סגור
יולי אדלשטיין שר הבריאות כנס התחזיות
יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין (צילום: קובי קואנקס)

אדלשטיין דחה את הבקשה להאריך בשנה את העלאת גיל הפטור ממילואים

על רקע אי הבהירות למקורות מימון לתוכנית הסיוע למשרתי המילואים שהוצגה אמש, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין דחה את בקשת משרד הביטחון וצה"ל להארכת תיקון לחוק שירות הביטחון שנועד לתת מענה ראשוני לצרכי כוח האדם של צה"ל שנובעים מהלחימה בעזה

ביקורת בכנסת על היעדר מקורות תקציב לתוכנית הסיוע למשרתי המילואים בהיקף של 9 מיליארד שקל שהציגו אמש (ג') שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט. על רקע אי הבהירות באשר למקורות מימון התוכנית, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין דחה את בקשת משרד הביטחון וצה"ל להאריך בשנה את העלאת גיל הפטור משירות מילואים בעקבות המלחמה בעזה. לפי הצעת משרד הביטחון גיל הפטור לחייל מילואים יועלה מ-40 כיום ל-41; גיל הפטור של קצינים יעלה מגיל 45 ל-46 ובעלי תפקידים מיוחדים, כמו טייסים, שגיל הפטור שלהם יועלה מ-49 ל-50.
מדובר בתיקון לחוק שירות הביטחון מתוקף הוראת שעה והוא נועד לתת מענה ראשוני ומיידי לצרכים העדכניים בכוח אדם של צה"ל שנובעים מהלחימה בעזה וזאת בשל הקושי להחליף את משרתי המילואים שעומדים לסיים את תקופת שירותם מחמת גילם ועל היעדר הוודאות שאלה שישתחררו בסוף השנה יסכימו להתנדב מרצונם החופשי.
הסירוב של אדלשטיין לאשר את קידום החוק נועד להלחיץ את משרד הביטחון להשיג הסכמות עם משרד האוצר לגבי מקורות התקציב של תוכנית הסיוע למילואימניקים. לדבריו "או שתהיה התקדמות משמעותית בנושא חבילה הסיוע למשרתי המילואים או שלא תהיה הארכה משמעותית בגיל הפטור. אתמול הייתי בשני ניחומי אבלים בחיפה, בשני המקרים פנו אלי בנוגע לחייל המילואים שבכה כאן בכנסת השבוע ושאלו אותי כיצד אנחנו מאפשרים זאת. זה שהשרים עשו מסיבת עיתונאים והציגו תוכנית זה לא אומר לי כלום אם לא ברור מאיפה בא הכסף".
הוא הציע לאשר את תיקון החוק בחודש אחד בלבד אך נתקל בהתנגדות מצד נציגי אגף כוח אדם בצה"ל שהזהירו כי מצב זה יקשה על תכנון כוח האדם הדרוש ללחימה ויפגע בסופו של דבר בהטבות שמוקנות לחיילי המילואים. הדיון הסתיים עם הסיכום כי הוראת השעה תהיה לתקופה של חודשיים בלבד ועד שמשרדי האוצר והביטחון ימציאו מקורות תקציביים לכיסוי תוכנית הסיוע לאנשי המילואים.
מוקדם יותר היום גם ועדת הכלכלה של הכנסת דנה במצב המשרתים והמשרתות במילואים ובעקבות בקשת ח"כ שלי טל מירון (יש עתיד) שהלינה כי מילואימניקים שגויסו במלחמה בצו 8 מקבלים שירות חלקי ולא מספק מהמערכת הבנקאית וקראה לבנקים להרחיב את מעטפת השירותים שניתנים בסניפים שלהם, תוך מתן פטור לאנשי מילואים לקבוע תורים מראש שכן הם יוצאים לחופשות קצרות של לכל היותר יומיים.
מנכ"ל איגוד הבנקים איתן מדמון אמר כי הנושא ייבחן, שהבנקים מציעים מתווי סיוע בצורת הלוואות ללא ריבית למשרתים במילואים וסיפר כי גם הבנקים נתונים למצוקת כוח אדם בשל גיוס נרחב של עובדים. דבריו, כי לא ניתן לגייס מהיום למחר עובדים שבכוחם לטפל בנושאים פיננסיים מורכבים נענו בידי אחד מחברי הכנסת כי "הבנקים מצמצמים את כוח האדם שלהם כבר שנים ובלי קשר למלחמה. המחסור בכוח אדם מתוכנן ויזום כי הבנקים רצו שנדבר עם מחשבים ואפליקציות ולא עם בני אדם".
סגנית המפקח על הבנקים טלי קיסר סטויה אמרה כי בנק ישראל פרסם כמה מתווים שגיבש בניסיון לסייע למשרתי המילואים כמו דחיית אשראי צרכני ועסקים לחצי שנה בלי ריבית ועמלות. אלא שראש ענף המילואים בצה"ל סא"ל אבישג סבג העירה מצדה כי המידע על מתווים אלה כלל לא הגיע לידיעת הצבא וגם לא אל החיילים בשטח. היא גם התריעה שאחד האתגרים המרכזיים שעומדים לפני חיילי המילואים הוא חוסר הוודאות באשר לעתידם הכלכלי.
נציג אגף התקציבים באוצר גל ברנס אמר כי אנשי מילואים שהם בעלי עסקים יהיו זכאים לקבלת פיצוי מהמדינה על פגיעה בהכנסותיהם בשל שירותם וזאת בתנאים שדומים לאלה שהיא מציעה לתושבי עוטף עזה והיישובים הסמוכים לגבול הצפון. זאת, בנוסף למענקים שיוצעו להם באופן פרסונלי.
בדיון שקיימה לאחר מכן ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן (ליכוד) הח"כים דנו במעמדם ובמעמדן של בני ובנות זוג של משרתים במילואים. הביקורת על חבילת הסיוע למשרתי ומשרתות במילואים שהציגו אמש שרי האוצר והביטחון לא פסחה גם על דיון זה כשיעל, נציגת פורום נשות אנשי הקבע אמרה בקול חנוק מדמעות כי המתווה מיועד לאנשי מילואים בלבד בעוד שהמדינה מתעלמת ממצוקת משפחות אנשי הקבע.
לדבריה "בעלי לא הגיע הביתה 11 שבתות ומתוך 80 ימי לחימה ראיתי אותו 4 ימים בלבד כך שמצבן של נשות אנשי הקבע לא שונה מזה של נשות המשרתים במילואים. גם אנחנו לא יודעות להתמודד עם מצב כזה בזמן מלחמה, אנחנו לא חסינות יותר מאחרות וכל מתווה הסיוע לאנשי המילואים לא מתייחס אלינו כלל. יש לי קריירה, אני עצמאית ואני יודעת להתנהל אך בזמן מלחמה כל כללי המשחק משתנים".
שגית בכנר מפורום נשות אנשי המילואים הציגה נתוני סקר שעשה הפורום בקרב עצמאיות שבני זוגן גויסו למילואים ודיווחו על קשיים גוברים בניהול משקי הבית ועסקיהן במקביל, לאורך זמן. בכנר סיפרה כי כשליש מנשות המילואימניקים שמפעילות עסק מדווחות על ירידה של כ-50% בהכנסות וזאת על רקע הקושי להפעיל את העסק במקביל לטיפול בילדים ובמשק הבית.