סכנת קריסה: 62% מהעסקים בענף הבינוי על סף סגירה עקב המלחמה
סכנת קריסה: 62% מהעסקים בענף הבינוי על סף סגירה עקב המלחמה
כך עולה מסקר שפרסמה הלשכה המרכזית; לפי התאחדות הקבלנים, הלחימה בעזה הביאה לצניחה של 85% בפעילות הבנייה הכוללת בישראל, בין השאר נוכח אי זמינות של עובדים פלסטינים; בעקבות זאת, חובות הקבלנים זינקו ל-677 מיליארד שקל
נתונים שפרסמה היום (ד') התאחדות הקבלנים ותוצאות סקר של הלמ"ס מצביעים על פגיעה קשה בענף הבנייה נוכח הימשכות המלחמה בעזה. כך, לפי הלמ"ס, 62% מהעסקים בתחום נמצאים על סף סגירה.
ההערכות שפרסמו בהתאחדות הקבלנים נובעות מכך שמתווה הממשלה לפיצוי עסקים לא כולל אותם, שכן הם מוגדרים כמשק חיוני - כלומר, מבחינת המדינה מדובר בענף שממשיך לעבוד ואינו זוכה להתייחסות. ואולם, המחסור החמור בעובדים עקב המלחמה הוביל לצניחה של 85% בפעילות הבנייה הכוללת, ושל 65% בפעילות מפעלי תעשיות הבנייה, המעסיקים 100 אלף עובדים. עוד אומרים בהתאחדות כי האשראי לענף זינק לכ-677 מיליארד שקל וכי קריסת חברות בנייה עומדת לסכן את הבנקים ואת המערכת הפיננסית כולה.
נתונים נוספים שהציגו בהתאחדות מפרטים את הפגיעה במצבת כוח האדם בענף. לפי ההתאחדות, מאז החגים 80 אלף עובדים מהרשות הפלסטינית הפסיקו לעבוד בישראל ומתוך 24 אלף עובדים זרים ממזרח אירופה וסין נותרו בארץ כ-20 אלף. גם מספר העובדים הערבים תושבי ישראל בענף, שעמד ערב המלחמה על כ-14 אלף, נחתך בכ-25% מסיבות שונות. בנוסף, עובדים ישראלים חיוניים גויסו למילואים.
לפי סקר מצב העסקים במלחמת חרבות ברזל שפרסמו בלמ"ס, כאמור 62% מהעסקים בענף הבינוי נמצאים על סף סגירה - השיעור הגבוה ביותר בהשוואה ליתר הענפים שנכללו בסקר. עם זאת, נתוני הלמ"ס מראים כי שיעור המגויסים בקרב עובדי ענף הבנייה נמוך יחסית ורק 6% מהמעסיקים מתמודדים עם עובדים מגויסים (בהייטק, לשם השוואה, השיעור עומד על 20%). עוד עולה מהסקר כי 74% מחברות הבנייה מדווחות על פגיעה של יותר מ-50% בהכנסות בחודש אוקטובר בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.