המשטרה חוקרת פרשה חמורה בלשכת נתניהו מתחילת המלחמה
המשטרה חוקרת פרשה חמורה בלשכת נתניהו מתחילת המלחמה
פרשה ביטחונית חמורה נוספת: בלהב 433 מנהלים מספר חודשים חקירה פלילית שנוגעת לאירועים שהתרחשו לאחר טבח 7.10. ב-ynet חשף נדב איל חשש לניסיונות מצד גורמים בלשכת נתניהו לשנות תמלולים ופרוטוקולים של דיוני הקבינט. בכיר בלשכה של רה"מ צפוי להיחקר. לשכת נתניהו: "מסע ציד חסר תקדים"
יחידת להב 433 במשטרת ישראל התירה לפרסום היום (שלישי) כי היא מנהלת כבר מספר חודשים חקירה פלילית ש"נוגעת לאירועים מתחילת המלחמה". לפי ההודעה, במסגרת החקירה "נערכו מספר פעילות חקירתיות גלויות". במסגרת הפרשה, בכיר בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיחקר.
בחודש יולי חשף נדב איל ב-ynet על חשש כי נעשה ניסיון מצד גורמים בלשכת נתניהו במהלך המלחמה לשנות, או כלשונם "להתעסק", עם חלק מהפרוטוקולים או התמלולים של דיוני הקבינט.
לשכת נתניהו זעמה על ההחלטה לפתוח בחקירה, שבה צפוי כאמור להיחקר בכיר בה, ומסרה: "מדובר במסע ציד חסר תקדים נגד לשכת ראש הממשלה בעיצומה של מלחמה. אחרי שנה של שיטפון ההדלפות הפליליות מדיוני הקבינט ומדיוני השבויים והנעדרים - שסיפקו מודיעין רב ערך לאויבינו - שתי החקירות היחידות שנפתחו כוונו נגד לשכת ראש הממשלה ולא נגד המדליפים הסיטונאיים שאף אחד מהם לא נחקר, ושגרמו נזק אדיר לחטופים ולביטחון ישראל.
"כמו בניסיונות האחרים לנפח האשמות נגד ראש הממשלה וסביבתו, גם בעניין זה ההר לא יוליד אפילו עכברון - אבל בהחלט יוביל לשאלות קשות על אכיפה בררנית חסרת-תקדים ובסיס".
לפי החשיפה ביולי, בצה"ל ובמערכת הביטחון קיים חשש כי נעשו ניסיונות לשנות תמלולים ופרוטוקולים של דיוני קבינט ואף שיחות טלפון של עדכונים ביטחוניים עם מקבלי החלטות, ובראשם נתניהו. עוד דווח כי המזכיר הצבאי הקודם של ראש הממשלה, האלוף אבי גיל, פנה כמה חודשים לפני כן במכתב ליועצת המשפטית לממשלה בנושא. בכירים המעורים בנושא אמרו אז שהמכתב התקבל אצל היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ללא העתקים.
גורמים במערכת הביטחון טענו כי מראשית המלחמה איתרו פערים בין חלק מהתמלולים ובין הדיונים והשיחות כפי שהתרחשו בפועל. לפי הדיווח, אישים במשרד ראש הממשלה פנו באופן פרטי למזכיר הצבאי לראש הממשלה גיל, והזהירו כי נעשה ניסיון מצד גורמים בלשכת נתניהו במהלך המלחמה לשנות, או כלשונם "להתעסק", עם חלק מהפרוטוקולים או התמלולים בדיעבד לאחר כמה ישיבות. אחד מהדיונים המסווגים הללו עסק בהיערכות רגישה לקראת אירוע מדיני משמעותי.
הניסיון של לשכת נתניהו התבצע לכאורה ישירות מול עובדי משרד ראש הממשלה שעוסקים בפרוטוקולים. בכירים במערכת הפוליטית הוסיפו שחלק מישיבות הקבינט המצומצם, שהתקיימו בראשית המלחמה ב"בור" בקריה, הועברו למשרד רה"מ; הם אמרו כי בעוד שבבור כל דיון מוקלט, בלשכות משרד ראש הממשלה (בקריה או בירושלים) אין להם כל ודאות כזו. גורמים בכירים במערכת הביטחון עודכנו בעניין בחודשים האחרונים.
כמה שבועות אחרי תחילת המלחמה, נזכיר, הוציאה היועצת המשפטית לממשלה הנחיה לראש המל"ל, צחי הנגבי, לאסוף מסמכים מסווגים שנמסרו ללשכת ראש הממשלה ועסקו בחודשים שלפני המלחמה. המסמכים נאספו לכאורה לקראת חקירה אפשרית בסיבות ובמחדלים שהובילו למלחמה. בין היתר, פרסם בשעתו גידי וייץ ב'הארץ' כי ראש הסגל צחי ברוורמן ביקש מקצרניות במשרד ראש הממשלה את הפרוטוקולים המלאים של הישיבות. מצה"ל לא נמסרה אז כל תגובה, כמו גם מהאלוף אבי גיל.
על פי סעיף 418 לחוק העונשין, זיוף מסמך היא עבירה פלילית שניתן לפסוק לגביה עונש מאסר של שנה. כאשר מדובר בזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר, העונש המקסימלי כבר עומד על שלוש שנים, ואם העבירה נעברה בנסיבות מחמירות - הדין קובע עד חמש שנות מאסר. סעיף 420 לחוק העונשין קובע כי "המגיש או מנפק מסמך מזוייף או משתמש בו בדרך אחרת, בידעו שהוא מזוייף, דינו כדין מזייף המסמך".
סעיף 421 לחוק העונשין מתייחס לזיוף בידי עובד ציבור. לפי הסעיף, עובד ציבור המזייף מסמך שהוא ממונה על עשייתו או על שמירתו, או שיש לו גישה אליו בתוקף תפקידו דינו מאסר של שלוש שנים. אם עשה זאת בכדי לקבל דבר ניתן להשית עליו גם מאסר של עד חמש שנים, ואם הוא קיבל דבר באמצעות מסמך מזוייף הדין קובע מאסר של עד שבע שנים.
סעיף רלוונטי נוסף הוא סעיף 244 לחוק העונשין הנוגע לעבירת שיבוש מהלכי משפט - "העושה דבר בכוונה למנוע או להכשיל הליך שיפוטי או להביא לידי עיוות דין, בין בסיכול הזמנתו של עד, בין בהעלמת ראיות ובין בדרך אחרת, דינו - מאסר שלוש שנים", כאשר הכוונה בהליך שיפוטי נוגעת גם לחקירה פלילית.
החקירה הזו מצטרפת לחקירת פרשת המסמכים הסודיים שהגיעו ללשכת ראש הממשלה, שבה מעורב אלי פלדשטיין, דובר בלשכה, שמעצרו הוארך. אמש נחשף כי לפי גורם ביטחוני שמכיר היטב את הפרטים, הוצאת המידע הסודי ביותר גרמה נזק ממשי לנוכח העובדה שחשפה מעקב אחר צינור מסוים בחמאס. עקב כך, הועמדו בסכנה פעילויות הקשורות לאפשרויות שחרור חטופים.
ארבעה מחמשת העצורים בפרשה משרתים ביחידה מסווגת שתכליתה למנוע הדלפות ולשמור על סודות ביטחוניים. בין אותם עצורים, גם קצין מילואים בדרגת רב-סרן שנעצר אמש על ידי שב"כ, ומעצרו הוארך בבית המשפט עד יום חמישי.