פרשנותהחרם הצרפתי: אסור לממשלה להשאיר שוב את התעשיות הביטחוניות לבדן במערכה
פרשנות
החרם הצרפתי: אסור לממשלה להשאיר שוב את התעשיות הביטחוניות לבדן במערכה
צרפת מסרבת לאפשר השתתפות של התעשיות הביטחוניות הישראליות בתערוכה בעוד שבועיים. בחרם הקודם הממשלה לא נקפה אצבע. כעת, מוטב ששר החוץ ישראל כ"ץ ייכנס לאירוע, גם אם הדבר כרוך בהזנחת ההובי שלו ליצור תמונות מקניטות של אויבי ישראל ב־ChatGPT
אסור שסירובה של ממשלת צרפת להשתתפות החברות הביטחוניות הישראליות בתערוכת הנשק הימי EURONAVAL שמתוכננת להיפתח בפריז בעוד שבועיים יעבור בארץ בהכנעה ויתקבל כגזרת גורל. גם בימים דרמטיים והפכפכים אלה ממשלת ישראל חייבת במעשה דיפלומטי נמרץ מול הרשויות הצרפתיות כדי להפוך את ההחלטה המפלה. זאת, כמובן, עד כמה שעוד ניתן לצפות מממשלה שחבריה מתרשלים מדי יום במילוי תפקידם, בזירות החוץ ובזירות הפנים.
מימוש החלטת ממשלת צרפת ישאיר, בפעם השנייה בתוך כארבעה חודשים, את התעשיות הישראליות מחוץ לאירוע שיווק בינלאומי משמעותי המתקיים בצרפת כמו היו מצורעות. בפעם הקודמת הן גורשו מתערוכת יורוסטורי במסגרת לחצים מצד הנשיא עמנואל מקרון לכפות על ישראל את סיום המלחמה בעזה, וכעת הוא משתמש בתערוכת הנשק הימי כאמצעי לחץ לסיום המלחמה שעדיין נמשכת ומאז גם התרחבה ללבנון.
בעוד מספנות ישראל נערכת להגשת עתירה לבית משפט צרפתי, לצד התאחדות התעשיינים שמתכוונת לעתור שם נגד אפליית החברות הישראליות, ראוי שגם משרדי הממשלה ישנסו מותניים מול ממשלת צרפת שכן אין זה עניינן של התעשיות הביטחוניות בלבד. במקרה של יורוסטורי ממשלת ישראל ושירות החוץ שלה עמדו בחיבוק ידיים ולא נקפו אצבע כדי להפוך את החלטת הצרפתים. ההחלטה על הדרת ישראל גם מ־EURONAVAL מוכיחה שמי שסבר שמדובר באירוע חד־פעמי וחולף שגה, ובאופק כבר עומדת שאלת השתתפות החברות הישראליות בסלון האווירי שאמור להיערך בצרפת באמצע השנה הבאה.
תערוכות ביטחוניות כמו אלה שנערכות בצרפת נחשבות אירועי חובה לחברות בתחום הנשק, ההגנתי וההתקפי. לרוב לא נחתמות שם עסקאות עצומות היקפים אך פעמים רבות הן מהוות מקפצה לכאלה. הן מהוות הזדמנות לנוכחות, נראות והצגת רלבנטיות לשוק ביטחוני עולמי ותחרותי מאוד.
לפי פרסום בעיתונות הצרפתית בסוף השבוע, חברות מישראל יוכלו להציג בתערוכה, בתנאי שמוצריהן לא מעורבים במלחמה בעזה ובלבנון. זאת אמירה מיתממת, כי כל אמצעי שמיוצר למטרה צבאית משמש ביתר שאת בזמן מלחמה. ובכלל, לא ברור כיצד ניתן לבדוק את מידת השימוש בכל אחד ואחד מבין האמצעים.
מול הנחישות הצרפתית להוסיף לבידודה הבינלאומי של ישראל, מוטב ששר החוץ ישראל כ"ץ יגלה נמרצות וייכנס לאירוע, ולא ישאיר גם הפעם את התעשיות לבדן במערכה בלב פריז. זאת, גם אם הדבר כרוך בהזנחת ההובי שלו ליצור תמונות מקניטות של אויבי ישראל ב־ChatGPT והעלאתן ברשתות החברתיות. בינה מלאכותית לא יכולה להחליף, עדיין, דיפלומטיה חכמה.