקע בנק ישראל וידאו
אמיר ירון על רקע בנק ישראל וידאו
הנגיד אמיר ירון
(צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס)

מדובר בהחלטה עם סיכון. אם המשק יידרדר למיתון, בנק ישראל בראשות הנגיד אמיר ירון יזכה לקיתונות של ביקורת, גם אם המיתון יגיע בגלל שינויים גלובליים. הנכונות לקחת את הסיכון משדרת לשוק כי הבנק מושקע במאבק באינפלציה. וכשהשוק יפנים כי הוא עומד בפני בנק מרכזי נחוש ולא הססן, הציפיות לאינפלציה ידעכו, והמאבק באינפלציה עשוי להיות קצר ופחות מכאיב משחשבנו.
סיכומי הדיונים בחדר הוועדה המוניטרית יפורסמו באופן חלקי בעוד כשבועיים. אבל קריאה של הודעת הריבית הנוכחית מלמדת כי התקיים דיון ער בשאלת הסיכונים הכרוכים בהעלאת הריבית. מאחורי הטקסט היבש ניתן לזהות ויכוחים וטיעונים של ממש. זו הפעם הראשונה שחברי הוועדה המוניטרית מחליטים לא להתרגש מהאיום שהקורונה תחזור ותפתיע. הם משוכנעים עד הסוף שהכלכלה הישראלית בשלה להעלאת ריבית חדה, ושהכיווץ בתוצר ברבעון הראשון נבלע בתוך הנתונים החיוביים האחרים. הם מציינים כי העסקים מעריכים באופן חיובי את עתידם, שהרכישות בכרטיסי האשראי נותרו ברמה גבוהה ושתקבולי המסים ממשיכים לצמוח.



חלק עיקרי מוקדש לשוק התעסוקה שכן בבנק ישראל מוטרדים יותר מכל מאבטלה. הבנק עומד על כך כי האבטלה נמוכה מאוד והגיעה לשפל של 3.1%, שמספר המשרות הפנויות ממשיך לעלות, ושהחסם העיקרי לפעילות השוטפת של עסקים הוא מחסור בעובדים. זו הפעם הראשונה שהבנק גם רומז באופן דק כי ייתכן שיש לחצי שכר במגזר העסקי. זו רמיזה דקה אך משמעותית, והיא מלמדת שהבנק המרכזי חושש מספירלת עליית שכר שתוביל לעליית מחירים.
בנק ישראל מדגיש כי האינפלציה היא בכל סעיפי המדד, גם בחלקים הסחירים וגם בחלקים הבלתי סחירים. הבנק מתייחס לירידות בשוק ההון ואומר כי למרות זאת אין אינדיקטור לקשיי מימון בקרב עסקים. או במילים אחרות: סיכון האינפלציה הוא הסיכון הדחוף ביותר ואסור למצמץ מולו.
בעקבות העלאת הריבית המשכנתאות יתייקרו בעשרות שקלים בחודש, גם עבור אלה שכבר לקחו משכנתא וגם עבור מי שרוצה לרכוש דירה וזקוק למימון. ייקור המשכנתאות עשוי לצנן את הנהירה לשוק הדיור, להביא לעצירת עליית המחירים, ואולי אף להיפוך המגמה. השרים הממונים על הדיור – אביגדור ליברמן, זאב אלקין ואיילת שקד – צריכים לשלוח פרחים לאמיר ירון. הבנק, שסירב כל העת להתחשב בשוק הדיור כשהוא קובע את שיעורי הריבית, סיפק לשרים את הסחורה בתזמון נהדר מבחינה פוליטית, אף שהשיקולים שלו הם כמובן רחבים ומאקרו־כלכליים.