אמסלם מקדם: חיסול ועדת גילאור והשתלטות על רשות החברות
אמסלם מקדם: חיסול ועדת גילאור והשתלטות על רשות החברות
השר דודי אמסלם מסרב למנות יו"ר קבוע לוועדה המאשרת את המינויים בחברות הממשלתיות, מתוך כוונה לבטלה בעתיד; במקביל הוא מפעיל לחץ כבד על מנהלת הרשות מיכל רוזנבוים, שביקשה גיבוי מהיועמ"שית כדי למנוע את הדחתה בידי השר
קרע מוחלט קיים בין דודי אמסלם, השר האחראי על רשות החברות הממשלתיות, לבין מנהלת הרשות מיכל רוזנבוים, כך נודע ל"כלכליסט". הסיבה לקרע היא ניסיון ההשתלטות של אמסלם על המינויים בחברות הממשלתיות.
אמסלם פועל בשלב ראשון לביטולה של הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בראשותה של השופטת המחוזית בדימוס בלהה גילאור, שכפי שנחשף ב"כלכליסט" פורשת החודש. חוק החברות מסמיך את היועמ"שית גלי בהרב מיארה למנות יו"ר לוועדה לבדיקת מינויים, ואמסלם ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' צריכים לאשר את המינוי. ל"כלכליסט" נודע כי בהרב מיארה ביקשה למנות את שולמית דותן, נשיאת בית משפט השלום בירושלים בדימוס, ליו"ר קבועה של הוועדה. דותן כבר חברה בוועדה, ובשנה האחרונה שימשה כבר כממלאת המקום של גילאור.
אלא שאמסלם מתנגד למינויה של דותן כמינוי קבוע, ומסכים למנות את דותן רק על תקן ממלאת מקום זמנית, עד אפריל 2025 - ועל רקע זה הגיע לעימות ישיר מול בהרב מיארה. השר אמר בכמה הזדמנויות כי בכוונתו לבטל את הוועדה לבדיקת מינויים, אשר היום מהווה חסם כמעט יחיד בפני שרים שמבקשים למנות גורמים מטעמם לתפקידי מפתח של יו"ר, מנכ"ל או דירקטור בחברות הממשלתיות.
גורמים המעורים בנושא אמרו כי בהתעקשותו על מינוי של ממלאת מקום בלבד, אמסלם מכוון לכך שיוכל לעקוב אחר פעילותה והחלטותיה של הוועדה תחת דותן ולוודא שהחלטותיה יהיו תואמות את רצונותיו. כמו כן ביטול הוועדה יהיה קל יותר כשהיא ללא יו"ר מכהן. את הוועדה ניתן לבטל בהחלטת ממשלה, ולפי הערכות, אמסלם ינסה להביא את הנושא לדיון כבר בשבועות הקרובים.
ביטול הוועדה לבדיקת מינויים יהיה צעד קיצוני וחסר תקדים, שיסלול את הדרך למינוי סיטוני של מקורבים לתפקידים בכירים בחברות הממשלתיות, בלי התחשבות בקריטריונים של מקצועיות, ניסיון, רקע בתחום ואפילו אתיקה, שכיום מועמדים נבחנים לפיהם.
מי שתומכת גם היא במינויה של דותן ליו"ר קבועה היא מנהלת רשות החברות הממשלתיות מיכל רוזנבוים. רוזנבוים, שמונתה בתקופתו של אביגדור ליברמן באוצר, מצויה בשבועיים האחרונים תחת לחץ אדיר מצד אמסלם. הרקע הוא ניסיונותיה לקדם את הפרטת הדואר, מינוי יו"ר לחברת החשמל ובלימת ניסיונות של אמסלם ושרים נוספים כמו מירי רגב ושלמה קרעי להתערב באופן פוליטי בפעולות מקצועיות ברשות החברות הממשלתיות.
ל"כלכליסט" נודע כי רוזנבוים פנתה בשבוע שעבר למשנה ליועמ"שית, עו"ד גיל לימון, שעמו יש לה היכרות מהעבר, וביקשה גיבוי של משרד היועצת המשפטית מול ניסיונות להדיחה שעשויים להגיע מצד אמסלם. בסביבת אמסלם מכחישים כי בכוונתו להדיח את רוזנבוים, אבל לא מן הנמנע שההכחשה נובעת מהבנה שקיים קושי משפטי להדיח רגולטור שבולם התערבות פוליטית. הדחה כזו לא צפויה לקבל גיבוי משפטי, וספק אם תעמוד במבחן בג"ץ. לפיכך אמסלם עשוי להשתמש כנימוק אפשרי להדחה בטיעון של יחסי האנוש של רוזנבוים עם הכפופים לה, ול"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים השר קיים שיחות ישירות עם סמנכ"לים ברשות.
רוזנבוים לא שיתפה בינתיים פעולה עם אמסלם בכמה נושאים, שהראשון בהם הוא הדחת מנכ"ל הרכבת מיכאל מייקסנר על ידי השרה רגב. רוזנבוים טענה כי אין עילה להדחתו ואף שיגרה מכתב בעניין, אך בסופו של דבר לא הטילה את כל כובד משקלה, והמנכ"ל נאלץ לפרוש.
