סגור
המועצה הדתית מועצה דתית הרבנות הראשית רבנות ראשון לציון 2017
המועצה הדתית ראשון לציון (צילום: אבי מועלם)

עוד רבנים, עוד ג'ובים: זינוק בתקציב המשרד לשירותי דת

המשרד יקבל עוד 200 מיליון שקל בשנה שאותם הוא מייעד, בין היתר, לתוספת של עשרות תקנים לרבנים, הקמה ושיפוץ של מבני דת ומקוואות

תקציב המשרד לשירותי דת שבשליטת ש"ס צפוי לגדול בשנת 2024 ב־42% יחסית ל־2022. השנה הוא יגדל "רק" ב־15%. שני המרכיבים העיקריים בעלייה בתקציב הם תוספת ענק להקמה ושיפוץ של מבני דת ומקוואות ותוספת של עשרות ואולי מאות תקני רבנים.
בסך הכל צפויה תוספת כספים פוליטיים של 70 מיליון שקל השנה ותוספת גדולה פי שלושה של 209 מיליון שקל ב־2024. בינתיים דוברות המשרד כבר פרסמה סרטון פוליטי, שבו השר מיכאל מלכיאלי מתגאה בעשרות מינויים, רבים מהם פוליטיים, שביצע במועצות הדתיות בארבעה חודשי כהונה.
שני התחומים העיקריים שבהם מתוכננות תוספות במשרד לשירותי דת הם תקציב המועצות הדתיות ותקציב פיתוח מבני הדת. בשבוע שעבר חשף מבקר המדינה כי המועצות הדתיות צברו עודפים של חצי מיליארד שקל. זאת, לאחר שקיבלו ב־2019 תוספת תקציב שנתית של כ־100 מיליון שקל, שלא נוצלה. למרות זאת מתוכננת תוספת תקציב של 14 מיליון שקל השנה ו־53 מיליון שקל בשנה הבאה לתוספות שכר לרבנים ובלניות ולתקנים חדשים של רבני שכונות ויישובים. במקביל מתוכננים עוד 5 מיליון שקל השנה ו־10 מיליון שקל בשנה הבאה לסיוע בהעסקת רבני קהילות. בסך הכל מדובר בתוספת של עשרות רבות ואולי מאות בודדות של רבנים.
את החשש הגדול לכך שהתקציב ינוצל כתעשייה של ג'ובים פוליטיים מעורר סרטון שפרסמה לשכת הדובר של המשרד לשירותי דת בשבוע שעבר תחת הכותרת "120 ימים של עשייה". בסרטון מתגאה השר מלכיאלי במינוי שבעה הרכבים של מועצות דתיות, שבראש חלקם אנשי ש"ס מובהקים ו־15 ממונים על מועצות דתיות. ואכן הספק המינויים הפוליטיים של מלכיאלי נחשב יעיל מאוד ובש"ס מסבירים זאת, בין היתר, בכך שהוא נתן מינויים גם לסיעת הציונות הדתית וכך מנע מחלוקות.


פריחה גדולה מתכנן מלכיאלי גם בהקמת מבני דת - תוספת של 35 מיליון שקל השנה ותקציב חסר תקדים של 125 מיליון שקל ב־2024. מליכאלי סיפר לאחרונה בישיבה של ועדת הפנים של הכנסת שבכוונתו להקצות כספים לא רק להקמה של מקוואות ובתי כנסת, אלא גם לשיפוצם. המשרד יתקצב ב־5 מיליון שקל השנה וב־10 מיליון שקל ב־2024 מרכזי דת עולמיים. מדובר במבנים המרכזיים של קבוצות דתיות גדולות, ביחוד אלה ששולטים במפלגות הדתיות, ובייחוד חסידויות. יהיה מעניין לראות אם ש"ס תצליח לקבוע את הקריטריונים כך שיכללו גם ישיבות גדולות שלה.
מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה כי "עד 2019 חלה שחיקה משמעותית בתקציב המועצות הדתיות ובייחוד בשכר ולכן הוגדל תקציב המועצות הדתיות ב־100 מיליון שקל לשנה". בשנים 2020 ו־2021 "לאור מגפת הקורונה וחוסר היציבות התקציבית במדינה, המועצות הדתיות נדרשו לנהוג באיפוק תקציבי. משנת 2022 אושרו על ידי המשרד מעל 60 תוכניות למימוש הכספים לפעילות, כך שכל העודפים יחזרו לציבור".