ברוכים הבאים למונרכיה הציבורית הראשונה
ברוכים הבאים למונרכיה הציבורית הראשונה
החלטתו של נתניהו להתעלם מהמלצתה של היועצת המשפטית לממשלה ולמנות את עו״ד רואי כחלון לממלא מקום נציב שירות המדינה, היא ראיה סופית וחלוטה לכך שהוא איבד כל עכבה, כל מידה של זהירות, בדרכו להפוך את מדינת ישראל למונרכיה. אם המינוי יעבור, נתניהו ימשיך וימנה נאמנים נוספים לתפקידי מפתח בשירות הציבורי ובמערכת המשפטית. ישראל בדרכה לשינוי משטרי דה - פקטו. ההפיכה שביצע בן גביר במשטרה ובשירות בתי הסוהר, בתהליך מינוי נאמנים גלוי, לא נעלמה מעיניו של נתניהו. את שכשלו לספק לו, בתקופת חקירותיו, השרים ארדן ואוחנה, השיג בן גביר בקלות יחסית ובהתנגדות מועטה. נתניהו מבקש לחקות את מעשיו של בן גביר ולשכללם אל כל השירות הציבורי. תפקיד נציב המדינה הוא היעד, אחריו יכבוש את כל שאר המשרות והתפקידים בשירות המדינה, בדרכו אל הניצחון המוחלט – כיבוש הייעוץ המשפטי לממשלה ובית המשפט העליון. העובדה שהתהליך, בדומה למה שקרה למשטרה, יוביל לחוסר אמון ציבורי ולשפל תפקודי, אינה מייצרת אצל נתניהו הרהורי חרטה, מנוי וגמור עימו להביא לסיום משפטו הפלילי בכל דרך אפשרית.
מועמדו של נתניהו לתפקיד ממלא מקום הנציב, ניחן ביכולת טיעון מרשימה: ״מחוות הדעת עולה חוסר הבנה בסיסי בדבר התכונות הנדרשות לניהול בכיר, ומשתקפת ממנה תפיסה ניהולית רובוטית, טכנוקרטית, וחד ממדית – בדיוק ההפך ממה שנציבות שירות המדינה זקוקה לו״ – כך במכתבו לראש הממשלה, תוך שהוא מלין על עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה. לפני כארבע שנים בעודו פרקליט, היה המועמד לנציב, מועמד לתפקיד נכסף אחר. אז היה זה השר אוחנה, חבר בכיר בחצר הביזנטית של הנאשם אחד, שניסה להדיח את היועצת המשפטית למשטרה, ולמנות במקומה את אותו מועמד. מעלתו העיקרית של המועמד אז, היותו יד ימינו של מועמד אחר שעמד בראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות, מועמד, שקידם השר לתפקיד של פרקליט המדינה, גם אז בניגוד לעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה. מה שכשל לפני שנים, הבשיל כעת לכדי טיעונים מרתקים המכסים על דלות הנתונים.
בתשובתו לראש הממשלה טוען המועמד כי יש לו ניסיון כללי בניהול, ניסיון בכיר בניהול וניסיון ״מעשיר ועודף״ בניהול. עם כל כך הרבה ניסיון ניהולי מוזר, שכל אחריותו בפועל, מסתכמת בכפיפות של שניים וחצי תקנים ביום עם ראות צלולה. סך הכל כותרות נאות לעובדה כי למועמד שני תפקידים משמעותיים לאורך כעשור שנים; פרקליט במחלקה הכלכלית וראש המטה למלחמה בפשיעה הערבית במשרד רוה״מ. כל שאר הקישוטים והתארים הם בנוסף על אותם תפקידים לא מרשימים וגם לא ממש מוצלחים, עיין ערך נתוני הפשיעה העולים. המחלקה הכלכלית, עליה עיקר תפארתו של עו״ד כחלון, היא איך לומר בזהירות הנדרשת, לא ממש פרקליטות מחוז. אם נקביל את נציבות שירות המדינה לחברה ציבורית, נסו לדמיין יו״ר דירקטוריון שמציע למנות למנכ״ל החברה, עובד זוטר מהמחלקה המשפטית.
הבעיה אינה טמונה בשאיפותיו של המועמד, הוא מבקש לעלות למעלה, כמו שלישים אחרים בני דמותו. הבעיה נעוצה במסר שמאחורי המינוי, המסר שהנאמנות לגביר היא חזות הכל. כי אם המסר הזה ינצח, הנאמנות לממנה תהא מטבע סחיר, והשירות שכולנו נקבל יהיה מחפיר.
עו״ד ערן קמין, תנ״צ בדימוס, לשעבר ראש חטיבת החקירות, כיום יועץ לחקירות ולמודיעין עסקי