הקואליציה תקדם את חוק הסבירות עוד השבוע; הנשיא: "קורא לגלות אחריות ולהמשיך בהידברות"
הקואליציה תקדם את חוק הסבירות עוד השבוע; הנשיא: "קורא לגלות אחריות ולהמשיך בהידברות"
ועדת חוקה תקדם לקריאה ראשונה את הצעת החוק במתווה שהציע שופט העליון נעם סולברג, שלפיו בית המשפט לא יוכל להתערב בהחלטות של מדיניות ממשלה, אלא רק בענייני זכויות אזרח ופרט; לפיד: "לא נשב למו"מ רק כדי שנתניהו יוכל להתראיין ב-CNN ולטעון שיש הידברות"; מובילי המחאה: "נגיב בעוצמה"
ועדת החוקה תחל ביום רביעי בדיוניה בהצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, והיא תאשר אותה בקרוב להצבעה בקריאה הראשונה. בנוגע לקידום החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים הוחלט שהוא יקודם במושב החורף. לפי ההצעה הנדונה, לא תהיה זכות וטו לקואליציה, לאופוזיציה ולשופטים על מועמד של הצד השני. ואילו בנוגע לחוק היועמ"שים טרם התקבלה החלטה.
בנושא עילת הסבירות בקואליציה דבקים במתווה שהציע שופט העליון נעם סולברג, שלפיו בית המשפט לא יוכל להתערב בהחלטות של מדיניות ממשלה, למשל בנושא מינויים, אלא רק בענייני זכויות אזרח ופרט. אימוץ המתווה הזה בחקיקה יאפשר את שובו לממשלה של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שפוטר לפני כחצי שנה בעקבות החלטת בג"ץ.
היו"ר שמחה רוטמן אמר: "ההצעה לתיקון עילת הסבירות שהונחה על שולחן ועדת החוקה עולה בקנה אחד עם הצעותיו של השופט סולברג ועם מצע הבחירות של רבים באופוזיציה, ובראשם גדעון סער. אני קורא לחברי הוועדה לנהל דיון מכובד ורציני, כדי לקדם את התיקון שכולנו מאמינים בנחיצותו".
הצעת החוק תוכן לקריאה ראשונה תחת הכותרת "ציון במשפט תיפדה - מחזירים את הצדק למערכת המשפט". לפי הנוסח שהוצג בפני חברי ועדת חוקה, "על אף האמור בחוק יסוד זה, מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם".
בתוך כך נשיא המדינה יצחק הרצוג קרא אחר הצהריים להמשך ההידברות: "תמיד האמנתי והיום יותר מתמיד שהידברות היא הפתרון הנכון ביותר למדינת ישראל. אני שב וקורא לגלות אחריות לאומית ולהמשיך את השיח הפורה והענייני שהתקיים בחודשים האחרונים בחסות בית הנשיא. אלו היו שיחות מעשיות, מעמיקות ורציניות שנתנו אופק אמיתי. הן הדרך הכי נכונה לעצור את הקרע והפילוג בעם".
הרצוג הדגיש כי לא הושגו הסכמות: "חשוב לי להדגיש כי בשיחות שהתקיימו תחת חסותי לא הועברו טיוטות מחייבות מטעם בית הנשיא למי מן הצדדים, ומובן שלא הושגו הסכמות מלאות בשום נושא. אני ממליץ שלא לפגוע בהגינות וביושרה של התהליך. מטבע הדברים הועלו רעיונות הן בדיונים הפנימיים והן בציבור הכללי בנוגע לנושאים שעל הפרק, אך הם טרם התגבשו לכדי הבנות וסיכומים כלשהם. אני סבור שניתן להגיע להסכמות וכי גם נושאי ליבה אפשר ליישב בשיח ודרכי שלום. כך אנחנו צריכים לנהוג כלפי העתיד המשותף שלנו. אני מאמין שרוב גדול בציבור רוצה בכך".
ראשי האופוזיציה הכריזו בצהריים שאם תקודם חקיקה חד-צדדית, השיחות בבית הנשיא לא יחודשו. יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הכריז בצהריים כי "הסיבה היחידה שנתניהו חוזר לחקיקה היא שהוא איבד שליטה על הקואליציה, איבד שליטה על חבורת יריב לוין. אנחנו לא נשב בבית הנשיא רק כדי שנתניהו יוכל להתראיין ב-CNN ולטעון שיש הידברות בזמן שיריב לוין מעביר חוקים שיהרסו את הדמוקרטיה שלנו. נתניהו הוא אדם חסר אחריות, זה לא אומר שגם אני צריך להיות כזה. אין הסכמות וגם לא היו".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קרא לנתניהו "לגלות אחריות ולהקים את הוועדה לבחירת שופטים ולחזור לחדר (המו"מ בבית הנשיא). חקיקה חד-צדדית תהפוך להתנתקות חד-צדדית של נתניהו מהעם. כבר היינו שם, על סף תהום, על סף מלחמת אחים".
יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, אמר בישיבת סיעתו: "כל עילת הסבירות נועדה לסלול את חזרת דרעי לממשלה, וחוק היועמ"שים נועד להיפטר מהיועמ"שית של משרד ראש הממשלה. זו לא פשרה וזו לא רפורמה".
מובילי המחאה מסרו בתגובה: "הקואליציה הכריזה היום מלחמה על מדינת ישראל, על הכלכלה, על עצמאות מערכת המשפט. הכוונה לחוקק גם את חוק השופטים השפוטים יביא לתוצאות הרסניות. נתניהו מביא במו ידיו לחורבן בית שלישי. מולו ומול קואליציית ההרס יתייצבו מיליוני פטריוטים, אוהבי ישראל, שיבלמו את תוכנית הדיקטטורה. בימים הקרובים נודיע על צעדים שיבהירו לממשלת ישראל שהדיקטטורה לא תעבור. מה שהיה הוא לא מה שיהיה - המחאה תגיב בעוצמה רבה יותר ובצורה נחושה יותר מאשר בסיבוב הקודם".