משפט נתניהוהשופטים יצטרכו להכריע למי פילבר שיקר
משפט נתניהו
השופטים יצטרכו להכריע למי פילבר שיקר
שלמה פילבר, שהפליל את נתניהו כעד מדינה, ניקה אותו בחקירה ברשות ניירות ערך, שבה טען כי ראש הממשלה לשעבר לא הזכיר כלל את אלוביץ' ובזק ב"פגישת ההנחיה"
בליבו של אישום השוחד נגד ראש הממשלה ושר התקשורת בתיק 4000, עומדת הפגישה שבה מיוחסת לשר התקשורת נתניהו ההנחיה למנכ״ל משרדו שלמה פילבר להיטיב עם שאול אלוביץ' ובזק.
היום, בתחילת החקירה הנגדית של פילבר בידי סניגורו של נתניהו עו״ד בעז בן צור, איתגר בן צור את מיסגור הפגישה כ״פגישת ההנחיה״, מיסגור מופרך לטעמו שנועד להנדס את התודעה. ״נקרא לה הפגישה הראשונה״, הציע בן צור. וביחד עם פילבר החל לצקת בה את התוכן. מסתבר שתוכן אחד נטול נתניהו ונטול הנחייה נמסר בחקירת פילבר ברשות ניירות ערך, טרם הפך לעד מדינה. לאחר המרתו לעד מדינה הומר גם תוכן הפגישה ל״הנחייה״ להיטיב עם אלוביץ' ובזק. השופטים ייאלצו להכריע מה באמת היה בפגישה הזו.
פילבר זרם היום עם בן צור לגבי תוכן חקירתו ברשות ניירות ערך: ״בפגישה הראשונה קיבלתי מנתניהו שתי הנחיות - תמשיך את התחרות ואל תעלה מחירים, כל השאר תעשה מה שאתה חושב. הוא אמר לי גם שטלקום לא מעניין אותו. ׳יש אלי פניות, אבל אני לא חייב לאף אחד, תעשה מה שאתה מבין הכי טוב... תמשיך את התחרות ואל תעלה מחירים זו כל התורה על רגל אחת״. אין זכר לא לאלוביץ' ולא לבזק באותה שיחה. הנחיה? רק לגבי תחרות ומחירים. ״האם קיבלת רושם שצריך לעשות מה שבזק מבקשים״? שואלת החוקרת פולינה קריב. ״אף פעם לא, לא הייתה לי שיחה בעניין זה עם ראש הממשלה״, השיב פילבר.
1. אלא שבהמשך השתנתה המגמה. כאשר פילבר גולגל מהנוצות אל הזפת, מרשות ניירות ערך למשטרה. תיק בזק-יס הפך לתיק 4000 והחוקרים הפעילו מכבש אגרסיבי במיוחד כדי לחלץ מפילבר את השם המפורש ואת ההנחיה המפורשת. הסרטונים והתמלילים שהוקרנו באולם הציגו רפרטואר חקירתי מרשים שכלל את כל החבילה - שקרים, איומים, לחצים, פיתויים. מקלות וגזרים, צעקות (במיוחד החוקרת רינת סבן). אגב, אחד התרגילים השקריים לקוח מתרגיל חקירה קלאסי עוד מימי ראש יאח״ה האגדי בנימין זיגל. החוקרים שותלים אצל פילבר מצג שיש בידיהם הקלטות מפלילות שלו, שלא באמת היו להם. ואיך עשו זאת: הניחו בחדר קרטון ממנו מבצבץ קלסר עבה שעליו כתוב ״הקלטות מפלילות פילבר״. שקר אחר הטיחו בו היה שעו״ד איתן צפריר, שליחו של נתניהו במשרד התקשורת אישר שנתניהו לחץ למיזוג בזק-יס. מצג שווא נוסף: החוקרים הבטיחו לפילבר שבידיהם סל מלא של ראיות שיציגו לו בהמשך, שום ראיה לא הוצגה. ״כשתתחיל לשמוע הקלטות שלך תתפכח״, שואגת עליו החוקרת רינת סבן, ״תפתח את הראש תחשוב בהיגיון, אתה לא רווק בן 26 אתה אבא לשבעה וסבא לנכדים, אתה רוצה לגמור את הקריירה?!״ בן צור הזכיר את המכבש שהועבר על ניר חפץ שגם אצלו עירבו, ובעצימות גבוהה יותר, את המשפחה. אלא שהיה הבדל. אצל חפץ זה היה בתגובה לכך שלא מסר גירסה ואצל פילבר זה נועד כדי שיחליף את הגירסה.
2. פילבר תיאר איך הספקות החלו לכרסם בו. ״מדינת ישראל לא מתחילה חקירה אגרסיבית כזו נגד ראש הממשלה״, אמר, ״מבחינתי יש להם עולם שלם וממני צריכים איזו השלמה. מדברים אתי על סיוע לשוחד במשך שלוש שנים. אני מנסה לחשוב על דברים אחרים. הרגשתי שרוצים לדחוף לי בכוח מילים לפה. שאגיד ביבי. לא הייתי מוכן״.
