סגור
בינה מלאכותית
"לא קיימת בישראל אסטרטגיה ארוכת טווח לבינה מלאכותית" (צילום: freepik)

דו"ח המבקר
ישראל מידרדרת בתחום ה-AI לעומת העולם: "אין אסטרטגיה ארוכת טווח לתחום"

מבקר המדינה מצביע על כך שבשנים 2019-2024 ירד מקומה של ישראל במספר דירוגים בינלאומיים הנוגעים להשקעות ב-AI, הממשלה פועלת לאט מדי בתחום, ו"לא קיימת בישראל אסטרטגיה ארוכת טווח לבינה מלאכותית". לדברי המבקר, "אין אף משרד ממשלתי שרואה עצמו אחראי לתחום"

מבקר המדינה מותח ביקורת נרחבת על התקדמות הטמעת הבינה המלאכותית בישראל. בדו"ח על הנושא נכתב כי "לא קיימת בישראל אסטרטגיה ארוכת טווח ל-AI. המבקר כותב שלא אושרה תוכנית מלאה ואושרה רק תוכנית חלקית שמימושה איטי".
בנוסף נכתב בדו"ח המבקר שבשנים 2019 - 2024 ירד מקומה של ישראל בדירוג העולמי בפעילותה והשקעתה בתחום הבינה המלאכותית - במדד Tortoise מהמקום ה-5 מתוך 62 מדינות למקום ה-9 מתוך 83 מדינות, במדד Oxford ישראל ירדה מהמקום ה-20 ל-30 מתוך 193 מדינות ובמדד החדשנות ירידה מהמקום 10 למקום ה-15 מתוך 133 מדינות.
המבקר קורא למשרד החדשנות לאכוף את החלטות הממשלה שהתקיימו בעבר בממשלת ישראל בנושא הבינה המלאכותית. במשרד המבקר רואים פער בין החזון למימושו ובעיקר לנוכח קצב ההתפתחות של הבינה המלאכותית בעולם. אין אף גורם ממשלתי לחיבור משרדי הממשלה לתוכנית הבינה המלאכותית על פי המבקר. אין משרד ממשלתי שרואה עצמו אחראי לתוכנית הלאומית אומרים בדו"ח המבקר.
הממשלה הקצתה לנושא זה מיליארד שקל בשתי פעימות, במסגרת תוכנית לאומית המובלת ע"י מינהלת בראשותו של ד"ר זיו קציר ועל ידי חברי הפורום לתשתיות לאומיות, הכולל את משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, רשות החדשנות, ות"ת-מל"ג, מפא"ת, משרד האוצר ובשיתוף מערך הדיגיטל הלאומי, משרד המשפטים, משרד החוץ ומשרדים רלוונטיים נוספים ובהנחיית וועדה מקצועית מייעצת ברשות פרופ' יואב שוהם מבכירי התעשייה הישראלית בתחום. תוכנית זו פועלת בשלוש השנים האחרונות על פיתוח תשתיות המו"פ הלאומיות בתחומי הבינה המלאכותית והישגי התוכנית עולים על היעדים שנקבעו לה.
מטעם פורום תל"ם (הפורום לתשתיות לאומיות למחקר ולפיתוח) בתגובה לדו"ח מבקר המדינה בנושא בינה מלאכותית כי: "לתחושתנו מרבית מהמסקנות המוצגות בדו"ח המבקר אינן משקפות את תמונת המצב האמיתית. על אף שהוצגו בפני צוות מבקר המדינה כלל הפעולות והמהלכים שנעשו בשנים האחרונות, במסגרת התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית, לא ניכר כי העובדות קיבלו ביטוי במסקנותיו. ישראל מדורגת בעקביות בעשירייה הראשונה במדדים בינלאומיים מובילים בתחום הבינה המלאכותית, והמצב שלנו בהשוואה למדינות העולם נחשב למצויין".
ממשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה נמסר: "המשרד הציב את טכנולוגיית הבינה המלאכותית בראש סדר העדיפויות הארגוני והתקציבי, והוביל מבנה ניהולי מיטבי שקידם מהלכים מרכזיים ומוצלחים כגון פיתוח תשתיות מו"פ לאומיות, הטמעת הטכנולוגיה במשרדי הממשלה, הובלת פעילות ממשלתית ענפה ומעורבות בפורומים בינ"ל, והתוויית מדיניות אסדרה לאומית ואתיקה ששיאה בחתימה היסטורית על האמנה הבינ"ל הראשונה בתחום. עם כניסתה של השרה גמליאל לתפקידה, המשרד האיץ והרחיב את תנופת העשייה בתחום, וקידם עם שותפיו תוכנית אסטרטגית, לאומית, ארוכת טווח לבינה מלאכותית שתובא בחודשים הקרובים לאישור הממשלה ותיתן מענה מיטבי לנושאים שהועלו בדו"ח המבקר".
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה לשעבר ויו"ר ועדת הבינה המלאכותית בכנסת, ח"כ אורית פרקש הכהן, בתגובה לממצאי דו"ח מבקר המדינה בנושא ההיערכות בתחום הבינה המלאכותית: "במהלך כשנה וחצי בתפקידי כשרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, פעלתי רבות להתנעת תהליכים ראשוניים ותקדימיים בתחום הבינה המלאכותית בישראל, ואף יזמתי את החלטת הממשלה מספר 212, אשר הטילה עליי כשרה להוביל את מדיניות הממשלה בתחום ולגבש תוכנית לאומית בהתאם. עמדתי בכל המשימות, החל מפרסום כללי רגולציה תקדימיים ל-AI, ועד לתוכנית לאומית נרחבת עם משרד האוצר אשר הושקה באופן רשמי ביולי 2022, אך לצערי הממשלה הנוכחית לא באירוע - עם חילופי הממשלה התוכנית לא יושמה, לא תוקצבה כראוי, ועל פי הדו"ח נותרה כ'אות מתה'".