סגור

שאלות ותשובות
כל מה שצריך לדעת על השביתה שמשאירה 50 אלף ילדים בבית

מעונות היום המפוקחים סגורים כבר שלושה ימים, המו"מ עם משרד האוצר תקוע, והצדדים לא מסכימים אפילו על מספר השובתים. מי שובת ומי עובד כרגיל? מהן הסיבות לשביתה? מה רוצות המטפלות, ולאן הדברים הולכים? "כלכליסט" עושה סדר

השביתה במעונות היום המפוקחים סיימה היום (ג') את יומה השלישי. נציגי האוצר ונציגי השובתים מודים כי המשא ומתן ביניהם תקוע - וכאן מסתיימות, פחות או יותר, ההסכמות ביניהם. הצדדים מציגים נרטיבים שונים מן היסוד בנוגע להיקף השביתה, לתומכים בה ולדרך הנכונה לפתור אותה.

מי שובת ומי עובד כרגיל?

המעונות לגילי 3-0 בישראל נחלקים לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה היא מעונות פרטיים לחלוטין, שבהם מטופלים כ-140 אלף ילדים, ובהם המדינה לא מתערבת מבחינה כלכלית. מעונות אלו פועלים כרגיל.
הקבוצה השנייה כוללת את מערכת המעונות המפוקחת (המכונה גם מערכת סמל), בה נמצאים כ-115 אלף ילדים. המדינה מעורבת במערכת הזו בשני כובעים: בכובע אחד היא מפקחת על המחיר שהגנים יכולים לגבות מהורי הילדים, ובכובע השני היא מעבירה כסף להורי הילדים במקרה שהם זכאים לכך ועומדים בתבחינים של משרד הכלכלה. מעונות אלו שובתים, כאמור, מיום ראשון.

כמה מטפלות שובתות?

בין הצדדים ישנו ויכוח אפילו באשר למספר השובתים. לטענת האוצר, מדובר ב-30 אלף איש בלבד, כ-10%-15% מכלל המערכת. לטענתו, רשתות המעונות של החרדים לא שובתות, ומדובר בעיקר בוויצ"ו, נעמת ואמונה. לכן, כך טוענים שם, השביתה "לא מתרוממת". מנגד, לטענת נציגי המעונות, "החרדים תומכים בשביתה, הם באים להפגנות. הם לא סוגרים את הגנים כי זה תינוקות של בית רבן, ומבחינתם אין תמיכה הלכתית בשביתה. מלבד זאת, כל מאבק חברתי מתנהל כך: הכוחות המאורגנים מובילים את המאבק ועושים שירות בשביל כולם. אנחנו נאבקים גם בשביל אלו שלא נמצאים".

מהן הסיבות לשביתה, והאם המנגנון "שמן"?

נציגי המעונות מסבירים כי "השכר של המטפלות הוא נמוך, חייבים להעלות אותו. אנחנו צריכים לסגור גנים כי אנחנו לא מוצאים מטפלות, הן לא מגיעות. חוץ מהעובדה שהשכר של המטפלות הוא שכר רעב שצריך לטפל בו, יש כאן מצב שנוצר בגלל הממשלה, בעקבות ועדת טרכטנברג. בגלל שיש מימון ממשלתי מלא מגילי 3 ומעלה, הסייעות בגנים של גילי 3 מקבלות שכר גבוה ב-40% מהמטפלות. כולן עוזבות את הגנים והולכות לעבוד בעירייה".
2 צפייה בגלריה
מלחמת העצמאים פעוטון פו הדב הרצליה
מלחמת העצמאים פעוטון פו הדב הרצליה
(צילום: מאור שלום סויסה)
מבחינת האוצר צריך למסגר את האירוע באופן אחר: "את השכר של המטפלות אפשר להעלות. יש להם מבנה עלויות שמן ומנופח. הם חתמו על הסכמי שכר הזויים (הכוונה להסכם שחתמו חלק מהארגונים ב-2018) ובאים אלינו. יש להם מנגנון שמן. ובכלל, אם הם רוצים להעלות את המחיר להורים, שיעלו אותו. יש להם אפשרות דרך תשלומי הורים נוספים, אם ההורים יסכימו הם יכולים להעלות את המחיר".
הטענות בנוגע למנגנון השמן מכעיסות את נציגי המעונות, שטוענים כי היחידות לגיל הרך בארגונים האלו הן יחידות כלכליות סגורות. "כל המנגנון השמן של 'אמונה גיל הרך' זה שלושה חדרים, זו אטימות", לטענתם. "המנגנון לא יוכל לגשר על הפער בין המטפלות לסייעות בגנים של הרשויות המקומיות. זה נכון שמעונות קטנים מאוד יודעים לעמוד בעלויות - הם מחליפים גננות כל חצי שנה ואף אחת לא צוברת ותק".