פילבר מתעקש שאיננו זוכר שנתניהו הנחה אותו לגבי אישור עסקת בזק-יס. החוקרים טוחנים אותו מכל הכיוונים, צורחים עליו, לפעמים שלושה ביחד, כשהחוקר הראשי שלומי חכמון יושב ממש צמוד אליו, נזהר שידיו המתנופפות אגב הצעקות לא יחבטו בנחקר המכווץ בכסאו. בן צור ציין את ההבדל בשפת הגוף של פילבר. ברשות ניירות ערך הוא דיבר בביטחון, מגבה את עצמו בתנועות ידיים נחושות, וכאן במשטרה הוא מכווץ בכסאו, פוכר באצבעותיו בחוסר אונים. פילבר שיחזר שאכן חש מאויים. במיוחד מאיומי הארכת המעצר. הדרך להפיכתו לעד מדינה נסללה.
והיא נסללה באמצעות הטקטיקה החיובית של החוקרים שכללה גזר כפול. ראשית, לא עברת עבירה. אישור המיזוג בין בזק ליס אינו עבירה ובכלל לגיטימי שהשר יתווה מדיניות ויטיל על מנכ״לו הנאמן לבצעה. שנית, אתה לא עבריין אבל כן סייעת לנתניהו בעבירת השוחד, שלא לדבר על עבירות הפרת האמונים שביצעת מול בזק ומכל אלה נחלץ אותך כעד מדינה. פעמיים כי טוב.
3. פילבר עוד ניסה להתנגד: ״החוקרים הציגו לי שלא הייתה אופציה אחרת אלא שנתניהו נתן את ההנחיה. הסברתי להם שייתכנו אופציות אחרות. אבל הם לא רצו לשמוע״. מהחקירה עולה שהחוקרים רצו לשמוע רק דבר אחד: נתניהו. ופילבר שלא זכר שנתניהו הנחה אותו, מתחיל להכשיר את הנסיגה לכיוון ״פגישת ההנחיה״. הוא מתחיל להגיב בחיוב להשתלת הזיכרון, ממתין לראיות המרשיעות האחרות שיציגו לו כדי שזכרונו יתרענן לכיוון המבוקש, כדי שיזנח את הגירסא דינקותא מרשות ניירות ערך.
״התחלתי לחשוב שכל מה שחשבתי עד עכשו הוא לא נכון״, אמר פילבר בשלב כלשהו, ״הייתי בסערת רגשות, אבל והחלק השני של המוח היה בעולם האסטרטגיות״. פילבר מתחיל לנהל סיכונים, לכוונן מחדש את חיווטי הזיכרון. ואז מגיע השלב שמתוך ייסורי הנפש האלו בקע ״כנראה השר״, בתשובה לאחת משאלות ה׳מי נתן את ההוראה׳. אגב, בהמשך פילבר נסוג, מסייג וחוזר לפוזיציית ה״לא זוכר את נתניהו״.
וכך נפרד ממנו ראש היאל״כ (היחידה הארצית לחקירות כלכליות) סנ״צ אלי אסייג בתום יום החקירה, יומיים לפני החתימה על הסכם עד מדינה: ״לא עוצרים אצלנו ביום בהיר אחד אנשי עסקים, מנכ״לים ויועצי תקשורת. זה לא ארגנטינה כאן. תאמין לי שהתיק חזק וסגור. תעשה חשבון נפש. תבוא בבקר צלול חד ותדאג לעצמך. אין חברים בעולם הזה. יש רק משפחה גרעינית. כל היתר – משתמשים וזורקים״.
״׳ארגנטינה׳ חיזקה אצלי את התחושה שאני באירוע גדול שאינני מבין אותו״, הגיב היום פילבר לנאום המפקד. ״הוא רמז תביא את נתניהו ואלוביץ' ותציל את עצמך. סימנו את ניר חפץ ואותי כעדי מדינה. לא רציתי להיות פרס הניחומים של התביעה אם לא תצליח לגבש אישום נגד נתניהו״. ההבנה של פילבר בזמן אמת הייתה ש״החוקרים נמצאים במירוץ למיליון מי יביא את הראש של ראש הממשלה. והצלב הונח על גבי כי מחפשים את אחד האנשים הקרובים. אני הייתי ׳הקופסא השחורה׳ שצריך לפצח״.
4. וזו המחלוקת הגדולה שהשופטים ייאלצו להכריע בה - מתי פילבר שיקר: ברשות לניירות ערך או בעדות המדינה. התביעה וההגנה מסכימות ביניהן שהוא שיקר, אבל חלוקים לגבי המועד והמניע. התביעה טוענת שפילבר ״כבש״ את עדותו. כלומר, העלים את נתניהו בחקירתו ברשות, ומטעמיו שלף אותו רק בהמשך, בחקירת המשטרה. ההגנה לעומת זאת טוענת שפילבר דיבר אמת ברשות, לא הייתה כל הנחיה, ופילבר שיקר בהמשך כשהמציא את ההנחיה. זאת, כשכתב אישום מוצמד לרקתו והסכם עד מדינה מנופנף אל מול חוטמו כדי להושיעו.