מודי'ס לא מאמינים בממשלת ישראל, בחברה האזרחית – דווקא כן
מודי'ס לא מאמינים בממשלת ישראל, בחברה האזרחית – דווקא כן
מיד לאחר ההודעה של מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של ישראל מיהרו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ', לצאת בהודעות כי הורדת דירוג האשראי לא קשורה למצבה הכלכלי של ישראל, והתנהלותה הכלכלית, וכי הסיבה היחידה להורדת הדירוג, היא המלחמה בחמאס. עוד הוסיפו ואמרו, כי עם סיום המלחמה, דירוג האשראי יחזור ויעלה, ואין סיבה אמיתית לחשש.
אין ספק שהמלחמה מטילה עול כלכלי כבד על המדינה, ואי אפשר להתעלם מהשפעתה על דירוג האשראי, אך מי שטרח וקרא את הדוח של מודי'ס מיד הבחין שמודי'ס עצמם הסבירו שהחזרת הדירוג לרמתו הקודמת אינה תלויה רק בסיום המלחמה, כי אם במדיניות הכלכלית של הממשלה. כך נכתב בדו"ח לגבי תחזית להעלאה מחודשת של הדירוג : "בהתחשב בתחזית הכלכלית השלילית, החזרת הדירוג לרמתו הקודמת לא סבירה. מודי'ס היו מייצבים את התחזית קדימה, לו היו רואים סימנים לכך שמוסדות השלטון בישראל מסוגלים לייצר מדיניות התומכת בהתאוששות כלכלית ויציבות פיננסית, וקביעת סדרי עדיפויות לאומיים להחזרת הבטחון, תוך כדי קביעת מדיניות תומכת התחזקות כלכלית". או בקיצור – הבעת אי אמון במדיניות הכלכלית של הממשלה.
אי האמון בין הממשלה והעומד בראשה ובין ארגוני דירוג האשראי , הוא תהליך שהחל מאז הקמת הממשלה הנוכחית. נתניהו וסמוטריץ' נפגשו מספר פעמים עם ארגוני הדירוג בשנה האחרונה, על מנת לשכנעם להשאיר את הדירוג על כנו. במהלך אותם מפגשים הבטיח נתניהו הבטחות לראשי הארגונים, ביחוד בנוגע להפיכה המשפטית, וגרם לקרע עמוק ומשבר אמון עם ראשי הארגונים כאשר לא עמד בהבטחותיו (חקיקה בהסכמה רחבה, תקציב מעודד צמיחה ועוד הבטחות ריקות מתוכן). אנחנו עדים למחיר אי האמון שנוצר בין הנהגת ישראל וארגוני הדירוג. ההתנהלות הכלכלית והתקציב המופקר שהממשלה העבירה וממשיכה להעביר כעת, מסכנים את ישראל לא רק כלכלית, אלא גם בטחונית וחברתית.
לישראל אין פריבילגיה לכלכלה חלשה. חוסננו הצבאי תלוי תלות מוחלטת בחוסננו הכלכלי. נתניהו וממשלתו מהמרים על כלכלת ישראל משיקולים פוליטיים וקואליציוניים, וכמו שהופקרנו בשבעה באוקטובר, אנו מופקרים כלכלית על ידי אותה הממשלה היום. דמיינו לעצמכם מה חושבים בימים אלה משקיעים אמריקאיים שהזרימו להייטק הישראלי מליארדי דולרים במרוצת השנים ולפתע ישראל הפכה מהאב טכנולוגי עבורם ל"אזור מלחמה" – ואם זה לא היה מספיק עבורם בא שר אוצר ומסביר להם שמודי'ס, אחת מסוכניות הדרוג המובילות בעולם- לא מבינה דבר בכלכלה הישראלית.
אך דו"ח מודי'ס לא רק מעביר ביקורת על ישראל: כותבי הדו"ח דאגו להכניס נקודות אור לגבי עתיד הכלכלה הישראלית. מי שמקבל תשבוחות ותורם לחוסנה הכלכלי של ישראל, על-פי מודי'ס, הם מערכת המשפט העצמאית של ישראל, וארגוני החברה האזרחית. כך, מתוך הדו"ח : "ההערכה של מודי'ס לוקחת בחשבון את ההצלחה שחזינו בה בתקופה האחרונה של החברה האזרחית ומערכת המשפט הישראלית, שידעו לייצר בלמים ואיזונים. בית המשפט ביטל את נסיונות ההחלשה של מערכת המשפט (בביטול עילת הסבירות), ובכך המחיש את עצמאותה וחוזקתה של מערכת המשפט הישראלית. יתרה מכך, ארגוני החברה האזרחית הדגימו את חוזקם ויכולותיהם המרשימות מאז תחילת המלחמה."
דו"ח מודי'ס לא משאיר מקום לספקות ומביע חוסר אמון בממשלה הנוכחית ומדיניותה. חוסר אמון שאני מאמין גדל בעקבות חוסר האמון האישי של ראשי הארגון בראש הממשלה ובשר האוצר. מאידך, מודי'ס מציין כנקודות האור לעתיד הכלכלי של ישראל את עצמאותה של מערכת המשפט וחוסנה של החברה האזרחית כפי שבאו לידי ביטוי במחאה האזרחית כנגד הרפורמה המשפטית, ובסיוע האזרחי הוולונטרי במהלך המלחמה. כולי תקווה שבקרוב מאוד עם ישראל יוכל לבחור בין כלכלה בדלנית או כלכלה גלובאלית, עם מנועי צמיחה חזקים לרווחת כל אזרחי ישראל.
ארז שחר הוא שותף מנהל בקרן ההון סיכון קומרה קפיטל וממובילי מטה ההייטק