סגור
שגית אפיק יועצת משפטית של ועדת כספים
שגית אפיק, היועצת משפטית של הכנסת. "פרשנות שמעצימה את הפיקוח הפרלמנטרי" (צילום: אלכס קולומויסקי)

היועצת המשפטית לכנסת לבג"ץ: "הוועדות לא מקבלות את המידע הנחוץ לצורך פיקוח על הממשלה"

שגית אפיק השיבה תשובה חריגה לבג"ץ עקב ערעור שהגישו ח"כ לשעבר סתיו שפיר וח״כ ולדימיר בליאק, בנוגע לפתיחת נתוני התקציב על ידי משרד האוצר. לדבריה: "מסכימה עם טענת העותרים. הולכים ומתרבים לאחרונה הקשיים שוועדות הכנסת נתקלות בהם כאשר חברי הוועדה מבקשים מגורמי הממשלה מידע הנחוץ לצורך קיום הפיקוח הפרלמנטרי, ומידע זה אינו מועבר"

שגית אפיק, יועמ״שית הכנסת שיגרה היום (ג') תשובה חריגה לבית המשפט, בעקבות בג״ץ שהגישו ח״כ לשעבר סתיו שפיר וח״כ ולדימיר בליאק לפתיחת נתוני התקציב על ידי משרד האוצר, בו קבעה כי "ועדות הכנסת לא מקבלות מידע מספק הנחוץ לצורך פיקוח על הממשלה. מסכימה עם טענת העותרים שראוי לתת פרשנות המעצימה את הפיקוח הפרלמנטרי, ולא מצמצמת אותו".
מערכת מרכב"ה מכילה את כל פרטי ביצוע התקציב מעודכנים בזמן אמת, למעט אלה העוסקים בביטחון המדינה. משרד האוצר מסרב זה 6 שנים לדרישת שפיר לאפשר לח"כים להיכנס למערכת מרכב"ה ולקרוא את נתוני ביצוע התקציב בזמן אמת.
אפיק כתבה כי ״הולכים ומתרבים לאחרונה הקשיים שוועדות הכנסת נתקלות בהם כאשר חברי הוועדה מבקשים מגורמי הממשלה מידע הנחוץ לצורך קיום הפיקוח הפרלמנטרי, ומידע זה אינו מועבר. כך באשר לוועדות הכנסת בכלל, וכך לאשר לוועדת הכספים בעניינים שנוגעים לתקציב המדינה. היועצת המשפטית לכנסת פנתה בעניין זה מספר רב של פעמים לנציגי הייעוץ המשפטי לממשלה - אך טרם נמצאו פתרונות למצב בעייתי זה. היועצת המשפטית אף מסכימה עם טענת העותרים, כי במקום שבו ניתן לפרש הוראות חוק בשני פנים, מן הראוי לבכר פרשנות המעצימה את הפיקוח הפרלמנטרי על פני פרשנות המצמצמת אותו״.
שפיר טענה כי העובדה שהמערכת אינה פתוחה בפני חברי הכנסת, מונעת מהם לפקח בזמן אמת על התקציב ולמלא את חובתם לשמור על כספי משלם המסים. במידה והמערכת תיפתח לפיקוח פרלמנטרי, יוכלו הח״כים לגלות להיכן הועברו כספי התקציב בפועל - ובכך לחשוף מטרות שהוסתרו מהציבור.
שפיר: ״בחסות המלחמה והכאוס שבו נתונה המדינה, הממשלה העבירה השנה עשרות מיליארדי שקלים למטרות פוליטיות וסקטוריאליות, זאת בזמן שמשפחות קורסות תחת נטל המילואים וחוסר הוודאות האישי והכלכלי שמיליוני ישראלים נתונים בו מקשה אנושות על חייהם. בזמנים כאלה החשיבות של שקיפות בקבלת ההחלטות על תקציב המדינה היא קריטית כדי להבטיח שכספי המיסים שלנו לא ישמשו כשוחד פוליטי בידי הקואליציה, אלא ישרתו את טובתם של כלל אזרחי ישראל. העובדה שדווקא בזמנים כאלה הממשלה עושה צעדים כדי למנוע שקיפות ולהחליש עוד את הכנסת, תוך פגיעה בעקרונות היסוד של הדמוקרטיה, מחייבת את בית המשפט לשקול בשנית את החלטתו״.
ח״כ ולדימיר בליאק הוסיף: ״אני מברך על תגובת היועצת המשפטית של הכנסת שמחזקת את העתירה ומדגישה את חשיבותו של הפיקוח הפרלמנטרי על עבודה הממשלה. אמשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותי, על מנת לקבל את כל המידע על תקציב המדינה והשינויים בו, ולשקף אותה לציבור״.
את העתירה בעניין מרכב״ה הגישה שפיר לראשונה ב-2018 יחד עם החשב הכללי לשעבר, פרופ׳ ירון זליכה, באמצעות עו״ד חגי קלעי. בדיונים שהתקיימו לאורך שש שנים אמרו השופטים לנציגי הממשלה כי נדרשת שקיפות גדולה יותר, וקבלו על כך שהממשלה מסרבת להעביר לח״כים נתונים ישירות ומעדיפה מידע מתווך. במאי האחרון ניתן פסק דין ובו קבעו השופטים עמית וסולברג, נגד דעת מיעוט של השופט גרוסקופף, כי החוק לא מחייב את הממשלה לתת לכנסת גישה ישירה למידע באמצעות מערכת מרכב״ה, הגם שגישה זו נדרשת באופן מהותי. יחד עם זאת כתב השופט עמית: ״התקשיתי לאתר בתשובת הממשלה טענות מהותיות של ממש באשר לסיבות שבגינן אין לאפשר לחברי הכנסת גישה לנתונים".
השופטים קבעו שבזכות העתירה נקבעו נהלים חדשים שמגדילים את השקיפות משמעותית, ובצעד נדיר גם פסקו הוצאות לממשלה. יחד עם זאת, שפיר ובליאק ערערו על התוצאה וביקשו דיון נוסף לאור ההתפתחויות בשנה האחרונה וטענותיהם הגוברות של חברי כנסת שהממשלה לא מאפשרת להם לפקח על תקציב המדינה וההעברות התקציביות - וכן לאור העברות בלתי פוסקות של תקציבים למטרות פוליטיות, גם בזמן המלחמה. היום שיגרה אפיק תגובתה לבג"ץ לערעור של שפיר ובליאק.