דעההמלחמה האמיתית היא על התודעה של ילדי עזה
דעה
המלחמה האמיתית היא על התודעה של ילדי עזה
צעירי הרצועה מגבשים את השקפת עולמם על תעמולה פאשיסטית, ארסית וחסרת מעצורים. ישראל צריכה להשקיע משאבים בשינוי התפישה הרווחת כיום - וכך אולי נוכל לגדוע את מעגל השנאה והדמים
העוצמה הצבאית הישראלית, הגבוהה לאין שיעור מזו של מדינת החמאס בעזה, אינה מונעת את סבבי הלחימה החוזרים ונשנים עם ארגוני הטרור ברצועה, שמכריזים על ניצחונם גם לאחר המכות הכבדות שהם סופגים.
אין כל ספק שההרס וההרג בצד העזתי גדול לאין ערוך מזה שאצלנו, אך ההישג היחיד לאחר סבב לחימה אינטנסיבי הוא הרתעה מוגבלת בזמן של הצד העזתי - הרתעה שלא מחזיקה מעמד מעבר לשנים ספורות. למרות הסבל הניכר וחוסר התקווה בקרב הפלשתינים בעזה, ולמרות העתיד השחור הנשקף לילדי העזתים, לא קמה שם התארגנות ולא נשמעים קולות המתנגדים לחמאס ולדוקטרינה הרצחנית שהוא מפיץ. במשטר דיקטטורי, שבו מופצים מסרים של הסתה ושנאה במערכת החינוך הפורמלית - זאת לצד צריכת מידע ארסי ודיס-אינפורמציה מהרשתות החברתיות, בתוספת בקרה וענישה על כל פוסט וציוץ שחורג מן הרצוי למשטר - אין זה מפתיע שבעזה גדלים דורות של ילדים ובני נוער, שנהפכים מגיל צעיר לשאהידים מולהבים בפוטנציה.
חינוך אוכלוסיית הילדים בעזה ניזון גם מדעות הוריהם ומדעות קיצוניות של אנשי ציבור ומובילי דעה, המונעים משנאה עמוקה ומעבירים מסרים של דמוניזציה ודה-הומניזציה של היהודים. השנאה מוזנת, בין היתר, על ידי פחד המוות, סיוטי הלילה וההרס המתלווים להפצצות הישראליות בזמן הלחימה.
כדי לנסות להיחלץ מהמלכוד שבו נמצאים הישראלים והפלשתינים, וכדי לנסות להיחלץ מהמסלול החד-כיווני של התנגשויות צבאיות, נדרש לשנות בזמן הבינוני והארוך את תבנית החשיבה של מרבית אוכלוסיית עזה - שינוי שידחוף להחלפת המשטר הרצחני והאלים ששולט כיום.
שינוי דפוסי החשיבה של דור המבוגרים הבא בחברה הפלשתינאית משמעותו שינוי בדפוסי החשיבה של ילדי עזה כיום, אותה אוכלוסייה שבעוד 15-10 שנים תהיה נתח נכבד מכלל האוכלוסייה הבוגרת שם. השינוי יכול להתבצע באמצעות השפעה על הערכים של ילדי עזה ועל כיווני החשיבה המנחים אותם. אפשר לעשות זאת באמצעות העברת מסרים ברשתות החברתיות ובאמצעים מקוונים - מסרים שידגישו ערכים אנושיים וגלובליים של עתיד מזהיר שאליו הולכת האנושות, עתיד שבו יישארו מאחור אלה שיאחרו להצטרף לתהליך הגלובלי, אלה שיסרבו להטמיע ערכים של כבוד הדדי, אחווה ושלום.
מאחר ששינוי דפוסי החשיבה של אוכלוסיית ילדי עזה הוא בעל חשיבות ראשונה במעלה מבחינת ישראל, יש להשקיע כעת מאמצים ומשאבים ניכרים, כדי ליצור מסרים ולהטמיע אותם באמצעות הרשתות החברתיות. מדובר בערכים חדשים ושונים מאלה שהילדים מקבלים בבתיהם, בבתי הספר ובאנצמטת המדיה המכוונת בידי המשטר. צריך ליצור מסרים בעזרת סרטונים, כתבות, תמונות וכל אמצעי רלוונטי אחר, שילעיגו את מסרי ההורים והמחנכים, שידגישו כי תפיסות העבר מיושנות, לא רלוונטיות והרסניות, ומנגד ידגישו את עדיפותם של מסרים אוניברסליים ואת תרומתם לעתיד המזהיר של מי שיאמץ אותם.
מדינת ישראל צריכה להשקיע משאבים ניכרים בהקמת מערכת שתקדם את השינוי, ואין ספק שההשקעה תשתלם בעתיד גם במונחי יעילות כלכלית. שינוי תודעה המוני בעזה עשוי בעתיד לתרום לשינוי המשטר שם ולסיום הלחימה, שינוי שיפחית את הסבל האנושי וכן יתבטא בחיסכון כלכלי ניכר, כתוצאה מהפחתת היקף הלחימה וההרס בשני הצדדים.
פרופ' נסים בן-דוד הוא נשיא האקדמית גליל מערבי