סגור
עו"ד גור בליי ו ח"כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה על המהפכה המשפטית
היועץ המשפטי של ועדת החוקה, ד"ר גור בליי, ויו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, בדיון על המהפכה המשפטית (יואב דודקביץ)

היועץ המשפטי של ועדת החוקה: פסקת ההתגברות עלולה לפגוע בהגנה על שורה של זכויות יסוד

על פי חוות דעת של ד"ר גור בליי, נוסח פסקת ההתגברות שאישרה ועדת החוקה לקריאה ראשונה עלול לפגוע ביכולת של בג"ץ להגן על שורה של זכויות שאינן מנויות במפורש בחוקי יסוד כמו חופש הביטוי, הזכות להליך הוגן, עקרון השוויון, חופש התנועה ועוד

הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה שיגר אחר הצהריים חוות דעת שממנה עולה כי נוסח חוק פסקת ההתגברות שאושר לקריאה ראשונה בשבוע שעבר בוועדה עשוי לפגוע ביכולתו של בג"ץ להגן על שורה של זכויות בסיסיות כמו חופש הביטוי, זכות המחאה, הזכות להליך הוגן, והזכות לשוויון שלא עוגנו בחקיקה במפורש.
על פי נוסח החוק שאושר בוועדה, הסמכות לבטל חוקים תוגבל למקרים של פגם בהליך (היעדר עמידה בדרישת הרוב או במספר הקריאות) או למקרים שבהם "החוק סותר בבירור הוראה בחוק יסוד, שהרוב הנדרש לשינויה או התנאים לפגיעה בה קבועים בחוק יסוד".
חברי הוועדה ביקשו לקבל התייחסות לאופן שבו ההגדרות המוצעות ישליכו על היקף הביקורת השיפוטית, הן לעניין זכויות שאינן מנויות במפורש בחוקי היסוד והן לעניין זכויות שאינן "משוריינות" באמצעות דרישת רוב או באמצעות קביעת התנאים לפגיעה בהם.
לפי הייעוץ המשפטי לוועדה, "ביחס לזכויות שאינן מנויות במפורש בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו הפסיקה קבעה שורה של זכויות שניתן לגזור מכבוד האדם... כמו חופש הביטוי, הזכות להליך הוגן, שוויון, חופש התנועה ועוד. בהתאם לכך קבעה הפסיקה כי הפגיעה בזכויות אלה צריכה להיעשות בכפוף לפסקת ההגבלה שבחוק יסוד כבוד האדם וחירותו".
עם זאת, קבע הייעוץ המשפטי כי ההצעה שאושרה בוועדה המדגישה כי ניתן להפעיל ביקורת שיפוטית רק ביחס לחוק הסותר בבירור הוראה בחוק היסוד מבקשת לתחום את היקף הזכויות שפגיעה בהן תוביל להחלת ביקורת שיפוטית.
הייעוץ המשפטי מנה סעיפים משוריינים בחוקי יסוד שבהם ניתן להפעיל ביקורת שיפוטית, לדוגמה סעיפים בחוק יסוד ישראל מדינת הלאום, חוק יסוד ירושלים בירת ישראל, חוק יסוד הכנסת, חוק יסוד משאל עם, חוק יסוד משק המדינה, חוק יסוד חופש העיסוק וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
עם זאת, על פי חוות הדעת, סעיפים רבים בחוקים הללו "אינם משוריינים", ולפיכך לכאורה לא ניתן יהיה להחיל ביקורת שיפוטית על פגיעה בהם.