דעהלמה לא מדברים על המחדל הכלכלי?
דעה
למה לא מדברים על המחדל הכלכלי?
במציאות בה ארגוני פשיעה וטרור מאופיינים ביוזמה ואלתור, ביחס מבטל לחוק ולכללים וביכולות כלכליות ואחרות לקנות, לשחד ולשכנע אחרים לשתף עמם פעולה - חייבים כלל גופי האכיפה והסיכול בישראל ומחוצה לה לשנות את התפיסה וההיערכות
מהשיח אודות המחדל המודיעיני והמחדל המבצעי של השבעה באוקטובר נפקד באורך פלא העיסוק במחדל הכלכלי הגדול ביותר מאז הקמתה של מדינת ישראל. או במילים אחרות כיצד מתחת לאפה של אומת ההייטק, באין מפריע, מאות מיליונים, מאפשרים את התעצמותו של ארגון הטרור הרצחני, מאפשרים את התחמשותו, את בניין כוחו, את מימוש האידאולוגיה הקיצונית. התשובה הפשוטה והקצרה לכך, בדומה להסבר למחדל המודיעיני והמבצעי, היא יהירותנו.
חודשים מספר לפני האסון, במסגרת דברים שעוד ייבחנו בוועדת החקירה, שאולי תקום, פרסם שר המשפטים, כי משרד המשפטים חרט על דגלו את המאבק בפשיעה החמורה והמאורגנת ומחויב עמוקות למאבק בפשיעה הכלכלית, בהלבנת הון ובמימון טרור. המשרד אמון בין היתר על קידום והטמעת משטר איסור הלבנת הון ומימון טרור לצד מאבק בלתי מתפשר בתשתית הכלכלית של ארגוני הפשיעה והטרור הפועלים בישראל. מאבק יעיל ואפקטיבי בתופעות חמורות אלה, נשען על יכולתם של גופי האכיפה והביטחון לפגוע במקורות המימון ובתשתית הכלכלית המזינה את גורמי הפשיעה בישראל וגורמי הטרור המבקשים לפגוע בה. הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים היא רשות עצמאית חזקה ומהווה את אחת הרשויות המובילות בעולם בתחום המודיעין הפיננסי והמאבק הלבנת הון ומימון טרור. במציאות בה שיטות הלבנת הון ומימון טרור הולכות והופכות מתוחכמות, מורכבות וטכנולוגיות יותר ויותר, לרשות ולגופים המקבילים לה בעולם יש תרומה מכרעת באיתור מגמות ודפוסי הלבנת הון ומימון טרור, איתור חשדות קונקרטיים לביצוע עבירות אלה ומתן סיוע אפקטיבי לגופי האכיפה והביטחון בחקירות כלכליות מורכבות, באמצעות העברת מידע מודיעיני פיננסי חיוני וייחודי.
תלישותם של דברי השר, על רקע המחדל הנורא, מתחרים ביוהרה העולה מדבריה של ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור: ...הרשות מובילה את מיצובה של מדינת ישראל כמוקד ידע ומומחיות בתחומי המאבק בהלבנת הון ומימון טרור באופן שמשפיע במישרין על איתנותה ויציבותה של המערכת הפיננסית הישראלית. במסגרת דו״ח המעקב של ארגון ה- FATF שפרסם הארגון בחודש מאי 2022, קיבלה ישראל ציונים מעולים תוך מתן תשומת לב מיוחדת לתחום הטכנולוגיות החדשות, בדגש על פעילות במטבעות וירטואליים ובתחום שיתוף הפעולה הלאומי. .... המפתח לאכיפה כלכלית אפקטיבית טמון בשילוב ידיים ובשותפות מלאה בין החוליות השונות בשרשרת האכיפה הכלכלית המשולבת של מדינת ישראל. ...
מציאות אחרת נשקפת בפני מי שמבקש לבחון את ביצועי הרשות ושורשי המחדל הכלכלי, שלא על סמך הצהרות הרהב שלה ושל השר האחראי. משרד מבקר המדינה בדק היבטים רוחביים הנוגעים לליבת פעילות הרשות לאיסור הלבנת הון בין השנים 2017 עד 2021, ומצא כי דיווחים רבים כלל אינם מוזנים, דיווחים רבים מוזנים באופן לקוי ותצורת העברת הדיווח לרשות מיושנת ואינה יעילה. בחינה של תרומת הרשות למאבק בפשיעה ובטרור באמצעות סקר תובעים, מגלה אפקטיביות נמוכה וחוסר הערכה של התובעים ליעילות פעולת הרשות.
תוצריה של הרשות - סבר המבקר - צריכים להיבחן בראי הנטל הכבד שהוטל על הציבור והגופים הפיננסיים הנדרשים לקיים משטר דיווחים נרחב וסבוך הכרוך בתשומות כספיות וביורוקרטיות רבות. במידה רבה הופכת פעולת הרשות למכבידה ומסבכת דווקא כלפי הגופים המדווחים ומיותרת ללקוחות המידע, הרואים בה סרח עודף. המידע הרב אינו מטופל, זה המטופל אינו מנוצל, וזה המנוצל כלל אינו משרת את המאבק בהלבנת ההון או במימון הטרור. למרות דו״ח המבקר, סיכום פעילותה האחרון של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, שהשר מיהר להלל ולשבח ערב האסון, כולל נתונים רבים, אשר בינם לבין המאבק עצמו קשר רופף בלבד, יעילות המידע הפיננסי ותרומתו למאבק אינה נבחנת, והוא מציג אמירות ונתונים ריקים, חסרי תכלית ממשית בקידום המאבק בהלבנת ההון ובמימון הטרור.
אני סקרן לגבי חוקי הסודיות הבנקאית שלכם כאן בשוויץ, באילו נסיבות תהיו מחויבים לשתף פעולה עם ה FBI או עם משרד המשפטים של ארה״ב ? - שואל ג׳ורדן בלפורט, גיבורו הסרט "הזאב מוול סטריט", את הבנקאי במהלך פגישתם.
זה תלוי - משיב הבנקאי.
תלוי במה ? - שואל ג׳ורדן.
תלוי בכוונתה של אמריקה לפלוש לשוויץ בחודשים הבאים - צוחק הבנקאי.
במציאות הפיננסית הנוכחית, בה בנקאים כאלו נפוצים יותר ויותר, בה גופים פיננסיים, בורסות קריפטו בשליטה סינית עקיפה או ישירה וחברות אשראי וסליקה באזורים בלתי מפוקחים - מנתבים כספים ממקום למקום תוך עמעום זהויות ונתיבים. במציאות בה ארגוני פשיעה וטרור מאופיינים ביוזמה ואלתור, ביחס מבטל לחוק ולכללים וביכולות כלכליות ואחרות לקנות, לשחד ולשכנע אחרים לשתף עמם פעולה - חייבים כלל גופי האכיפה והסיכול בישראל ומחוצה לה לשנות את התפיסה וההיערכות. גם הרשות וגם שותפיה ״לשרשרת האכיפה הכלכלית של מדינת ישראל״ חייבים לגלות יוזמה וענווה, שהיו חסרים לנו כל כך ערב השבעה באוקטובר.
ערן קמין הוא יועץ לחברות ופרטיים בענייני חקירות והלבנת הון. תנ"צ בדימוס, שימש כראש יאח"ה וכראש תחום כלכלי במכללה לביטחון לאומי ונציג המשטרה לארה"ב וקנדה