בלעדיחבילת הפיתויים של האוצר למרצים בכירים: עד מיליון שקל
בלעדי
חבילת הפיתויים של האוצר למרצים בכירים: עד מיליון שקל
האוצר הודיע לאוניברסיטאות על שינוי בתמרוץ למרצים. במקום סל קליטה לכולם, רק המבוקשים יקבלו יותר
האוצר הודיע לנשיאי האוניברסיטאות על מהפכה באחת ההטבות הגדולות של המרצים הבכירים. עד עכשיו קיבל כל חבר חדש בסגל הבכיר סל קליטה שעמד על 240 אלף שקל בממוצע בלי קשר לשאלה מה הביקוש למרצים בתחום הלימוד. מעכשיו יקבלו רק 40% מהמרצים הבכירים החדשים את סל הקליטה והוא ינוע בין 150 אלף שקל למיליון שקל. זאת, במטרה לייעד את עיקר הכסף למשיכת מרצים בתחומים מבוקשים כמו מחשבים, הנדסה וכלכלה.
דו"ח הממונה על השכר האחרון ביקר בחריפות כמה הטבות של הסגל האקדמי הבכיר ובהן סל הקליטה שמעניקות אוניברסיטאות לחברים חדשים בסגל הבכיר. ב־15 השנים האחרונות מחלקות האוניברסיטאות סלי קליטה למרצים בכירים בשווי ממוצע של כ־240 אלף שקל למרצה. בסך הכל ניתנים כ־50 מיליון שקל בשנה ל־200 מרצים.
סלי הקליטה משמשים למטרות כמו דיור, רכישת מכונית או מימון מעונות לילדים, כלומר הם תחליף שכר לכל דבר. הם מוענקים בין שיש עלויות קליטה ובין שאין. הם גם ניתנים ללא התייחסות להיצע המרצים בתחומים האקדמיים השונים. במדעי המחשב, בתחומי הנדסה נבחרים ובכלכלה ומינהל עסקים יש קושי רב בגיוס חברי סגל חדשים, בתחומים אחרים יש תחרות על כל משרה פנויה. למרות זאת המענק זהה.
במכתב ששלח ב־11 באוגוסט הממונה על השכר קובי בר נתן לראשי האוניברסיטאות הוא מודיע על מהפכה בסלי הקליטה. על פי הוראת בר נתן, מעכשיו יקבלו את הסלים רק 40% מהמרצים הבכירים החדשים. הכוונה היא ש־5% מהם יקבלו מענק של בין חצי מיליון למיליון שקל, 10% יקבלו בין 300 אלף לחצי מיליון שקל ו־25% יקבלו סכומים של עד 300 אלף שקל. 60% לא יקבלו דבר. האוצר מותיר לאוניברסיטאות את קביעת הקריטריונים לקבלת המענקים.
בר נתן מזהיר ש"בטווח הארוך הקושי בגיוס סגל אקדמי איכותי יקשה על האוניברסיטאות להתמודד בתחרות הבינ"ל באקדמיה ועלול להותיר את ישראל בפיגור בתחומי מחקר המהווים מנועי צמיחה לכלכלה הישראלית".
יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר פרופ' ענת זעירא מהאוניברסיטה העברית אמרה בתגובה ש"ההודעה הזאת מאפיינת את התנהלות החד־צדדית והבלתי נסבלת של הממונה על השכר וצוותו. אנחנו בודקים את התוקף המשפטי של ההודעה".
מוועד ראש האוניברסיטאות נמסר כי "מכתבו של הממונה על השכר התקבל ואנו לומדים את הדברים. ההתייחסות תועבר, כמקובל, לכותב המכתב תחילה".