סגור
מפקדי חיל האוויר לשעבר אמיר אשל ו עמיקם נורקין ומפקד חיל הים לשעבר אלי שרביט
בין המועמדים לתפקיד: מפקדי חיל האוויר לשעבר אמיר אשל (מימין) ועמיקם נורקין ומפקד זרוע הים לשעבר אלי שרביט (צילומים: יובל חן, יריב כץ , טל שחר)

מהים, מהאוויר או מהיבשה? נפתח המרוץ למנכ"ל רפאל

שבוע חלף מאז המנכ"ל אלוף (במיל') יואב הר אבן הודיע על פרישתו ורשימת המועמדים לתפקיד היוקרתי ממשיכה להתארך. ביניהם: מפקדים לשעבר בצה"ל ובכירים במשרד הביטחון ובתעשיות הביטחוניות

ככל שחולפים הימים מאז הודעת מנכ"ל רפאל האלוף (במיל') יואב הר אבן על פרישתו הקרובה מהתפקיד, שאותו מילא במשך כשמונה שנים, רשימת המועמדים האפשריים להחלפתו מתארכת, ושאלת זהותו של המנכ"ל הבא באחת החברות הממשלתיות המוערכות בישראל מעסיקה עוד ועוד גורמים במערכת הביטחון.
בין השמות של מועמדים אפשריים לתפקיד נמצא האלוף (במיל') עמיקם נורקין, ראש אגף התכנון בצה"ל ומפקד חיל האוויר לשעבר. נורקין אמר אתמול בתגובה לפניית "כלכליסט": "הכל שמועות".
מועמד נוסף הוא האלוף (במיל') אמיר אשל, גם הוא בעברו פיקד על חיל האוויר ובחודשים האחרונים סיים את תפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון, והוחלף באלוף (במיל') אייל זמיר.


