פרסום ראשוןההסתדרות הרפואית הכריזה סכסוך עבודה בשל מחלוקת על שכר המתמחים
פרסום ראשון
ההסתדרות הרפואית הכריזה סכסוך עבודה בשל מחלוקת על שכר המתמחים
בעוד שבועיים יוכל הארגון המייצג את מרבית הרופאים והרופאות בישראל להשבית את הפעילות בבתי החולים ובמרפאות. המתמחים דורשים שמתווה קיצור התורניות שעתיד להיכנס לתוקף בספטמבר לא יפגע בשכרם
ההסתדרות הרפואית בישראל (הרי"י) הכריזה על סכסוך עבודה בשל מחלוקת עם משרד האוצר על שכר המתמחים, שעתיד להיפגע עם כניסתו לתוקף בספטמבר של מתווה קיצור התורניות. המשמעות היא שבעוד שבועיים יוכל הארגון המייצג 29 אלף מתוך 29.8 אלף רופאים להכריז על שביתה ולהפסיק את הפעילות בבתי חולים ובמרפאות.
מתווה קיצור התורניות של המתמחים קובע שהתורנויות יקוצרו מ-26 שעות ל-21 שעות. אולם, כפי שנכתב ב"כלכליסט" כבר לפני כשנה, יש במתווה פרטים רבים שנותרו ללא פתרון וללא מענה, לרבות סוגיית השכר עבור רופאים ומתמחים (שהתברר אז שמדובר בכמות לא מבוטלת) שאינם מעוניינים בקיצור שכזה, שעתיד לפגוע בשכרם.
על פי המתווה, מתמחים שתורנותם תתקצר לא יוכלו להרוויח כמו מתמחים שעושים תורנות "רגילה". מדובר בפגיעה בשכר שעשויה להגיע עד ל-1,500 שקל בחודש. לפיכך, כבר כמה שבועות שמשרד האוצר והר"י מנהלים מו"מ אינטנסיבי לגבי מנגנון שיאפשר לרופאים שאורך התורנויות שלהם יקוצר לא להיפגע מבחינת השכר ו"להשלים" שעות במועד אחר.
המתווה קובע עוד, שקיצור התורניות יהיה תקף עבור בתי חולים ספציפיים (בעיקר בפריפריה) ולגבי מקצועות ספציפיים - רפואה דחופה, פנימית וגריאטריה. הקיצור נוגע ל-5% מהמתמחים בישראל, כאשר בפריפריה מדובר ב-10% מהמתמחים. בשנה האחרונה, על רקע קיצור התורניות שבפתח, תוקצבו תקנים לרופאים חדשים בפריפריה כדי לעבות את מערך הרופאים, אך תקנים רבים לא אוישו.
לדברי ד"ר ניצן עטיה, יו"ר ארגון המתמחים בההסתדרות הרפואית המייצג 7,000 מתמחים: "מתווה קיצור יום העבודה הינו צעד ראשון ומבורך בהפחתת העומס על הרופאים המתמחים ואנו מברכים על כך. יחד עם זאת לא נוכל לאפשר פגיעה בשכר של הרופאים המתמחים - על אחת כמה וכמה על רופאים בבתי חולים בפריפריה. בתקופה שבה אנו נמצאים, כשרופאות ורופאים רבים שוקלים אם להישאר במערכת הבריאות הישראלית או לעשות רילוקיישן, ראוי היה שהמדינה לא תתקטנן על זוטות ולא תנסה להכשיל את המהלך. אנחנו קוראים לאוצר לחזור בו מעמדתו ולאפשר למתווה לצאת לדרך בזמן ובהצלחה, תוך שימור תנאי הרופאים המתמחים". בהר"י מבהירים כי המו"מ נמשך וכבר ביום ראשון הקרוב צפויה פגישה נוספת והצדדים נכונים להגיע לפשרה ולהסכם, אך הארגון חייב להשאיר את אפשרות סכסוך העבודה פתוחה למקרה של אי הסכמה.