"סכנה לביטחון הלאומי של ישראל": המכון למחקרי ביטחון לאומי נגד חוק ההשתמטות
"סכנה לביטחון הלאומי של ישראל": המכון למחקרי ביטחון לאומי נגד חוק ההשתמטות
המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) מפרסם נייר עמדה בנוגע לחוק שהקואליציה מקדמת ויוביל למתן פטור המוני מגיוס לעשרות מלש"בים חרדים. "החוק מהווה סכנה לאתוס השירות ומודל צבא העם גם בקרב הציבור המשרת", נכתב על ידי המכון
המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) מפרסם הבוקר נייר עמדה בנוגע לחוק ההשתמטות שהקואליציה מקדמת ויוביל למתן פטור המוני מגיוס לעשרות מלש"בים חרדים. היום צפויה ועדת חוץ וביטחון בראשות היו"ר יולי אדלשטיין לדון בחוק, וזאת לאחר ש-63 ח"כים מהקואליציה הצביעו בעד קידומו (שר הביטחון גלנט התנגד) ולמרות טענות עבר של חלק מהח"כים שאמרו שלא יתמכו בו.
לפי המכון, יש לקדם חוק גיוס אחר שייתן מענה לצרכים הביטחוניים של ישראל וישמר את מודל צבא העם. "הצעת החוק לתיקון חוק הגיוס במתכונתה הנוכחית היא הצעת חוק פסולה, קל וחומר לאחר ה-7 באוקטובר. חקיקתה מסכנת את מודל צבא העם, אינה עולה בקנה אחד עם צרכי הצבא ומחמירה את אי השוויון. חקיקה זו הינה סכנה לביטחון הלאומי של מדינת ישראל, נכתב בנייר העמדה של המכון.
עוד נכתב לגבי החוק שקודם בממשלה הקודמת והוגש על ידי שר הביטחון דאז בני גנץ כי "מובן לכל שהמציאות שהייתה רלבנטית לימי ההצבעה על נוסח החוק, בה תוכנן בין היתר קיצור משך שירות החובה - השתנתה מהקצה לקצה במובנים הרלבנטיים לתוקפו הנורמטיבי של החוק המובא לדיון כעת. זאת, הן מבחינת היקף המשימות הביטחוניות, והן מבחינת מצבת כוח האדם והצורך בבניין הכוח לאחר אירועי החודשים האחרונים. מסיבות אלה מתוכננת כידוע הארכת שירות החובה ל-36 חודשים עבור גברים (וכן עבור נשים בתפקידי "דין אישה כדין גבר") תוך וויתור על הדיפרנציאליות שתוכננה קודם למלחמה. כמו כן, מתוכננת הכבדה משמעותית של נטל שירות המילואים באופן שכמעט מכפיל את ימי המילואים המעוגנים כיום בחוק". כתוצאה מכך, "בשל צעדים אלה המביאים את חוסר השוויון לקצה, החוק מהווה סכנה לאתוס השירות ומודל צבא העם גם בקרב הציבור המשרת" - כך לפי המכון.
כמו כן, מצוין כי "הצעת החוק אינה עולה בקנה אחד עם צרכי הצבא. היא מתעלמת מהשינוי הקיצוני בצרכי הביטחון ומחמירה את חוסר השוויון בין הציבור המשרת הנושא בנטל הביטחון לבין הציבור החרדי... לפיכך, אנו סבורים שמדובר בחוק פסול, שנוסף על אי הצדק הגלום בו הוא מסכן את צבא העם, כאשר ציבורים נוספים עשויים לדרוש פטור מסוג זה. נוסף על כך, הוא עלול להגביר את חוסר המוטיבציה לשירות מילואים על רקע העומס האדיר שחיילי המילואים חווים כיום, והוא אינו משפר את מצבת כוח האדם הלוחם הנדרשת לצה״ל אל מול התאגרים הקרובים. זאת, כפי שעולה בין היתר מהתבטאויות הרמטכ״ל בדבר חוסר של עשרות גדודים להשלמת המשימות שעומדות לפתחו".