סגור
אנשים מבלים ב שוק מחנה יהודה ירושלים
בליינים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: EPA)

ממשיכים בפלוס: חודש ינואר הסתכם בעודף תקציבי של 14.2 מיליארד שקל

לפי נתוני האוצר, העודף המצטבר כאחוז מהתוצר אמנם ירד בינואר ב-0.3%, אך הסתכם ב-12 החודשים האחרונים ברמה של 0.3%. הסיבה: הכנסות חריגות שנרשמו בצד המסים לצד התקציב ההמשכי שגרם לריסון תקציבי. ירידה של יותר מ-31% בהכנסות ממסי נדל"ן על רקע ההאטה בשוק הדיור

הוצאות הממשלה ב-12 החודשים האחרונים היו גבוהות מהכנסותיה ב-5.4 מיליארד שקל שהם כ-0.3% מהתוצר - מצב המכונה "עודף תקציבי".
הממשלה אמנם מתנהלת בעודף תקציבי מאז מאי 2022, אך העודף התקציבי נמצא במגמת התכווצות מהשיא שנרשם בספטמבר 2022, אז עמד העודף התקציבי על 0.9% מהתוצר. בחודש ינואר עצמו נרשם עודף תקציבי של 14.2 מיליארד שקל, שנובע הן מהכנסות חריגות בצד המסים, והן מכך שהוצאות הממשלה מרוסנות בגלל התקציב ההמשכי.
בחודש ינואר נכנסו לקופת המדינה 44.3 מיליארד שקל, כאשר מתוך סכום זה 43.8 מיליארד שקל היו הכנסות ממסים. המסים כוללים, בין היתר, הכנסות חריגות בהיקף של 2.3 מיליארד שקל, אך כשמנכים את אלה נרשמה ירידה ריאלית של 12% בגביית המסים לעומת ינואר 2022. עיקר הירידה נרשמה במיסים ישירים (17%), אך גם במסים עקיפים חלה ירידה של 4%.
ברשות המסים תולים את הירידה בהכנסות גבוהות במיוחד שנרשמו בינואר 2022. לדברי הרשות, במחצית הראשונה של 2022 היה גידול מהיר בקצב הגבייה, ומאז המחצית השנייה של 2022 יש מגמת ירידה בקצב שנתי של 7% בגביית המסים. עם זאת, רמת הגבייה היא עדיין גבוהה מקו המגמה לפני משבר הקורונה.
כשצוללים לתוך המסים הישירים, ניתן לראות כי יש ירידה של כ-10% במס ההכנסה, אך ישנה ירידה חדה עוד יותר של 31.2% בהכנסות ממסי נדל"ן לעומת ינואר הקודם, עובדה המבטאת את ההאטה בשוק הדיור.
הוצאות הממשלה בינואר עמדו על 30.1 מיליארד שקל, נתון המשקף גידול של כ-2.6% לעומת ההוצאות שנרשמו בינואר 2022. נזכיר, כי הממשלה מתנהלת בתקציב המשכי ולכן ההוצאות של הממשלה מתונות יותר. עם זאת, המגבלה על ההוצאה לחודש ינואר עמדה על כ-38 מיליארד שקל, כך שרמת ההוצאה לא הוגבלה על ידי התקציב ההמשכי.
בתחילת השבוע פרסמו אנשי החשב הכללי באוצר ניתוח ארוך טווח המלמד כי בשנה של תקציב המשכי, הממשלה מוציאה שיעור נמוך ב-1.4% לעומת שנים רגילות, ללא תקציב המשכי.