דעהמה הקשר בין AI להורדות ריבית?
דעה
מה הקשר בין AI להורדות ריבית?
נתונים מראים כי קצב האימוץ של בינה מלאכותית מהיר יותר מקצב האימוץ של האינטרנט והמחשבים האישיים בשעתם. השפעות הבינה המלאכותית על פריון העבודה מגדילות את התוצר היום ועשויות לשכך לחצי מחירים בעתיד
לטכנולוגיית בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI) השפעות אדירות על כל תחום בחיינו, וכמובן על הסקטור העסקי ועל שוקי ההון. יחד עם הציפיות לסבב הורדות ריבית ברחבי המדינות המפותחות, נושבת ה-AI בגבם של שוקי המניות ושולחת אותם לשיאים חדשים. מניות הטכנולוגיה העילית הן כמובן הנהנות הראשיות מהטכנולוגיה ויתרונותיה, אך אין ספק כי גם ענפים רבים אחרים יוצאים נשכרים ממנה – התעשייה, הבנייה, הבריאות ועוד. אחרי הכול, באמצעות AI יכולות חברות רבות להתייעל, לחסוך הוצאות על הון וכוח אדם, להגדיל את תפוקתן ולשפר את הפריון.
כיום מקובל לומר כי מדובר במהפכה של ממש. נתונים מראים כי קצב האימוץ של AI מהיר יותר מקצב האימוץ של האינטרנט והמחשבים האישיים בשעתם. נסו לחשוב על כל פעילות יומיומית שלכם ותגלו כי יש לה נגיעה ל-AI. כתיבת חיבורים או קורות חיים, לדוגמה.
גם ברמת המשק והמדיניות הכלכלית יש ל-AI השלכות אדירות. כך, לדוגמה, היא מובילה לגידול בתפוקה ליחידת תשומה וכך מסייעת לשיכוך לחצי מחירים. למעשה, היא פועלת כמו העלאת ריבית בהיבט זה. לכן, שילוב של כלי AI בפעילות המשק יכול למתן את הצורך בשימוש בכלי הריבית לאורך זמן ולמעשה לצמצם מלכתחילה את הצורך להשתמש בה.
העצימות וקצב האימוץ של AI עשויים להשפיע על מידת התועלת שלה לפעילות הכלכלית. מעבר לכך, יש לקחת בחשבון את ההיבט התעסוקתי והחברתי מבחינת השפעותיה על מקצועות ומשלחי יד שהצורך שלהם בעובדים יפחת.
עד כמה רווחת AI בכלכלת העולם? לאחרונה קראתי מחקר מעניין של הבנק הפדראלי של סנט לואיס בנושא. החוקרים ערכו סקר לאומי ראשון בקרב מדגם מייצג של משתמשי AI בעבודה או בבית בארה"ב. התוצאות מראות כי 39% מאוכלוסיית ארצות הברית בגילאי 64-18 כבר עושים שימוש ב-AI. מהסקר עולה כי 24% מהעובדים עושים ב-AI שימוש לפחות פעם בשבוע ואחד מכל תשעה עשו כן מדי יום; זאת, במגוון רב של עיסוקים ומקצועות. קרוב למחצית מהנסקרים עובדים במקצועות המחשב, המתמטיקה והניהול וכרבע מהם מוגדרים עובדי צווארון לבן.
לפי המחקר, AI תוכל להוסיף כבר כיום 0.125 עד 0.875 נקודת אחוז לפריון העבודה – נתון מרשים מאוד, אם כי החוקרים מסייגים ואומרים כי נאלצו להניח הנחות עבודה קשות על מנת לחשב אותו.
ומה הלאה? כמו כל מהפכה בעבר, גם AI היא טכנולוגיה שכיום נחשבת חדשה, מהפכנית ויצירתית, מה שמוסיף הרבה לערך המוסף שלה, אך גם היא תלך ותבשיל בהמשך ולכן התפוקה השולית שלה תקטן עם הזמן. לכן, מסבירים החוקרים, יהיה צורך לעקוב אחר אופן אימוצה ולהשתדל שתהיה כבר בראשיתה מנת חלקם של ענפים רבים ומגוונים. חשוב מאוד כי הטכנולוגיה החדישה תאומץ על ידי מספר גדול של חברות ומשלוחי יד.
בשורה התחתונה – AI כאן כדי להישאר. כבר היום היא מהווה נדבך מרכזי בשורה ארוכה של פעילויות כלכליות. השימוש בה יומיומי והשפעותיה על פריון העבודה מגדילות את התוצר היום ועשויות לשכך לחצי מחירים בעתיד. אך דווקא בשל כך חשוב יהיה לעקוב היטב אחר אופן התפשטותה ויישומה בשנים הקרובות. בהרבה מובנים – זו הזדמנות פז שאין לפספס.
רונן מנחם הוא כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות