עיכוב בדרך? הממשלה נדרשת להשיב לעתירה נגד הסכם הגז עם לבנון
עיכוב בדרך? הממשלה נדרשת להשיב לעתירה נגד הסכם הגז עם לבנון
ארגון לביא דורש להפסיק את המו"מ עם לבנון ולחלופין לחייב את אישור הסכם הגז בכנסת; בג"ץ קבע כי הממשלה תמסור את תשובתה לטענות עד 27 באוקטובר
ארגון לביא עתר לבג"ץ נגד ממשלת ישראל בדרישה לחייב את הממשלה להביא את ההסכם המסתמן עם לבנון לאישור הכנסת. בית המשפט אישר את קבלת העתירה ודרש מהממשלה למסור תשובה לטענות עד 27 באוקטובר.
לטענת העותרים, יש להפסיק את דיוני המשא ומתן כל עוד מכהנת ממשלת מעבר, מכיוון שלדבריהם ממשלה אינה יכולה לחתום על הסכם מסוג זה בתקופת בחירות. לטענתם, בתי המשפט הכירו בעבר בכך שממשלות מעבר אינן זוכות לאמון הציבור עד לאחר הבחירות, ואין ברשותן הזכות לבצע מהלכים בינלאומיים משמעותיים.
לחלופין דורשים העותרים כי כל הסכם עליו דנים יאושר בכנסת. העותרים מציינים פסקי דין קודמים של בית המשפט העליון שלפיהם הפיקוח הפרלמנטרי על הממשלה נמשך גם בתקופת ממשלת המעבר, ולכן חתימת הסכמים בעלי השלכות משמעותיות דורשת את פיקוח הכנסת.
העתירה של ארגון "לביא, זכויות אזרח, מינהל תקין ועידוד התיישבות" הוגשה באמצעות עו"ד יצחק בם. ההחלטה לדרוש תגובה מקדמית לעתירה התקבלה על ידי השופט מינץ.
ארגון לביא, באמצעות עו"ד יצחק בם, הגיש את העתירה נגד מינוי השופט בדימוס מני מזוז לוועדה למינוי בכירים, שהתקבלה בחודש שעבר על ידי בית המשפט העליון.
בחודש אוגוסט עתר ארגון קהלת נגד ההסכם המתגבש בטענה שההסכם חל תחת חוק יסוד: משאל עם. חוק היסוד מחייב שכל הסכם בו ישראל מוותרת על שטח בו חל המשפט הישראלי יחויב לעבור הצבעה בכנסת ולקבל תמיכה מ-80 חברי כנסת. לחלופין, חוק היסוד מאפשר להעביר הסכם עם תמיכה של 61 חברי כנסת ומשאל עם. בית המשפט דחה את עתירת קהלת בטענה שטרם גובש הסכם, ושהארגון לא נתן מספיק זמן לגופי הממשלה לענות על העתירה.