בלעדישוללים ואז מחריגים: קבלן ששני עובדיו נהרגו בתוך שבוע ימשיך לבנות בית ספר
בלעדי
שוללים ואז מחריגים: קבלן ששני עובדיו נהרגו בתוך שבוע ימשיך לבנות בית ספר
רשם הקבלנים שלל לשלוש שנים את רישיונה של חברת וליד גרייב, לאחר שבאתרי בנייה שלה נהרגו בתוך שבוע שני פועלים. עם זאת, באופן אבסורדי, הרשם מאפשר לחברה להשלים את הפרויקטים שלה - כולל בניית בית ספר שבו נהרג אחד הפועלים
רישיונה של חברת וליד גרייב, שבאתריה נהרגו בפברואר שני פועלים בתאונות בנייה בתוך כשבוע, נשלל לתקופה של שלוש שנים על ידי רשם הקבלנים, כך נודע ל"כלכליסט". זהו מהלך חיובי לנושא הבטיחות, שכן עוד קודם לכן רישיונה של החברה הושעה על תנאי לתקופה של שלוש שנים בעקבות מספר גבוה של צווי בטיחות, שהגיע ל־21 בתוך שנתיים, ולמעשה החלטת הרשם מיישמת את ההשעיה הקודמת.
עם זאת, באופן אבסורדי, באותה החלטה שבה שלל הרשם את רישיונה של החברה הוחלט להחריג 14 מאתריה (לחברה 14 אתרים בסך הכל), כלומר, היא תוכל להשלים את הבנייה באתרים הקיימים - כולל בית ספר שבו נהרג אחד הפועלים בסמוך לתלמידי בית ספר.
אמנם, גם עם מהלך ההחרגה זוהי סנקציה משמעותית נגד הקבלן, אך לא ברור ואף תמוה כיצד ניתן להחזיר קבלן שמוגדר על ידי המדינה כמסוכן לציבור ולעובדיו, לאתר בנייה - ובפרט בבית ספר שבו משחקים ילדים בסמוך. יתרה מכך, גם כשמחזירים את הקבלן, לא ברור אם יש עליו פיקוח מוגבר, אם רמת הבטיחות שלו השתפרה, ואם הוא אינו מסכן יותר את עובדיו ואת הסביבה.
נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא מה קורה עם הקבלן בסיום תקופת השלילה. לא ברור מדוע רישיונו של הקבלן מוחזר לו באופן אוטומטי מבלי שיידרש לבצע מהלכים נרחבים בתחום הבטיחות, כולל הכשרות עובדים, ציוד בטיחות מותאם, ופיקוח מוגבר. לפי הנוהל הקיים, בשני המקרים, המדינה לא בוחנת שוב את רמת הבטיחות של הקבלן לפני שהיא מאפשרת לו לשוב לעבודה.
במקביל לפעילות רשם הקבלנים, ל"כלכליסט" נודע כי החשב הכללי באוצר (החשכ"ל) הסיר באחרונה חברה ממאגר הקבלנים המוכרים, כך שלא תוכל להתמודד על מכרזי מדינה ולא לעבוד עבור המגזר הציבורי בהקמת מבני ציבור, תשתיות ועוד. מדובר בחברת נ.א אפיקים. הסרתה של חברה נוספת בשם עמגד מוטלת בסימן שאלה מאחר שלפי הנוהל החדש רישיונה אמור להישלל, אך החשב טרם פרסם מידע על כך.
זוהי הפעם הראשונה שנוהל החשכ"ל החדש מיושם על חברות קבלניות. הנוהל, שהחל להתגבש לפני כארבע שנים במסגרת הסכם של המדינה עם ההסתדרות, נועד להרתיע קבלנים שבאתריהם נמצאו ליקויי בטיחות בכך שלא יוכלו להשתתף במכרזי מדינה. במסגרת הנוהל, שנכנס לתוקף בפברואר, קבלן שרשם הקבלנים החליט על השעייתו על תנאי, רישיונו יוסר מרשימת הקבלנים המוכרים למשך חצי שנה. עם זאת, סעיף "נסיבות מיוחדות" אפשר לרשם להחריג חלק מאתרי החברה כך שתוכל להמשיך לעבוד, כמו במקרה של חברת וליד גרייב.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי "רישיונה של חברת וליד גרייב הותלה בפועל לשלוש שנים, על סמך מידע שהתקבל במשרדנו. רשם הקבלנים החליט על סמך המידע שהועבר להחריג 14 אתרים שבהם החברה נמצאת במהלך ביצוע, כדי לצמצם פגיעה בצדדים שלישיים כדוגמת עובדי האתר, ספקים ודיירים הממתינים לדירותיהם, וכן לאפשר לקבלן לשפר את אופן פעילותו. למינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה מועברת רשימת האתרים המוחרגים לצורך ביצוע מעקב שהעבודה בהם מתבצעת לפי כללי הבטיחות".
מהחשכ"ל נמסר כי "התליית רישיונה בפועל של חברת וליד גרייב על ידי רשם הקבלנים אמורה למחוק את רישומה מפנקס הקבלנים - שמביאה אוטומטית למחיקת רישומה ממאגר הקבלנים המוכרים. לגבי חברת עמגד, רישיונה הותלה על תנאי, ובהתאם להוראת התכ"ם, החברה לא תמשיך להופיע ברשימת הקבלנים המוכרים, אך במקביל לכך, יתפרסם דבר היותה חברה שלא עומדת בתנאי סף בטיחות וזאת במשך חצי שנה".
הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה מסרה כי היא "מברכת על תחילת יישומו של הנוהל החדש להשעיית מעמדן של קבלניות מוכרות לעבודות ממשלתיות אשר ביצעו הפרות בטיחות תעסוקתית, ובפרט על כך שהחשכ"ל החל לראשונה לפרסם את שמותיהן של חברות שזכאותן לגשת לפרויקטים ממשלתיים הושעתה מסיבה זו. ברם, גם הצעדים הננקטים לפי שעה הם מינוריים יחסית, ננקטים באיטיות ובאיחור, ולעתים אין פיקוח על יישומם בפועל. אפילו החברות המעטות שרישיון הקבלנות שלהן מושעה בפועל, מורשות להמשיך ולבצע, כעניין שבשגרה, בפרויקטים אותם החלו. לצד זאת, החשכ"ל משעה את זכאותן של קבלניות מוכרות לגשת לפרויקטים ממשלתיים במקרי קצה בלבד, ללא עריכת בדיקה האם חברות אלה שיפרו את התנהלותן הבטיחותית טרם ישובו להתקשר במכרזים, ומבלי שהוא מיישם שיקולי בטיחות בדירוג החברות המבצעות בפרויקטים ציבוריים. בשורה התחתונה, אין בהליכים הננקטים עד כה כדי למנוע את המשך עבודתן של חברות קבלניות רשלניות ואת פגיעתן החוזרת בעובדים - והמקרה של חברת וליד גרייב הוא אך דוגמה אחת לכך, גם אם קיצונית במיוחד".