נפגעתם ואתם סובלים מנכות קשה: איך ממקסמים תגמולים ופיצויים כספיים מכל המקורות?
נפגעתם ואתם סובלים מנכות קשה: איך ממקסמים תגמולים ופיצויים כספיים מכל המקורות?
אדם בעל נכות קשה במדינת ישראל נאלץ לעבור מסלול מכשולים ארוך ומייגע על מנת להתקיים כלכלית. אז איך מנצחים את שיטת המשפט בישראל בדרך לפיצויים עצומים וקבלת מלוא הזכויות?
אדם בשנות ה-40 המוקדמות, נשוי עם 3 ילדים קטנים, עובד במשרה מכובדת אך לפתע פוקד אותו שבר: הוא עובר תאונה קשה. זה יכול להיות תאונת דרכים קשה, תאונת עבודה חמורה, תאונה אחרת או אירוע רשלנות רפואית – ופגיעתו הפיזית חמורה ביותר. הוא נותר עם נכות קשה והוא אינו עובד עוד או מנוע מלחזור לעבודה בהיקף סביר, וזקוק לכספים למילוי צרכיו המיוחדים בכל המישורים.
למרבה הצער אותו אדם אינו יודע את מסך הייסורים שהוא צפוי לעבור כעת על מנת לסלול את הדרך עבורו לרמת חיים בסיסית שתכלכל את משפחתו בכבוד ותאפשר לו להתמודד עם הפגיעה והנכות לשארית ימי חייו.
ומדוע? מכיוון ששיטת המשפט הישראלית מחייבת במצבים כאלה את קיזוז כל קצבאותיו של הנפגע הנכה שמקורן באירוע הזה. למעשה יקזזו לו את כל הקצבאות שקיבל בעבר, את כל הקצבאות בעתיד ואף את כל הקצבאות שהוא כביכול זכאי לקבל אך עדין לא פעל כדי לקבל!
כלומר, כשבית המשפט יחשב את הפיצוי המגיע לנפגע הנכה שפועל ומגיש תביעה לפיצוי כנגד המזיק שגרם לאירוע החמור או כנגד חברת ביטוח הוא יקזז ממנו את הזכויות הכספיות מביטוח לאומי – האמיתיות שהתקבלו כבר, העתידיות להגיע אף עשרות שנים קדימה, וגם אלה ה"רעיוניות" שהוא טרם פעל לדרוש ולכן לא נענה האם בכלל יקבל אותן!
הדבר עלול לגרום לכך שלא יישאר סכום משמעותי מהפיצוי, או אפילו לא יישאר כלל. הנפגע הנכה ומשפחתו לא יצליחו בפועל להשתקם כלכלית מהשבר הקשה עקב הפגיעה והנכות הקשה.
על כן, במקביל לניהול התביעה המשפטית כנגד המזיק או חברת הביטוח, חובה לפעול להשגת כל הפיצויים והזכויות מכל גורם אפשרי. מדובר במלאכה לא פשוטה כשמדובר בנכה קשה, שכן הדין מקנה זכויות עודפות לנכים מסוימים הלוקים בנכות כבדה, בעיקר במוסד לביטוח לאומי, ועל כן יש לבנות את ההתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי באופן מחושב, שלב אחרי שלב, תוך מיצוי כל המהלכים. בין היתר חובה לפעול ולדרוש קצבה, ועדה, ערר על ועדה, לפעמים פנייה לערכאות משפטיות נגד הביטוח הלאומי ועוד. כאשר ייקבע שיעור הנכות המתאים הגבוה – יש לפעול לקבלת קצבאות וזכויות המוקנות באופן עודף במצב כזה.
כך, כשיחושב על ידי בית המשפט הפיצוי המגיע לנפגע הנכה, קיזוז הזכויות מהעבר ולעתיד מהביטוח הלאומי – לא יקפח אותו, אלא יהיה בפועל אכן אותם כספים מקסימליים שהביטוח הלאומי שילם וישלם לו, בצד הפיצוי שיפסוק לו בית המשפט.
כאשר אדם נפגע קשה וצפוי לקבל נכות גבוהה מומלץ לו לפנות לעורך דין מיומן ומנוסה בתחום אשר ידע לפעול מול ריבוי מעוולים ולהעניק ייעוץ מקצועי וליווי משפטי צמוד עד למיצוי מיטבי של כלל הזכויות. תזכרו לעיתים מדובר במיליונים!
מאת עו"ד דבורית הרכבי, שותפה, מנהלת מחלקות הנזיקין והרשלנות הרפואית, לירום סנדה, להב ושות' חברת עורכי דין
d&b – לדעת להחליט