ל"כלכליסט" נודע כי אמסלם מבקש לעצור את המדיניות שעליה הכריזה רוזנבוים למשיכת דיבידנדים מחברות ממשלתיות. רוזנבוים הורתה כבר לפני שנה כי חברות ממשלתיות יחלקו כמדיניות נתח מרווחיהן. אלא שאמסלם אינו חותם על אישור אסיפות כלליות בחברות ממשלתיות שונות, אשר בלעדיהן לא ניתן לחלק את הדיבידנדים.
בנוסף לכך רוזנבוים פנתה בשבוע שעבר לאמסלם ולשר האנרגיה ישראל כ"ץ והזהירה מפני השלכות קשות שיהיו להימנעות ממינוי יו"ר לחברת החשמל. גם כאן אמסלם מעכב את מינויה של אלונה שפר קארו שאותה כ"ץ מבקש למנות, בתמיכת רוזנבוים. וגם כאן, בסופו של דבר רוזנבוים לא מצליחה להוביל למינוי הנחוץ כל כך לחברת החשמל.
נתקעו בדואר
צעד נוסף של רוזנבוים היה אי־אישור עו"ד אלעד ברדוגו לתפקיד היועץ המשפטי של נתיבי ישראל. ברדוגו הוא אחיינו של הפרשן יעקב ברדוגו, המקורב לנתניהו. יעקב ברדוגו צייץ בשבוע שעבר: "מיכל רוזנבוים אוהבת לראות את תמונתה מתנוססת יום־יום בתקשורת. כעת היא הפכה ממנהלת רשות החברות ליו"ר רשות החברות… מיכל מנסה למצוא חן בעיני מי שמינה אותה לתפקיד".
אבל קו פרשת המים מבחינת אמסלם היה ההתנגדות של רוזנבוים להדחת יו"ר הדואר מישאל וקנין. שר התקשורת שלמה קרעי מבקש לפטר את וקנין, שמאז כניסתו לתפקיד, יחד עם המנכ"ל דוד לרון, הוביל מהלך הבראה חד בדואר והביא אותו לרווחיות. בסוף החודש הייתה אמורה לצאת לדרך הפרטת החברה, והדחת היו"ר בעת הזו עלולה לפגוע בה אנושות. אף על פי כן אמסלם רצה שרוזנבוים לא תבלום את מהלך ההדחה שמוביל קרעי.
רוזנבוים מצידה הבהירה במכתב ששלחה כי מדובר בהדחה פוליטית שהיא מתנגדת לה, וכי מדובר ברצון של השרים לקדם מינויים פוליטיים. גם במשרד האוצר קיימת התנגדות נחרצת להדחה, בראשות המנכ"ל שלומי הייזלר וראש אגף תקציבים יוגב גרדוס.
לפי רוזנבוים במכתבה, הדחת יו"ר הדואר עלולה להכשיל את הליך ההפרטה. "אי ביצוע או עיכוב בהפרטה עלולים להוביל להידרדרות חוזרת במצב החברה ולפגיעה ביציבותה הכלכלית הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך, לצורך בהמשך הזרמות תקציביות מקופת המדינה על חשבון משלם המסים ולפגיעה קשה בשירותים המוענקים על ידי החברה לכלל הציבור", נכתב במכתב ששלחה. בנוסף כתבה רוזנבוים לשרים אמסלם, יריב לוין ובצלאל סמוטריץ' כי יש לכנס בדחיפות את ועדת השרים לענייני הפרטה כדי לאשר את הפרטת הדואר.
בימים הקרובים צפויים אמסלם ורוזנבוים להיפגש בארבע עיניים, והפגישה צפויה להיות קשה. ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי האחרון שלח אמסלם שלושה מכתבים חריפים לרוזנבוים, חלקם בתגובה לאמירות שלה, ובהם הבהיר כי פעולות שונות, ובעיקר כינוס ועדת שרים לענייני הפרטה, הן בסמכותו הבלעדית.
אמסלם כבר שימש בתפקיד השר האחראי על רשות החברות הממשלתיות ב־2020, אז הוא ביקש לשנות את דרך בחירת הדירקטורים בחברות הממשלתיות, ונתקל בהתנגדות מצד המשנה ליועמ"שית אז דינה זילבר ומצד מנהל רשות החברות אז ינקי קוינט. בתגובה תקף אמסלם את זילבר והאשים אותה בפוטש ובחציית גבולות וכל קו אדום אפשרי. באותה תקופה ביקש אמסלם למנות לתפקיד מנהלת רשות החברות את... מיכל רוזנבוים, אלא שהכנסת התפזרה לבחירות והוא לא הספיק.
מלשכת השר אמסלם נמסר: "השר אמסלם לא מנהל את השיחות עם הפקידים שנמצאים תחת אחריותו באמצעות התקשורת. השר דואג ראשית לכל לשמור על כבודם, ושנית לדבר איתם אישית ובארבע עיניים ולא באמצעות מסרים בתקשורת". ממשרד המשפטים ומרשות החברות לא התקבלה תגובה.