הסביבה כמשל להרס שלטון החוק
ממשלת ישראל דוהרת אל עבר הרי החושך. ביטאה זאת במדויק נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית ביניש, כשהבהירה שמטרת הממשלה היא לשנות את "שיטת המשטר שקמה פה לתפארת במשך 75 שנה".
שינוי של משטר דמוקרטי מתבצע תמיד באמצעות שני כוחות הרסניים המזינים זה את זה. האחד, מטרתו להוביל לביטול שלטון החוק באמצעות סילוק שומרי הסף שתפקידם להגן על הציבור מפני שרירות השלטון. השני, נועד לייצר בקרב הציבור תהליך של הדחקה ושכחה באשר לבעיות האמת הניצבות לפתחו. הכוחות הללו פועלים במרץ רב בשבועות האחרונים בישראל. באמצעות קידום הפיכה משטרית ששורשיה הונחו כבר לפני שנתיים, מבקשת הממשלה לנסות ולהסיט את תשומת הלב הציבורית מהנושאים הנפיצים להם היא אחראית. בראשם, אחריותה למחדלים הנפשעים אשר הובילו לאסון השביעי באוקטובר.
אלא שהפיכה משטרית אינה כרוכה רק בהסתת תשומת הלב מבעיות הליבה המשפיעות באופן ישיר על חיי היום יום. היא גם עלולה לבטל דה פקטו את ההגנה המוענקת לציבור מפני שרירות השלטון, בנושאים המשפיעים ישירות על חייו.
כזה הוא כמובן המשבר החמור ביותר הניצב לפתחה של האנושות כולה, משבר האקלים.
עבור ישראל החדשות הן רעות ביותר, לאור התחממותה בקצב כפול כמעט מהממוצע העולמי. גם ללא משבר חוקתי, המשך התנהלותה של הממשלה במתכונת של עסקים כרגיל, ללא היערכות אמיתית להתמודדות עם נזקי המשבר ולקטסטרופות שבדרך, תוביל בהכרח לפגיעה בחיים עצמם.
ומה הקשר בין הסביבה לעקרונות יסוד של שלטון החוק?
שאלה זו נדונה לפני כשנתיים בבית המשפט העליון ב'בג"צ הסבירות'. בהחלטתו להותיר את עילת הסבירות על כנה, ציטט בית המשפט בהרחבה כמה מפסיקותיו התקדימיות, בהן השתמש בעילה בכדי לפסול החלטות של רשויות השלטון והמנהל אשר איימו על הסביבה והאדם.
אלא שמאז, ממשיכה ממשלת ישראל לחתור תחת אושיות שלטון החוק ובפרט תחת סמכותו של בג"צ לפקח על סבירות החלטות הממשלה.
ראש ממשלה חותר תחת סמכותו של בג"צ להיות מפרש הדין האחרון, שרים מבהירים שלא יכירו בצו כזה או אחר אשר יופנה כלפיהם ואת היועצת המשפטית העומדת בראש מערכת אכיפת החוק מבקשים לסלק.
מכאן המדרון הוא חלקלק ועלול להשפיע על כל תחומי החיים שלנו. בהקשר הסביבתי, אם ראש הממשלה אינו חייב לציית להחלטות בית המשפט העליון, גם התעשייה המזהמת לא תעשה זאת. אם החלטות שרים לא תהיינה כפופות לפיקוח בג"צ, אפשר יהיה לייתר מלכתחילה את החקיקה הסביבתית שתפקידה להגן על הסביבה ובריאות הציבור. אם קברניטי המדינה יכפיפו את שלטון החוק לגחמותיהם, כל איש הישר בעיניו יעשה.
בימים אלו אנו עדים למאמציה הבלתי נלאים של הממשלה לאשר חוק אקלים חסר שיניים. חוק שהחובה ליישמו תהיה בבחינת המלצה בלבד, הן באשר לצורך בהפחתת גזי החממה והן באשר לצורך בהיערכות אמיתית לנזקי המשבר.
ומה יקרה במידה ובית המשפט העליון יפסוק שהממשלה פועלת באי סבירות קיצונית כאשר היא נמנעת מלקדם פעולה אקטיבית להתמודדות עם המשבר?
אל דאגה, ראש הממשלה יזכיר לכולנו שהוא ושריו אינם כפופים למרותו של בג"צ.
מארג החיים החברתי שלנו נשען על יסודות של משטר דמוקרטי שברירי. על כולנו להתעורר לקריאת ההשכמה ולפעול בדחיפות, כל אחת ואחד בתחומו, בכדי לשמור עליו מכל משמר.
עו"ד עמית ברכה הוא מנכ"ל "אדם טבע ודין"