מומחים זרים - הפתרון למצוקת כוח האדם בהייטק הישראלי
מומחים זרים - הפתרון למצוקת כוח האדם בהייטק הישראלי
רבות דובר ונכתב על מצוקת העובדים בענף ההיי-טק בישראל. על פי הדיווחים, בענף ההיי-טק בישראל חסרים כ-15 אלף עובדים. המחסור צפוי לגבור בשנים הבאות, כשמספר העובדים המוכשרים לעבודה בתחום אינו עומד בקצב הביקושים הגדול בענף, הנחשב למנוע הצמיחה המרכזי של המשק בשנים האחרונות. עידוד קליטת עובדים מקומיים בהיי-טק הוא כמובן אינטרס ראשון במעלה, אולם עד שיוכשרו אלפי עובדים ישראלים, המעסיקים נתקלים בקושי רב לגייס עובדים, מה שמוליד תחרות פרועה על גיוסם ומייקר את עלויות ההעסקה באופן משמעותי.
מומחים זרים יכולים להיות הפתרון למצוקה זו. ככלל, מדינת ישראל מתירה העסקת עובדים זרים בענפים ספציפיים כגון בניה, סיעוד וחקלאות, כאשר העסקת עובדים בתחומים אחרים אינה חוקית. חריגה לכך, היא העסקתם של מומחים - עובדים בעלי רקע מקצועי והשכלה מיוחדים, אשר משתכרים שכר גבוה יחסית (כ-21,000 ש"ח לחודש ומעלה). המבקש להעסיק מומחים זרים, נדרש לקבל מראש היתר העסקה מרשות האוכלוסין וההגירה, בתהליך בירוקרטי מורכב שעלול להימשך חודשיים ויותר.
יחד עם זאת, ענף ההיי-טק זוכה להתייחסות אחרת ובולטת לטובה; כבר בחודש פברואר 2018, פרסמה רשות האוכלוסין וההגירה נוהל חדש, הקובע הקלות והסדרים מיטיבים לחברות היי-טק המבקשות להעסיק מומחים זרים. הגם שהנוהל מבקש להקל על הקשיים הבירוקרטיים הכרוכים בהבאת מומחים זרים לחברות היי-טק מתוך מטרה מוצהרת של המדינה לסייע למעסיקים בתחום, מהיכרותנו את התחום, מספר המעסיקים שעשו בו שימוש עד כה הוא מצומצם. ייתכן כי הדבר נובע מכך שבאופן מסורתי, מעסיקים מבקשים היתר להעסקת מומחים זרים לצורך פרויקטים מיוחדים ונקודתיים. לפיכך, יכול להיות כי חברות ההיי-טק טרם הפנימו כי קיים מסלול נוח יחסית להשגת אישור להעסקת מומחים זרים בתחום לטווח ארוך, שיוכלו למלא תפקידים שממלאים גם מומחים מקומיים.
הנוהל הייעודי לחברות היי-טק מאפשר קבלת היתרים להעסקת מומחים זרים בהליך מזורז ותוך צמצום משמעותי של הבירוקרטיה והמסמכים הנדרשים לצורך קבלת ההיתר. הרשות אף התחייבה לעשות מאמץ להנפיק היתר עבודה בתוך 6 ימים בלבד ממועד הגשת הבקשה, לעומת ההליך הרגיל שכאמור עשוי להימשך מספר חודשים. כמו כן, הנוהל מאפשר לחברות לבקש היתר להעסקת מומחה זר שסיים תואר אקדמי במוסד להשכלה גבוהה בישראל במקצועות ההיי-טק. ההיתר ניתן ספציפית למעסיק, כך שלאחר הגעת העובד לישראל, הוא לא יוכל לעבוד באופן חוקי אצל מעסיקים אחרים. זאת, במטרה שחברות היי-טק שישקיעו משאבים בניוד מומחה זר לישראל, לא יימצאו בסיכון לכך שאותו מומחה יתפתה לעבור לעבוד בחברה אחרת לאחר הגעתו ארצה.
על מנת לתמרץ מומחים זרים להשתלב בתעשיית ההיי-טק, התקדמה המדינה צעד נוסף קדימה, ומאפשרת לבני זוגם לקבל אשרת עבודה בישראל בכל תחום, ללא צורך בבקשת היתר עבודה בנפרד. מדובר בהקלה משמעותית וחריגה, שכן ככלל, בני זוג של עובדים זרים בישראל אינם רשאים לעבוד בארץ.
בנוסף, חברה המעוניינת להעסיק מומחה זר בתחום ההיי-טק, צריכה להציג לרשות האוכלוסין וההגירה מסמכים המעידים על הכשרה אקדמית של המועמד או ניסיון ייחודי בתחום וכן התחייבות לשלם לו את שכר המומחים (21,000 ₪ ומעלה) לאורך כל תקופת העסקתו. היתר עבודה מסוג זה ניתן לתקופה של שנה, וניתן להאריכו בתום כל תקופה.
בהקשר זה, לאחרונה, פורסמו בתקשורת ידיעות שונות בדבר יוזמות לקליטת אנשי מקצוע בתחום ההיי-טק מרוסיה ומאוקראינה, המבקשים להעתיק את מקום עבודתם למדינות אחרות בשל המלחמה במזרח אירופה. מספר חברות ישראליות כבר החלו בתהליכי גיוס של עובדים ממדינות אלו, והצפי הוא כי מאות עד אלפי עובדים ישתלבו בתעשיית ההיי-טק בארץ. עם זאת, טרם פורסם נוהל ספציפי המתייחס לעובדים ממדינות אלה, ולכן על החברות המעוניינות לגייסם לפעול על פי הנוהל הקיים לחברות ההיי-טק. חשוב לציין, כי לצורך קבלת היתר עבודה, על המועמד להיות מחוץ לישראל במועד הגשת הבקשה. כלומר, לא ניתן לפנות בבקשה לקבלת היתר לעובד שכבר נמצא בישראל ונכנס עם אשרת תייר רגילה.
לסיכום, חברות ההיי-טק יכולות להרחיב את מעגלי חיפוש המומחים גם אל מחוץ גבולות ישראל, על מנת למלא את החסר בכוח אדם מקומי בעובדים זרים. הדבר אף מומלץ, שכן המדינה מבקשת לסייע ולהקל על חברות היי-טק בהליך הבירוקרטי הכרוך בניוד מומחים זרים שניתן להניח כי הרתיע מעסיקים מלפעול במישור זה. ההקלות ניתנות מתוך מטרה מוצהרת לסייע לעוסקים בענף, בין היתר בשל המחסור בעובדים, ובמקביל לעודד מומחי היי-טק זרים להגיע לישראל. חברה שתשכיל לאתר מועמדים זרים ולנייד אותם לעבודה בישראל, תייצר לעצמה יתרון בשוק על פני מתחרותיה.
מאת עו"ד עמית בכלר ראש תחום רה-לוקיישן וניוד כישרונות גלובלי במחלקת יחסי עבודה, פישר (FBC & Co.)