קצב שיגורי הטילים גובר, ובצה"ל תולים תקוות במערכות ההגנה החדשות בלייזר
קצב שיגורי הטילים גובר, ובצה"ל תולים תקוות במערכות ההגנה החדשות בלייזר
פעילות צה"ל בדרום לבנון מתרחבת ויחד איתה גובר קצב שיגורי הטילים של חזבאללה. חרף פגיעות קשות בעורף, חלקן נגרמו משברי יירוט, פעילות הייצור במפעלי הצפון נמשכת כרגיל. בקרוב תיכנס לשימוש מערכת ההגנה בלייזר מגן אור שמפתחת רפאל שתייעל את יירוטי הרקטות והכטב"מים
הלחימה בגבול הצפון מתעצמת והירי לעבר ישראל גובר. הפעולות של צה"ל בכפרים הסמוכים לגבול הצפון מתמקדות בחשיפת תשתיות של חזבאללה והשמדתן ונעשות תוך סיוע של כוחות ארטילריה ואש מן האוויר. זאת, לצד המשך תקיפות של חיל האוויר המופנות אל מצבורי נשק ומפקדות של חזבאללה ברחבי לבנון, גם ברובע דאחיה בביירות.
שר הביטחון יואב גלנט ביקר אתמול בפיקוד צפון ועמד על קצב התקדמות מהלכי הצבא בדרום לבנון. שבועיים לאחר שחיל האוויר חיסל את מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה בתקיפה אווירית בדאחיה, אמר אתמול גלנט כי כנראה גם המיועד להחליפו בתפקיד, האשם סאפי א־דין, חוסל בתקיפת הבונקר שבו שהה בסוף השבוע שעבר. לדבריו, "חזבאללה הוא ארגון בלי ראש, נסראללה חוסל וכנראה גם מחליפו ויש לדבר הזה השפעה דרמטית על מה שקורה. יש פחד, בהלה, בריחה ושחיקה של חזבאללה שהוא לא חווה אף פעם".
אלא שזמן קצר לפני שגלנט פירט את ההישגים המבצעיים של צה"ל בצפון, חזבאללה ירה מטח כבד של למעלה מ־100 רקטות לעבר חיפה, הקריות ויישובים רבים בגליל המערבי. בכמה מהם נגרם נזק, לרוב בעקבות פגיעות של שברי יירוט. לפי הצבא, רוב הרקטות ששוגרו יורטו באמצעות כיפת ברזל.
העובדים מגיעים למפעלים תחת אש
מטחי האש התכופים מלבנון הסבו נזק במספר מפעלים בצפון במהלך הימים האחרונים. מנהל מרחב צפון בהתאחדות התעשיינים רועי ישראלי אמר לכלכליסט כי חרף פגיעות אלה, שחלקן נגרמו מפגיעות של שברי יירוט, פעילות הייצור באותם המפעלים נמשכת כרגיל.
לפי ההתאחדות, הרחבת טווח האש והגדלת מאסת השיגורים בימים האחרונים לא משפיעות לפי שעה מהותית על שיעורי ההתייצבויות של עובדים במפעלים. עם זאת, חלק מתעשייני הצפון, גם במפעלים שמרוחקים עשרות קילומטרים מהגבול עם לבנון, דיווחו על פניות מצד לקוחותיהם בחו"ל בבקשה שיבטיחו יכולות אספקה עתידיות של תוצרת וזאת גם בתרחיש של הרחבת המלחמה והגברת קצב האש מלבנון.
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר כי היצרנים עומדים לפני דרישות להגברת הייצור למלאים, גם לטווח של עוד כחצי שנה, וזאת לצד הרחבת הצטיידותם בכמויות גדולות של חומרי גלם. לדבריו, מצב זה עלול להגדיל משמעותית את עלויות המימון של התעשיינים ומהווה נגזרת למאמץ הניכר מצידם לשמור על קשריהם העסקיים עם לקוחותיהם בעולם.