בימים האחרונים עלה גם שמו של מפקד זרוע הים לשעבר האלוף (במיל') אלי שרביט כ"מועמד מוביל" למשרה שמפנה הר אבן וזאת לאחר שסיים ב־2021 שירות צבאי של 36 שנה. בקיץ שעבר הוא מונה למנכ"ל חטיבת האנרגיות המתחדשות של תדיראן ולפני חודשים אחדים פרש מהתפקיד. בשיחה עם "כלכליסט" הוא אמר כי קיבל הצעה להתמנות לתפקיד אך דחה אותה בנימוס, וזאת כדי להתמסר למיזם שהוא מוביל בשוק הפרטי שעוסק בתחום האנרגיות המתחדשות.
בורסת השמות לא כוללת רק מפקדים לשעבר מחילות הים והאוויר, גם שמו של מפקד זרוע היבשה לשעבר בצה"ל האלוף (במיל') יואל סטריק, שהשתחרר משירות ארוך בשלהי 2021, עלה.
ויש שמות נוספים: ראש המינהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון, דני גולד, שנחשב לאחד ממובילי תוכנית הפיתוח של כיפת ברזל, וגם משה פתאל, ראש מינהלת חומה שבמשרד הביטחון שמהווה את הזרוע המרכזית של משרד הביטחון בפיתוח וייצור מערכת ההגנה הרב־שכבתית של ישראל מפני טילים. לפתאל יש עבר עשיר בתחום התעשיות הביטחוניות, בזכות מעורבותו בתוכניות הפיתוח של טילי החץ ותפקידיו באלישרא של אלביט מערכות שבה שימש בתפקיד סמנכ"ל.
ההחלטה על מינוי המנכ"ל הבא של רפאל תתקבל על ידי שר הביטחון יואב גלנט, וייתכן שהיא תיעשה גם בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ובמעורבות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבכובעו הנוסף מכהן גם כשר במשרד הביטחון. גורמים ביטחוניים העריכו אתמול כי גלנט טרם עסק בסוגיה וכי תהליך בחירת ומינוי המנכ"ל הבא של רפאל יימשך כמה חדשים שבמהלכם הר אבן צפוי להמשיך בתפקידו.
הפרישה של הר אבן לא הייתה אמורה להפתיע איש, שכן הוא מיצה את תקופת כהונתו כבר לפני כשנה. קודמו, האלוף (במיל') ידידיה יערי, כיהן בו במשך תקופה ארוכה הרבה יותר, שנמשכה 11 שנה, אלא שבאותה העת רשות החברות לא הגבילה את תקופות הכהונה של מנכ"לים בחברות הממשלתיות. כיום כהונת מנכ"לים בחברות אלה מוגבלת לחמש שנים עם אופציה להארכה בשנתיים נוספות לכל היותר וזאת, לאחר שמנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים החילה את ההגבלה על בסיס ניסיון שהוביל מנהל רשות החברות לשעבר אורי יוגב. תוכניתו של יוגב לא צלחה, בעיקר בשל היעדר שיתוף פעולה מצד החברות עצמן. רוזנבוים השתילה ברעיון של יוגב שיניים, וקבעה כי מנכ"ל או בעל תפקיד בכיר אחר בחברה ממשלתית שתקופת כהונתו חורגת מהתקופה שהוקצבה לו, לא יוכל ליהנות מבונוסים.
גורמים שמקורבים להר אבן טענו כי הוא היה נכון לסיים את כהונתו כבר בקיץ שעבר אך בחר להמשיך בו על רקע החילופים הצפויים בתפקיד יו"ר החברה. בחודשים האחרונים סיים השר וחבר הכנסת לשעבר עוזי לנדאו כהונה של שש שנים בתפקיד יו"ר רפאל, ולפני חודשיים הדירקטוריון בחר לתפקיד היו"ר את השר לשעבר משורות הליכוד, יובל שטייניץ.
בסביבתו של הר אבן אומרים כי הוא בחר להשהות את פרישתו עד מינוי של יו"ר חדש כדי לחסוך מהחברה טלטלות וזעזועים: "בא יו"ר חדש", אומר בכיר בתעשיות הביטחוניות, "הביצועים של רפאל נמצאים בשיא ויואב העדיף לפרוש בכבוד על פני מצב שמישהו יגיד לו שהגיע הזמן ללכת".
הר אבן נחשב בעבר לאחד משיאני השכר בחברות הממשלתיות וב־2022 שכרו השנתי הסתכם בכ־1.67 מיליון שקל וזאת לעומת שכרו של מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי שהסתכם אשתקד ב־1.36 מיליון שקל. אגב, גם שכרם של סמנכ"לים ברפאל גבוה משכרם של מקביליהם בתעשייה האווירית, והוא נע בטווח שבין 1.6-1.5 מיליון שקל בשנה לעומת שכר שנתי בטווח שבין 1.47-1.44 מיליון שקל לסמנכ"לים בתע"א.
עם זאת, שכרם של שני המנכ"לים בחברות הביטחוניות הממשלתיות יכול להיחשב "זעום" לעומת זה של מנכ"ל אלביט מערכות, בצלאל (בוצי) מכליס, שהסתכם אשתקד בלא פחות מ־15.7 מיליון שקל. גם שכרם של הסמנכ"לים באלביט נמצא במחוזות אחרים לגמרי מזה של מקביליהם בחברות הממשלתיות ונע בטווח שבין 3.9 מיליון שקל ל־8.6 מיליון שקל, שכרו של סמנכ"ל הכספים הוותיק יוסי גספר. אלביט מערכות היא חברה ציבורית ונמצאת בשליטת איש העסקים מיקי פדרמן.
רפאל היא אחת החברות הממשלתיות המובילות בישראל, הרבה בזכות היוקרה שדבקה בה בעקבות הצלחותיה בפיתוח של מערכות פורצות דרך ובמרכזן כיפת ברזל, קלע דוד, מעיל רוח והמערכת העתידית ליירוט של רקטות באמצעות לייזר רב־עוצמה - מגן אור. בשבוע שעבר היא פרסמה את התוצאות הכספיות שלה לרבעון הראשון של השנה, שמבשרות על עלייה של כ־27% במכירות לעומת הרבעון המקביל, והן הסתכמו בכ־2.96 מיליארד שקל.
בדומה לשתי התעשיות הביטחוניות המרכזיות, התעשייה האווירית ואלביט מערכות, גם רפאל דיווחה על צבר שיא בהזמנות ממנה, בין השאר כשברקע "אפקט אוקראינה" שמאיץ התחמשות והצטיידות של מדינות רבות באירופה באמצעי לחימה מתקדמים כחלק מהפקת הלקחים מהפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר 2022 ובעקבות החשש מפני הסלמה בזירות חיכוך נוספות בעולם. צבר ההזמנות של רפאל עומד על כמעט 40 מיליארד שקל, בעוד לאלביט מערכות עומד צבר של 15.8 מיליארד דולר וזה של התע"א עומד על כ־16.5 מיליארד דולר.