סגור
מ"מ יו"ר רשות שוק ההון עמית גל
מ"מ יו"ר רשות שוק ההון, עמית גל

משרד האוצר יגדיל את האגרות שגובה רשות שוק ההון מחברות הביטוח והמוסדיים

על פי הצעת האוצר בתקציב העדכני, יעודכן מודל האגרות המשולמות לרשות שוק ההון בתוך 90 יום, והן יועלו בסכום של לפחות 60 מיליון שקל. במקביל יופחת תקציב המדינה לרשות. בשנת 2022 גבתה הרשות מגופיה המפוקחים סכום של 22.5 מיליון שקל

משרד האוצר מתכנן העלאה משמעותית של האגרות שרשות שוק ההון גובה מהגופים המפוקחים על ידה, ובמקביל לכך הקטנת התקציב של המדינה לרשות. מטיוטת התקציב המעודכנת לשנת 2024 עולה, כי בשנת 2022 גבתה הרשות מגופיה המפוקחים סכום של 22.5 מיליון שקל. 87% מהסכום נקבע מסוכנויות וסוכני הביטוח, ודווקא מהגופים הגדולים והחזקים יותר שהרשות מפקחת עליהם- חברות הביטוח והגופים המוסדיים נגבו רק 13% מהאגרות שהם פחות מ-3 מיליון שקל.
באוצר מציינים כי הסכומים שגובה הרשות מהגופים המפוקחים נמוכים משמעותית לעומת הסכומים שגובים רגולטורים פיננסיים אחרים מהגופים שעליהם הם מפקחים. לכן מציעים באוצר לעדכן את מודל האגרות בתוך 90 יום, כך שסך האגרות השנתי יגדל בלפחות 60 מיליון שקל. המהלך לא נעשה כדי להגדיל את תקציב רשות שוק ההון, אלא כדי לחסוך למדינה הוצאות, שכן נכתב כי במקביל להעלאת האגרות יופחת התקציב שמעבירה המדינה לרשות שוק ההון החל משנת 2025.
בשבוע שעבר פורסם דו"ח מבקר המדינה, שייחד פרק שלהם לרשות שוק ההון. המבקר ציין שיש מקום לעדכן ולשפר את מודל האגרות הנגבה מהגופים המפוקחים, אך גם כתב כי המדינה צריכה להגדיל את תקציב הרשות, שהוא נחות כיום משמעותית לעומת רגולטורים פיננסיים אחרים.
רשות שוק ההון היא רגולטור פיננסי משמעותי המפקח על החסכונות ארוכי הטווח של הציבור שעומדים כיום על יותר מ-2 טריליון שקל, ולמרות זאת משאביה דלים יותר לעומת הרגולטורים הפיננסיים האחרים. בנוסף, בראש הרשות אין יו"ר במשרה קבועה, ומכהן מזה יותר משנה כמ"מ היו"ר עמית גל.