בשבוע האחרון, ובמהלך מקביל להסלמה בגזרה, משרד הכלכלה הרחיב את תוכניתו לחלוקת מיגוניות למפעלים בצפון. היקף התוכנית כ־10 מיליון שקל ובמסגרתה הוא מחלק מיגוניות למפעלים שנמצאים במרחק של עד 40 ק"מ מהגבול עם לבנון. בטווחים אלה נמצאים, בין השאר, יישובי עמק יזרעאל, הקריות וחיפה שבשבועות האחרונים חשופים יותר ויותר לירי מלבנון.
האצת הפיתוח של מערכות לייזר
בעוד מטח הרקטות הכבד שהפנה אתמול חזבאללה לעבר ערי המפרץ יורט בחלקו הגדול באמצעות כיפת ברזל, במערכת הביטחון תולים תקוות במערכת ההגנה בלייזר מגן אור שמפתחת רפאל ואמורה להימסר לשימוש מבצעי במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר במהלך החודשים הקרובים. השימוש במערכת זו אמור לייעל ולהוזיל באופן דרמטי יירוטי רקטות וכטב"מים המשוגרים לעבר ישראל.
ברקע ההתקדמות בתוכנית הפיתוח החדשנית, במיוחד במהלך השנה האחרונה, רפאל מתכוונת להציג בשבוע הבא בתערוכה ביטחונית בוושינגטון שבארה"ב את המערכת החדשה Lite Beam המבוססת על יכולות לייזר ומאפשרת הגנה ניידת לכוחות מתמרנים מפני רחפנים וכטב"מים מתאבדים.
המערכת נישאת על גבי רכב סטורמר של פלסן מקיבוץ סאסא ולצד מכוון הלייזר שלה הוא נושא גם את התותח סמסון בקוטר 30 מ"מ שאמור להוות פתרון יירוט משלים במקרה שלא ניתן לשגר לעבר המטרה המיועדת קרן לייזר.
מערכת מגן אור, שנחשבת גדולה יותר, אמורה ליירט מטרות בטווח קצר ובשלב ראשון אמורה להיות חלק ממערכת כיפת ברזל. עם הטמעת מערכת הלייזר בכיפת ברזל היירוטים יעשו באמצעות קרן רבת עוצמה או באמצעות טיל יירוט, בהתאם לנסיבות המשתנות. זאת, בשל המגבלות בהפעלת מערכת הלייזר בתנאים של עננות, ערפל או סופות אבק.
המענק המיוחד לישראל, בגובה של כ־8.7 מיליארד דולר מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן נועד לאפשר לה להרחיב את הצטיידותה במיירטים ובמלאי חימושים כולל הקצאת תקציבים גם להאצת תוכניות הפיתוח של מערכות ההגנה המבוססות על לייזר בחברת רפאל. בתוכניות אלה מעורבת גם אלביט מערכות, לקראת פיתוח דור מוצרים של לייזר מוטס, באופן שמטוסי קרב וכלי טיס בלתי מאוישים יוכלו ליירט איומים הרחק מגבולות ישראל. גם לתעשייה האווירית יש תוכנית לייזר משלה, שאותה היא האיצה באופן משמעותי במהלך השנה האחרונה. פרט למערכת הלייזר הניידת שרפאל מתכוונת להציג בשבוע הבא בוושינגטון, היא מתכוונת להציג גם יכולות משופרות במערכת ההגנה האקטיבית לטנקים ונגמ"שים מעיל רוח שכבר מבצעית בצה"ל ומותקנת על כלים שמשולבים במלחמה בעזה ובלבנון.
מערכת זו מספקת הגנה מפני טילי נ"ט ורקטות נ"ט המשוגרים לעבר הכוחות המתמרנים. ברפאל אומרים כי נגזרות של מעיל רוח הותאמו במהלך השנים האחרונות למספר רב של פלטפורמות המשמשות צבאות בעולם, תוך אספקת הגנה היקפים לצוותים שמפעילים אותן.