סגור

מפקד שלדג יועמד לדין משמעתי בעקבות ניפוח אסור של שכר לאנשי קבע

מצ"ח ניהלה חקירה חשאית ביחידת הקומנדו של חיל האוויר, שכללה איכוני טלפונים. החשד: ניפוח אסור של שכר שנמשך שנים. מפקד שלדג סא"ל י', קצינה בדרגת סרן ונגדת בשלישות יועמדו לדין משמעתי. בצה"ל שוקלים לדרוש ממאות לוחמי היחידה בקבע להחזיר הכספים. דובר צה"ל: "הנהלים לא הוכרו"


מפקד שלדג, יחידת הקומנדו של חיל האוויר, סגן אלוף י' ועוד שני גורמים ביחידה ובלהק כוח אדם של החיל יועמדו לדין משמעתי בעקבות ניפוח אסור של שכר שנמשך שנים ארוכות. הלוחמים נהנו מתוספת שכר לרמת פעילות "א' פלוס" למרות ששירתו בבסיס עורפי - פלמחים שבמרכז הארץ. כך נודע ל-ynet. במסגרת חקירת מצ"ח, אוכנו טלפונים ניידים לעשרות קצינים ולוחמים ביחידה המובחרת. החקירה נפתחה בעקבות מידע מודיעיני שהצביע על כך ששכר אנשי הקבע של היחידה נופח באלפי שקלים לכל לוחם מדי חודש, לאורך שנים ארוכות, ובניגוד לפקודות ולנוהלי הצבא. בעקבות כך הוחלט להעמיד לדין משמעתי את מפקד היחידה וכן קצינה בדרגת סרן שמשרתת בלהק כוח אדם ונגדת שלישות מהיחידה עצמה.
תיק החקירה הפלילי נסגר, אך ממצאי החקירה הובילו לביקורת קשה כלפי בכירי שלדג וגורמים נוספים בלהק של חיל האוויר שעסקו בנושא. בחיל האוויר טענו כי מדובר בתופעה בעייתית שטרם טופלה בצה"ל, הקשורה לתוספות שכר לאנשי קבע שמשרתים כלוחמים אך בסיסי האם שלהם עורפיים, וכי הדבר קיים גם ביחידות עילית נוספות, ובכלל בקרב קצינים קרביים שעוברים לתפקידי מטה עורפיים. עוד נטען בחיל האוויר כי במשטרה הצבאית החוקרת התנצלו בפני אנשי היחידה על מעקב האיכונים ללוחמים.
1 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג באימון
לוחמי שלדג באימון
לוחמי יחידת שלדג באימון
(גדי קבלו)
בחקירה התברר שאנשי הקבע של היחידה, מהלוחמים שהמשיכו לשירות קבע ועד למפקד היחידה בעצמו שהיה מודע למהלך, נהנו מתוספת שכר לרמת פעילות א' פלוס, הגבוהה ביותר, למרות ששירתו בבסיס פלמחים שבמרכז הארץ. תוספת זו יכולה להגיע לאלפי שקלים מדי חודש לכל משרת. לפי מדיניות שהשתרשה באכ"א, ליחידות העילית שבסיס האם שלהם עורפי, כמו שייטת 13 שבעתלית וסיירת מטכ"ל שבסירקין ליד פתח תקווה, ניתן עד לאחרונה אישור חריג מאגף כוח אדם להעניק לאנשי הקבע תוספת שכר שתותאם למשרת שנמצא תחת סיכון גבוה במסגרת שירותו, הגם שרק בחלק מהזמן המשרתים נמצאים בפעילות מבצעית בפועל. התנאי לכך היה שיישארו לישון לפחות שלושה ימים בשבוע בבסיס העורפי, בשבועות או בחודשים שבהם לוחמי הקבע לא יוצאים לפעילות מבצעית - לעתים מעבר לגבולות המדינה. אלא שבפועל, בשלדג לפחות, דיווחי כוח האדם לטובת קביעת השכר שהועברו לאכ"א היו מוטעים ואנשי הקבע נהנו מתוספות השכר שלא כדין, מבלי שמימשו את התנאי – ויצאו לישון בביתם.
