המנהל המורשה של סלייס מנסה שוב להחרים את הכספים שהושקעו בקרנות אשכול פינברט
המנהל המורשה של סלייס מנסה שוב להחרים את הכספים שהושקעו בקרנות אשכול פינברט
אפי סנדרוב פנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להחרים את כל הכספים שהושקעו בקרנות החוץ. סנדרוב דורש את חשבונות העו"ש, הפקדונות, ניירות הערך והזכויות במקרקעין של החוסכים וגם להעביר לידיו את דירת הפאר בנתניה שנושאת בהערת אזהרה לחברת ההשקעות X group
המנהל המורשה של סלייס מבקש להחרים את כל הכספים שהושקעו בקרנות "אשכול פינברט". אפי סנדרוב, שמנהל את סלייס מתחילת השנה בהוראת רשות שוק ההון פנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב היום (א') בדרישה כי הסוכנות תעביר את כל ההון שמקושר לחוסכים שהשקיעו דרכה בקרנות החוץ של סלייס. סנדרוב דורש את חשבונות העו"ש, הפקדונות, ניירות הערך והזכויות במקרקעין של החוסכים.
בנוסף, מבקש סנדרוב להעביר לסלייס את דירת הפאר בנתניה שנושאת כיום בהערת אזהרה לטובת חברת ההשקעות X group שמשויכת לסוכנות. כלכליסט חשף בשבוע שעבר כי מדובר בפנטהאוז בנתניה ברחוב אהוד מנור.
סנדרוב פנה לבית המשפט על מנת להחרים את ההשקעות של הסוכנות לאחר שזו הודיעה כי לא תשתף איתו פעולה ותפעל לבדה כדי להשיב את הכספים מהקרנות.
סליס הייתה חברת גמל שבשיאה ניהלה כספי חוסכים של 4 מיליארד שקל. 2 מיליארד שקל מתוכם נחסכו בקופות מסוג IRA, קופות בניהול עצמי. קופות אלו מאפשרות לחוסכים להשקיע את כספם כאוות נפשם, עם הגבלות מסוימות. הבעיה המרכזית של נפגעי סלייס נוגעת לחוסכים שהשקיעו ב"קרנות האדומות" וכספיהם הועברו לקרנות החוץ, לרוב תמורת הלוואה. כלומר, חוסכים שוכנעו להעביר את הפנסיה שלהם לקופת IRA שתשקיע בקרן חוץ עלומה, ובתמורה קיבלו הלוואה ללא ריבית או ריבית מינימלית.
חלק משמעותי מקרנות אלו, על פי חשדות המנהל המורשה, לא הושקעו בהשקעות ראויות, אם בכלל, כאשר גם לא היה קיים בסלייס תיעוד ברור לאן מוזרם אותו הון שיצא מהלקוחות. היקף הכספים שהועברו על פי המנהל הכללי הוא יותר מ-800 מיליון שקל.
לאחר שאשתקד התברר לרשות שוק ההון, המפקח על חברות גמל כסלייס, כי קיימות בעיות תפעול קשות בתוך סלייס, הוא נישל את החברה מידי משפחת גולדברג והעביר אותה לסנדרוב לניהול מיוחד.
על פי בקשת ההסדר של סנדרוב, אותה פרסם בחודש שעבר, קיימים שישה אשכולות שדרכם שווקו קרנות חוץ לחוסכים ואיתם קיים קושי כזה או אחר בגביית הכספים. סוכנות הביטוח פינברט, תחת היו"ר גבריאל קוקאשווילי, הייתה שחקנית בולטת בתחום שיווק קרנות החוץ וגייסה 61 מיליון דולר מהמשקיעים.
על פי מסמכי ההתאגדות של קרנות אלה, בעלי המניות בחברות הזרות המשמשות בקרנות הם אזרח ישראלי בשם עידן נפטאג'י, הנוהג להציג את עצמו גם כ"עידן הדר", או אזרחית ישראל בשם אלית מוטולה. בדיונים בבית המשפט באשכול פינברט הצטיירה תמונה ברורה, לפיה פינברט (כלומר מגייסת הכספים) וגורמים הקשורים אליה שולטים שליטה מוחלטת בקרנות שאליהן הוזרם הכסף. סנדרוב טוען גם כי הדר ומוטולה פעלו כדי להעלים את הכסף שהוזרם מחוסכי סלייס לחשבונות בנק בארה"ב - לחשבונות בנק חדשים. על פי סנדרוב, סלייס תחזיק בנכסים בנאמנות את ההון שיוחרם מפינברט.
סנדרוב כבר ניסה מהלך דומה של הפקעת כספים לאחר ששלח לכל האשכולות את הדרישה מטעם רשות שוק ההון להפקיע את כל הכספים שהושקעו בקרנות החוץ חזרה לתוך סלייס. אולם מהלך זה לא קרם עור וגידים, בין היתר בשל התנגדות משפטית של חלק מהאשכולות. את המנהל המורשה מייצגים עורכי-הדין ברק טל, שגיא שיף ובן נחשון ממשרד ארנון, תדמור-לוי.
מוקדם יותר השבוע סוכנות פינברט שלחה לעיתונות הודעה כי להשקפתה הרשות פועלת לסכל מתווה להבטחת כספי החוסכים. על פי פינברט, "לאור התנהלותו החד-צדדית של המנהל המורשה, החליטה סוכנות פינברט לפעול להשגת מתווה מוסכם עם נציגות המשקיעים הרשמית, במסגרתו יעמידו הקרנות ששיווקה החברה בטחונות המבטיחים את כספם וזכויותיהם של החוסכים שהשקיעו באמצעות סלייס גמל. זאת, באופן שכספים אלה יושבו לכיסי המשקיעים מבלי שיעברו "תספורת" כזו או אחרת לכיסוי חלק מה"בור" שהותירו אחריהם מנהלי סלייס ובעליה ולא יעברו ללקוחות שגויסו באמצעות סוכנויות אחרות".
"הקרנות הזרות ששיווקה פינברט הן היחידות שהזרימו מיוזמתן כספים לקופת סלייס - 15 מיליון דולר - עוד לפני מינוי המנהל המורשה, ופינברט אף יזמה ביקורת פנימית על ידי רו"ח יהודה ברלב וגיבוש נהלים בידי פירמת EY. כל ניסיון להידברות ולהגעה להסדר מוסכם לטובת החוסכים נתקל באטימות תמוהה מצד המנהל המורשה ונציגי הרשות, שנראה כי מרבית משאביהם מוקדשים לקמפיינים תקשורתיים ולניסיונות הסתרה וכיסוי של מחדלי רשות שוק ההון, במקום לפעול להבטחת כספי החוסכים".