סגור

נמצא הפתרון לגרעון מדינת ישראל: מע"מ על הטיפים של המלצרים

בצל המלחמה הכואבת והמתמשכת שכולנו חווים החל מה-7 באוקטובר, נדחקים הצידה מהשיח הציבורי-תקשורתי, באופן טבעי, נושאים רבים. כזו היא למשל החלטת רשות המיסים מהימים האחרונים, לפיה המסעדנים ובעלי עסקי המזון יהיו מחוייבים לשלם מעתה מע"מ על ההכנסות שהמלצרים מקבלים כ"טיפים" על השירות שהם נותנים ללקוחות. עוד לפי רשות המיסים, ההנחיה והגבייה תתבצע מהמסעדות עצמן ולא משכר המלצרים. לדעתי, מדובר בהודעה בעייתית מאוד מטעם רשות המיסים הנוגדת את פסיקה בית המשפט העליון, שמי שיינזק ממנה אלה המסעדנים, שרובם גם כך בקושי מתקיימים.
זהו, לצערי, צעד שיגביר את המשבר בענף המסעדנות בישראל, שגם כך נמצא במשבר מתמשך. מדובר בענף שאולי נראה "זוהר" למי שמביט בו מבחוץ לאור ריבוי תכניות הריאליטי והבישול בטלוויזיה, אך המציאות המרה היא שעסקים רבים בו מתקיימים בקושי. ענף המסעדנות על כל תחומיו (מסעדות ושירותי אוכל מוכן, בתי קפה וברים) מתאפיין בשולי רווח נמוכים, ענף תנודתי מאוד המתבסס על רווחה כלכלית של הציבור ותלוי מאוד במצב הרוח הכללי במדינה ובתיירות פנים וחוץ.
ענף ששרד בקושי את משבר הקורונה, את ההפגנות נגד המהפיכה המשפטית, ומתמודד ימים אלה גם עם המלחמה והשלכותיה. גם יוקר המחייה ועליית המחירים של חומרי הגלם משפיעה על הענף כמובן; בנוסף, מי שמכיר את חיי היומיום בענף יודע כי מדובר בתחום שואב ואינטנסיבי, המצריך עבודה יומיומית קשה וסיזיפית מסביב לשעון, עיסוק נרחב בבירוקרטיה ורגולציה ומרדף בלתי פוסק אחרי ספקים, לקוחות וכוח אדם.
1 צפייה בגלריה
עו"ד תמיר קלדרון
עו"ד תמיר קלדרון
עו"ד תמיר קלדרון
(צילום: סיגל סבן)
והנה, בתוך כל זה, רשות המיסים מחליטה להקשות עוד יותר את חייהם של המסעדנים. אלא שהיא עושה זאת באופן שנוי במחלוקת. נראה כי החלטת רשות המיסים מתבססת בין השאר על השינויים שחלו בענף המסעדות בעקבות פסק דין שניתן בשעתו בבית הדין הארצי לעבודה, המתייחס לשאלת הזכויות הנובעות למלצרים ששכרם מבוסס על טיפים בכל הקשור לדיני העבודה בישראל. אלא שפסק הדין הזה לא שינה את המצב המשפטי שהיה ועודנו קיים, לפיו ה"טיפים" (דמי השירות) שמקבלים המלצרים אינם מוכרים כ"תקבול" של בית העסק בראי דיני המס, כל עוד הם ניתנים באופן וולונטרי על ידי הלקוחות היישר למלצרים - ולא כחלק בלתי נפרד מהתשלום עבור הארוחה והשירות. נראה כי את התשר אותו מקבל המלצר בגין עבודתו יש להצמיד ל"שכר עבודה" כמלצר, שכר שממילא אינו מחוייב במע"מ ולא כתמורה בגין שירות שניתן על ידי המסעדן המוכר מזון בגינו מחוייב הוא במע"מ. משכך, פסיקת בית המשפט עומדת בניגוד לעמדת רשות המיסים להחיל מס ערך מוסף על הטיפים הניתנים למלצרים, ולכן המהלך של רשות המיסים אינו חוקי.
שווה להזכיר למי ששכח: מי שאמור להתוות את המדיניות בעניין הטיפים בראי דיני המס זה המחוקק בלבד. אם רשות המיסים החליטה שהדבר החשוב ביותר כרגע הוא להסדיר את גביית המס על הטיפים של המלצרים בישראל, אולי מתוך מחשבה שכך ניתן יהיה להתגבר על הגרעון המעמיק של מדינת ישראל, אסור לה לחפש "מסלול עוקף" אלא לעשות זאת "בצינורות המקובלים", באמצעות חקיקה מוסדרת בכנסת ישראל. אחרת, היא עשויה לגזור את דינו של ענף המסעדנות – באופן שאינו חוקי.
עו"ד תמיר קלדרון, מנהל מחלקת ליטיגציית מיסים וצווארון לבן ושותף במשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות', יו"ר וועדת מיסים בלשכת עורכי הדין במחוז חיפה
*הכותב ייצג בעבר בביהמ"ש העליון את חברת "נייט קופי", בפסק דין לפיו נקבע כי "טיפים" הניתנים במזומן למלצרים באופן וולנטרי אינם מהווים תקבול בידי העוסק, ולא יסווגו כהכנסת המסעדה לצרכי מס