מה רוצים נציגי המעונות?

מבחינה פורמלית, דרישת המעונות המפוקחים מורכבת משני חלקים: העלאת המחיר המפוקח בשלב הראשון; והגדלת הסבסוד הממשלתי להורים הזכאים לכך בשלב השני.
לטענת גורמים באוצר, "גם אנחנו וגם הם לא רוצים להגדיל את תשלומי ההורים. הם רוצים שהממשלה תשלים את הסבסוד, ואז זו כבר שאלה מהותית - האם נכון לקחת את הכסף מתקציב המעונות להגדלת סבסוד או לפתיחת מעונות במקומות בהם אין כרגע כאלו? הם דוחפים כל הזמן להגדלת יחס התקינה (מספר הילדים לכל מטפלת, ש.ט), אבל יש לנו בעיות בסיסיות הרבה יותר - ביישובים 3-1 אין בכלל מעונות, ושם זו לא בעיה של שכר מטפלות".
לפי האוצר, אם יועלו המחירים להורים והסבסוד יורחב, זה יגיע רק למי שזכאי היום לפי התבחינים, וגם מזה הם לא מרוצים. "בסוף אנחנו נעלה את המחירים למי שלא זכאי לסבסוד - וזה לא עשירים. זה מעמד ביניים. זה יכול לפגוע בתמרוץ לצאת לעבודה ובנגישות למעונות".
2 צפייה בגלריה
לולים ב פעוטון ב  בר יוחאי ב גליל
לולים ב פעוטון ב  בר יוחאי ב גליל
(צילום: אפי שריר)
נציגי המעונות דוחים את הטענות הללו, ואומרים: "הצענו לאוצר שנחתום על שני הסכמים. אחד מול האוצר ואחד מידית מול הגננות, כלומר כל שקל שיביאו לנו ילך ישר לגננות. בסוף מדובר כאן במעט מאוד כסף במונחי תקציב, יש בסך הכל 18-16 אלף גננות. זו אטימות של משרד האוצר".

מה צפוי בהמשך?

לטענת נציגי המעונות, הם "רודפים" אחרי משרד האוצר בסיבוב הנוכחי כבר שנה, ודוחים אותם במשך שנים. "הבעיה קיימת כבר מ-2016. אמרנו בספטמבר שלא נתחיל את שנת הלימודים, והסכמנו לדחות לאחרי החגים. אחרי החגים הגיע". לטענתם, "בדרך כלל המפגינים לא רוצים לדבר עם האוצר. עכשיו האוצר לא רוצה לדבר עם המפגינים. הם לא מוכנים בכלל למשא ומתן. לא מוכנים לכלום. שרת הכלכלה חיברה בינינו, אבל היא לא יכולה להיות מתווכת - היא צריכה להציע הצעות".
ממשרדה של אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה, נמסר: "מאחר שהתקציב כולו נמצא בידי משרד האוצר, השרה עושה כל מאמץ לקדם פתרון. לדעתה של השרה יש להפסיק את השביתה לאלתר, תוך התחייבות לעסוק בנושא שכר המטפלות. לצערנו, הארגונים מתעקשים לקבל הבטחה לקבלת תקציב מיידי כתנאי מוקדם".
לפי משרד האוצר, "הבקשות של המעונות הן בקשות מורכבות, עם השפעה על יוקר המחיה בישראל ועל פערים חברתיים. יש תהליך מסודר של ועדות מחירים, זה נושא שמאגד מספר משרדי ממשלה. הם אומרים לנו: אתם חייבים לשים איקס כסף בשביל להתחיל משא ומתן".
"כל שביתה תיגמר בסוף, כולם יודעים שיהיה בסוף הסכם, אז למה להעביר את המטפלות ואת ההורים את כל דרך החתחתים הזו?" מסכמים במעונות. "להגיד שצריך ללכת לוועדת מחירים זה לדחות אותנו בעוד שנה-שנה וחצי. אנחנו אומרים על הכל כן, ומוכנים לקבל פעימה חד-פעמית עכשיו ולנהל את המשא ומתן בנחת במשך שנה".