באופן חריג, חוקרי מצ"ח איכנו טלפונים ניידים לקצינים וללוחמים רבים כדי לראות היכן היו בזמן שלכאורה אמורים היו לישון בבסיס. גם מפקד היחידה, סא"ל י', נחקר תחת אזהרה אך בסופו של דבר, בהנחיה מגבוה, הוחלט בפרקליטות הצבאית לסגור את התיק הפלילי ולטפל בפרשה בציר המשמעתי, עם שני כתבי אישום שהוגשו נגד שתי נשות קבע שעליהן הוטלה האשמה: סרן מחיל האוויר שמשרתת בלהק כוח אדם ונגדת שלישות מהיחידה עצמה. שתיהן יישפטו בדין משמעתי וגם מפקד היחידה יישפט כמותן. לא ברור כיצד העמדה לדין תשפיע על עתידו של מפקד היחידה סגן אלוף י', שאמור לסיים את תפקידו בשבועות הקרובים ללא קשר לפרשה ונחשב לקצין ערכי, מבטיח ומוערך, שעתידו במערך הקרבי עוד לפניו. בחיל האוויר הבהירו כי הוא ויתר המעורבים שיתפו פעולה באופן מלא עם החוקרים, ללא הסתרה או הונאה, וסא"ל י' לקח אחריות מלאה על ההתנהלות.
ככל הידוע, אנשי הקבע עדיין לא נדרשו להחזיר את הכספים ששולמו להם בניגוד לפקודות, כפי שכבר היה באירועים דומים בעבר בצה"ל, כולל בטייסת של חיל האוויר ברמת דוד, כפי שדווח בעבר ב-ynet. באכ"א שוקלים כעת אם לדרוש ממאות משרתי קבע להשיב לצבא את התוספות לשכרם. בטיפול בפרשה מעורבים באופן אישי שני אלופים: מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין והפרקליט הצבאי הראשי שרון אפק. החקירה עצמה נוהלה באופן שקט, וגורמי הפרקליטות הצבאית שליוו אותה הגדירו אותה "כרגישה". החשד שהוטח בשתי נשות הקבע סוכם לכדי עבירת "התרשלות". בסביבת שתי נשות הקבע כעסו שהן סומנו מההתחלה כשעירות לעזאזל למרות שהאחריות על כך היא גם של מפקדי היחידה המובחרת, בהווה ובעבר, כולל מפקד היחידה בעצמו. בפרקליטות הצבאית השתמשו במילים קשות נגד המעורבים ביחידה והגדירו את המעשים כהתרשלות ומחדל.
מדובר צה"ל נמסר: "במצ"ח נערכה חקירה בחשד שמשרתי קבע ביחידה בצה"ל, קיבלו תוספת בגין רמת פעילות, שלא בהתאם לתנאים הקבועים לעניין זה בפקודות הצבא. לאחר בחינת חומרי החקירה שהתנהלה בתקופה האחרונה, נמצא שאין חשד לביצוע עבירה פלילית. לצד זאת, הורתה הפרקליטות הצבאית על העמדתם לדין משמעתי של מפקד היחידה ושל שתי קצינות נוספות, בגין כך שלא הכירו את הפקודות הרלוונטיות ולא פעלו ליישומן ביחידה. בנוסף, הומלץ לוודא שהגורמים הרלוונטיים מכירים את הפקודות בעניין זה ופועלים לפיהן, וכן לערוך הסברה ייעודית בתחום כדי למנוע מקרים מעין אלה בעתיד. נושא השבת הכספים נמצא בבחינת הגורמים הרלוונטיים, וטרם התקבלה החלטה בנושא". גורמים צבאיים הוסיפו: "רמות הפעילות בצה"ל נקבעות על פי מדיניות סדורה ולא על פי נוהל חריג. מהחקירה עלה שהמעורבים לא הכירו את הכללים בנושא, ושלא פעלו באופן מכוון להפרתם".