סגור
אינפלציה  במזון בדיור בניין בבניה בסטות ב שוק דוכן ירקות
עגבניות בשוק ופרויקט בנייה (צילום: ענר גרין, אוראל כהן)

הפתעה לטובה ממדד נובמבר - ירד ב-0.4%; מחירי הדיור עלו ב-6.7% בשנה

האינפלציה השנתית האטה ל-3.4%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים ירקות ופירות, תחבורה, חינוך ותרבות. מחירי הדירות עלו ב-0.5% בחודשיים

מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.4% - כך מפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לססטיסטיקה (הלמ"ס). נתון זה מהווה הפתעה לטובה שכן גורמים בשוק העריכו כי תהיה ירידה של 0.2%-0.3% בלבד. הירידה החדה במדד מביאה לכך שהאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים האטה לרמה של 3.4%. לשם השוואה, באוקטובר עלה המדד ב-0.5%, והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הגיעה ל-3.5%.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: ירקות ופירות טריים שירדו ב-6.6%, תחבורה שירד ב-1.5%, חינוך, תרבות ובידור שירד ב-1.3% והנעלה שירד ב-0.7%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: הלבשה שעלה -1.2% ומזון, דיור ושונות שעלו ב-0.3%, כל אחד.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם



התרומה הגדולה ביותר לירידת המדד מגיעה מסעיף "הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ", הסעיף יריד בכ-6.8%, ותרם ירידה של כ-0.28% למדד המחירים. הירידה במחירי הטיסות מגיעה אחרי העליה במחיריהן בשל הלחימה האינטנסיבית בצפון. מחירי הירקות והפירות הטריים ירדו ב-6.6% ותרמו ירידה של כ-0.2% למדד המחירים. עם זאת, סעיף שירותי דיור בבעלות הדיירים, עלה ב-0.5% ותרם כ-0.08% לעליית המדד.
עלייה שנתית של 6.7% במחירי הדירות
במקביל פורסם כי מחירי הדירות, חדשות ויד 2, בחודשים ספטמבר ואוקטובר עלו ב-0.5% ביחס לחודשים אוגוסט-ספטמבר. בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.4%-), צפון (1.5%), חיפה (0.2%-), מרכז (0.4%), תל אביב (1.0%) ודרום (0.4%).
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר ואוקטובר 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים ספטמבר ואוקטובר 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי, חדשות ויד2, עלה ב-6.7%. בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים במחוזות הבאים: חיפה (11.1%), צפון (9.5%), מרכז (7.7%), תל-אביב (5.9%), דרום (5.2%) וירושלים (1.7%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-3.6%.
את השינויים במחירי הדירות לרכישה והשכרה ניתן להסביר במדד מחירי התשומה בבנייה למגורים שעלה בחודש נובמבר ב-0.3%. מתחילת השנה עלה מדד זה ב-2.6%. מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ללא שכר עבודה עלה ב-0.3%. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב-2.6% בשל העליה במחירי שכר העבודה ב-4.7% ושכירת ציוד ורכב ב-3%.

ההשפעה על הריבית

הירידה במדד היא אכן מפתיעה לטובה, אולם חשוב להבין שהנתונים הללו רחוקים מלאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית. ראשית, הנתון לא משנה את המגמה של האינפלציה בחודשים האחרונים. שנית, הירידה בנובמבר מושפעת משמעותית מסעיף הטיסות שאיננו מלמד בהכרח על לחצי המחירים בכלכלה. שלישית, חודש נובמבר התאפיין ברמת לחימה גבוהה מזו של דצמבר וככל הנראה מזו שתהיה בחודשים הבאים – לאחר הפסקת האש בלבנון - ולכן, יש להעריך כי הצריכה בחודשים הבאים תהיה חזקה יותר. רביעית, במשק מחכים לראות את מדד ינואר, המדד הראשון אחרי העלאות המסים שצפויות ללחוץ את המחירים כלפי מעלה. כך שאפשר לחייך לנוכח הנתון החיובי, אך אין סיבה להעריך שהפחתות הריביות קרובות, הניחוש החכם ביותר הוא עדיין להיצמד להערכת בנק ישראל כי הריבית תרד במחצית השנייה של 2025.