מלחמת המאסף של נגיד בנק ישראל
מלחמת המאסף של נגיד בנק ישראל
מה גרם לעימות בין ח"כ משה גפני לבין הפרופסור אמיר ירון?
במהלך הימים האחרונים אנחנו עדים לקרב יוצא דופן שלא היה לו אח ורע בהיסטוריה הפוליטית והכלכלית של מדינת ישראל.
מצד אחד, יו"ר ועדת הכספים משה גפני מיהדות התורה, ששלח לנגיד בנק ישראל איום מרומז כי בכוונתו להציע חקיקה לפיה הבנקים לא יורשו לעדכן את הריבית על נוטלי המשכנתאות.
מדובר, לפרוטוקול, בהצעה שאיננה ישימה, זאת משום שכל נוטלי המשכנתאות כפופים להסכמים חוזים מול הבנקים, אולם יש בהחלט להכרזת גפני ערך הצהרתי ציבורי לא מבוטל.
מצד שני, ובעיתוי לא מקרי בעקבות הצהרתו יוצאת הדופן של גפני, התראיין הנגיד הפרופסור אמיר ירון לטלוויזיה, הצהיר בתגובה כי לא ירשה התערבות פוליטית במהלכים הכלכליים שלח בנק ישראל, בדומה לבנקים ממלכתיים אחרים בעולם החופשי.
ובהמשך לראיון המתוקשר, הוציא הנגיד הודעה גורפת לכל הבנקים המסחריים, בה דרש מהם להחמיר משמעותית את תנאי המשכנתאות, עד כדי איסור בפועל להעניק משכנתא שעולה על 40 אחוזים מההנסה של אותה משפחה.
הנגיד הצדיק את ההחלטה בכך שעל פי נתוני בנק ישראל אחוז נוטלי המשכנתאות המצויים ברמת סיכון גבוהה של העדר יכולת להחזיר את המשכנתא זינק משמעותית במהלך החודשים האחרונים.
משמעות ההחלטה האחרונה של הנגיד ברורה: יהיו אלפי, אולי אף רבבות בתי אב שלא יוכלו לעמוד בתנאים המחמירים החדשים ולא יוכלו כלל לקחת משכנתא ולהגשים את חלום הדירה.
כזכור הביאו שש העלאות הריבית הרצופות שביצע הנגיד במהלך השנה האחרונה ובד בבד הקשחת תנאי המשכנתאות, לכך שההחזר החודשי הממוצע למשפחה גדל בכ-1000 שקלים בקירוב למי שנטל משכנתא בגובה של מיליון שקלים והרבה יותר מכך למי שנטל משכנתא גדולה יותר.
לכן, גם אם הצעתו של ח"כ גפני אינה ריאלית כלל ועיקר, היא משקפת נאמנה את המועקה האדירה שנפלה על שוק הדיור בעקבות מהלכי הנגיד האחרונים. גם הרבה פחות עסקות, גם ירידה תלולה בנטילת משכנתאות, גם המשך עליית מחירי הדירות עד כדי כ-20 אחוזים במהלך השנה האחרונה, למרות ועל אף מהלכי הנגיד.
מבחינה זו מלחמת המאסף של הנגיד ירון משולה ללהב החרב המתהפכת, ובאה בראש וראשונה שוב על חשבון רוכשי הדירות, ובמיוחד על חשבון הזוגות הצעירים ורוכשי דירה ראשונה.
ולמי שאינו זוכר, הלא העלאות הריבית הרצופות היו, אליבא בנגיד בנק ישראל, במטרה לבלום של האינפלציה. ובכן, לא רק שמהלכים אלה לא הצליחו בכך כלל ועיקר והאינפלציה המשיכה להרים ראש, אין ספק שהן תרמו תרומה משמעותית להאטת הפעילות במשק, לא האטו את הזינוק באבטלה וכאמור פגעו לפגיעה קשה ביותר לשוק הדיור בכלל ולנוטלי המשכנתאות בפרט.
כל מה שנותר לנו, אם כן, זה להמתין ולראות האם הנגיד ירון ימשיך להתעקש על משנתו הכלכליתית ולאן באמת ובילו אותנו המשך העלאות הריבית. את אותם רבבות נוטלי משכנתאות שספק אם יצליחו לעמוד בהחזר ואותם אלה שלא יורשו לקחת משכנתא, מן הסתם זה לא ינחם. וכמובן, בשער ריבית שנסק ל-3.25 אחוז, הגבוה בעשור האחרון, יעשה הנגיד טעות חמורה ביותר אם ימשיך להעלות את שער הריבית.
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
d&b – לדעת להחליט