סגור

דעה
השכבות החלשות יהיו הראשונות להיפגע ממשבר האקלים

ישראל צריכה לאמץ סדר יום ליברלי שידאג לעבור לכלכלה דלת פחמן ולשיתוף האוכלוסייה המוחלשת

בשנים האחרונות זוכה ישראל בתואר המפוקפק של המדינה המאוכלסת והצפופה ביותר בעולם המערבי. החשיפה למפגעים וזיהומים סביבתיים שונים היא נחלת הציבור כולו, אלא שהנטל הסביבתי מוטל בעיקר על קבוצות אוכלוסייה מוחלשות. העניים סובלים יותר והשאיפה לצדק סביבתי, החתירה למצב בו הנטל הסביבתי, כמו גם העושר הסביבתי, יחולקו באופן שוויוניי, הופכת אקוטית.
בכל גל חום קשה בישראל, מתים כ-50 בני אדם. גלי החום הקשים מתבטאים ברצף של ימים חמים ופוגעים בעיקר באלו שאין להם מפלט. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לכ-20% ממשקי הבית בעשירון התחתון אין מזגן. ההכרח למצוא מפלט ארוך מגלי החום, יחייב שהות גוברת בבתים ובמקומות סגורים, והפעלת מזגן למשך שעות רבות.
בישראל, קצב ההתחממות הוא כמעט פי שניים מקצב ההתחממות העולמי, 40 מעלות צלזיוס אינן מחזה נדיר, אלא שהתחזית להגעה ל-50 מעלות בשנים הקרובות, כבר כאן.
לתופעה הזו, בה אין מפלט מהתלהטות כדור הארץ, קוראים 'עוני אנרגטי'. ע"פ נתוני חברת החשמל, על אף שאצל חלק מקבוצות האוכלוסייה המוחלשות בישראל מותקן מכשיר טוקמן, המאפשר לווסת את שעות הפעלת מכשירי החשמל לשעות בהן יידרשו לשלם פחות, חלקן לא יכולות היו אפילו לשלם עבור השעות בהן צרכו חשמל ובשנה שעברה נרשמו כ-9000 ניתוקים כתוצאה מכך.
בעידן של עוני אנרגטי, קבוצות אוכלוסייה חזקות יוכלו לעבוד מהבית ברצף של ימים חמים, בעוד שאלו המתפרנסים מעבודה פיזית, ימשיכו לסבול מחום בלתי נסבל.
בתוך כך, מחירי הדלק מאמירים ופוגעים בראש ובראשונה בקבוצות אוכלוסייה מוחלשות. בהיעדרה של אלטרנטיבת תחבורה ציבורית הולמת, ובמצב בו יאמירו מחירי הדלק, תפגע יכולתן של קבוצות אוכלוסייה מוחלשות לקיים אורח חיים תקין, להגיע למקום העבודה, למקומות פנאי ולקבלת שירותים חיוניים.
הנתונים האפוקליפטיים הם בבחינת מציאות עתידית. עם זאת, החדשות הטובות הן שניתן לצמצמן. לשם כך צריכה ממשלת ישראל הבאה להתחייב לסדר יום חדש, כזה המייצר בראש ובראשונה ערבות הדדית של מתן תמיכה וסיוע לכלל קבוצות האוכלוסייה בישראל, כזה המצמצם פערים סביבתיים ואקלימיים ולא מרחיבם – סדר יום ליברלי.
משמעותו של סדר יום ליברלי הוא שזכויות האדם הסביבתיות מוצבות בשורה אחת עם יתר זכויות האדם בישראל, וזוכות להגנה מרבית. תפיסת עולם של הגנה על זכויות אדם סביבתיות, מחייבת בראש ובראשונה להגן על המיעוט החלש.
משמעותו של סדר יום ליברלי בהקשר האקלימי היא דאגה למעבר צודק אל עבר כלכלה דלת פחמן, אל עבר משק הדואג בראש ובראשונה לשיתוף והכללת קבוצות אוכלוסייה מוחלשות בבניית סדר יום צודק, ולא להדרתן.
מעבר צודק אל עבר סדר יום אקלימי ליברלי הוא בנפשנו. בלעדיו לא רק החלשים ייפגעו, אלא סופם של החזקים להצטרף אליהם. ללא בניית משק אנרגיה נקי ודל פחמן, גם התעשייה הישראלית תפגע, יכולת הסחר עם מדינות שכבר פועלות לאיפוס פחמן אחרי 2050 תפגע והשקעות כלכליות תרדנה לטמיון. במצב דברים שכזה, גם עתידם של החזקים לא נראה ורוד.
עו"ד עמית ברכה הוא מנכ"ל אדם טבע ודין
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.