צעדה רחוק מדי: WeShoes הודתה כי החלה מיזוג ללא אישור
צעדה רחוק מדי: WeShoes הודתה כי החלה מיזוג ללא אישור
החברה חתמה על צו מוסכם שבו התחייבה לא להשפיע על תמחור Blundstone ו־Hoka. טענות על כך נחשפו כשהחלה להתמזג עם שורש ללא אישור רשות התחרות
חברת קולנוע חדש, הבעלים של רשת הנעליים WeShoes, חתמה עם רשות התחרות על צו מוסכם שבו התחייבה להפסיק להתערב לחנויות ספורט בתמחור של מותגי Blundstone ו־Hoka, ובו גם הודתה כי החלה להתמזג עם חברת הנעליים שורש, בלי לקבל את אישור רשות התחרות. הצו המוסכם שעליו חתמה מחליף צעדי אכיפה אחרים, בכפוף להפסקת ההפרה. הצו מפורסם להערות הציבור ל־30 יום בטרם תחליט רשות התחרות אם להגישו לאישור בית הדין לתחרות.
WeShoes, שהיא גם סיטונאית שמשווקת לחנויות ורשתות ספורט, התחייבה להפסיק להכתיב מחירי מינימום לצרכנים למוצרי Blundstone ו־Hoka במשך שלוש שנים ממועד החלטת בית הדין לתחרות. כמו כן חויבה WeShoes לשלם לאוצר המדינה 5.5 מיליון שקל לאחר שלא עמדה בחובת ההמתנה למיזוג עם חברת שורש והחלה להתנהל כאילו המיזוג אושר.
הפרשה החלה בבקשה למיזוג שהגישה חברת שורש, שהיתה אמורה להימכר ל־WeShoes. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת בחינת המיזוג גילתה רשות התחרות כי WeShoes היתה מעורבת במינוי מנכ"ל לחברת שורש. במהלך בדיקת הבקשה למיזוג הגיעו לרשות תלונות מצד חנויות שהיו לקוחות של WeShoes כי החברה מכתיבה להן מחירי מינימום של בלנסטון והוקה, שני מותגי הנעלה בינלאומיים פופולריים.
החברה הודתה בפני הרשות כי החלה לנקוט פעולות מיזוג, ולא עמדה בחובת ההמתנה להסכמת הממונה על התחרות למיזוג בינה לבין שורש. הפרה נוספת מצד WeShoes היתה אי־הגשת נתונים ומסמכים באופן מלא, בניגוד לדרישת רשות התחרות.
לפני כחודש חתמה גם שורש על צו מוסכם שבמסגרתו התחייבה לשלם 295 אלף שקל לאוצר המדינה משום שהחלה בפעולות מיזוג בטרם התקבלה החלטת הממונה על התחרות. לפני כחודשיים משכה שורש את בקשת המיזוג עם WeShoes, לאחר שרשות התחרות הודיעה לחברות כי היא צפויה שלא לאשר את המיזוג בשל חשש מפגיעה בתחרות.
הממונה על התחרות עו"ד מיכל כהן העלתה בפני הצדדים את החשש כי המיזוג יחסל מתחרה בשוק סנדלי הטיולים, לנוכח פעילותה של WeShoes בשוק, ההחזקות שלה ברשת קמעונאית וכסיטונאית, והציגה חשש כי המיזוג למעשה יוביל להעלאת מחירי מוצרי שורש ברשתות הקמעונאיות שמוכרות אותם.
בפברואר 2023 פרסמה רשות התחרות גילוי דעת בעניין הכתבת מחירים על ידי יצרן או יבואן למפיצים וקמעונאים שמוכרים לצרכן הסופי. בגילוי הדעת נקבע כי הכתבת מחיר תהיה אסורה, אלא אם יש בה תועלת פרו־תחרותית באופן מובהק ומוכח, לדוגמה החדרת מוצר חדש לשוק.
בדצמבר 2022 קנסה רשות התחרות את חברת אנרג'ים, יבואנית ציוד ספורט, ב־1.65 מיליון שקל לאחר שמצאה כי היא התערבה במחירים שבהם מכרו קמעונאים את המוצרים שלה ברשתות הקמעונאות. כמו WeShoes, גם אנרג'ים, שהיתה אמורה להירכש על ידי קבוצת פוקס, הודתה שהפרה סעיף לחוק התחרות הכלכלית, בכך שהתערבה במחירי מינימום שבהם יימכרו המוצרים שלה על ידי קמעונאים. כמו כן אנרג'ים לא העבירה לרשות נתונים שנדרשה לשלוח לה, ובכך הפרה את החוק.
ביוני הודיעה רשות התחרות על כוונתה לקנוס את שטראוס ב־111 מיליון שקל, לאחר שבמסמכים שהוגשו לה במסגרת הבקשה למיזוג בין שטראוס ליצרנית הטופו משק ויילר נמצא כי החברה עשתה לכאורה צעדים שמתפרשים כמיזוג בפועל בטרם קיבלה אישור מיזוג.