הפיונים של נתניהו במרוץ לשמירה על השלטון
הפיונים של נתניהו במרוץ לשמירה על השלטון
לאורך השנים פעל נתניהו מתוך אינטרס צר לשמר את אחיזתו בשלטון, ולצורך כך עשה שימוש ציני בשותפיו למפלגה ולממשלותיו. כעת נמצאים על תקן הבובות על חוט שלו ישראל כץ, גדעון סער ושני חבריו למפלגה זאב אלקין ושרן השכל. שוב התברר שתמורת כיבודים, לשכה, נהג ותקציבים, יש את אלה שמוכנים למכור את האינטרס של המדינה גם בשעת מלחמה
בלי חוט שדרה, סער התקפל בקלות לתוך הכיס של נתניהו
"פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט מעידים על היעדר מוחלט של שיקול דעת. אין תקדים בתולדות ישראל לשר ביטחון שפוטר בגלל שהתריע כמתחייב מתפקידו, על סכנה ביטחונית". את הדברים הללו אמר גדעון סער, שר החוץ החדש החל מהלילה. אלא שדבריו לא נאמרו שלשום לאחר שנתניהו פיטר את גלנט אלא במרץ 2023 כשנתניהו ביקש לפטר את גלנט בתקופת ההפיכה המשטרית אך בשל "ליל גלנט" חזר בו. עוד צייץ אז סער כי "נתניהו נחוש לדרדר את ישראל לתהום. כל יום בו נתניהו מכהן בתפקידו מסכן את ישראל ועתידה".
אחרי הדברים הקשים הללו של סער נגד נתניהו, ניתן היה לצפות שלשום לאיזושהי התבטאות על הדחתו של גלנט מתפקידו באמצע המלחמה, עם חשש למתקפה איראנית. אבל סער מילא פיו מים. הוא הרי יודע שההדחה של גלנט בידי נתניהו היא פרסונלית, כדי להעביר את חוק ההשתמטות.
סער כשר בממשלה יאלץ לתמוך בהצעה המעודכנת של חוק ההשתמטות שאותה יציג שר הביטחון החדש ישראל כץ. החרדים לא מסכימים להצעה שתגייס את כל האברכים, ובעצם הם מוכנים לגיוסם של לא יותר מ־3,000 חרדים בשנה בנוסף ל־1,800 הקיימים. כך סער יצטרך לתת להשתמטות את הגושפנקא אחרת לא יוכל להיות בממשלה. וכמובן שסער מרוויח בגדול מהפיטורים של גלנט כאשר ימונה לשר החוץ במקום כץ.
על אמינות דבריהם של הפוליטיקאים נכתב רבות, אבל פליק פלאק פוליטי מהיר כזה לצורך ג'וב והבטחת בית פוליטי, שאותו עבר סער, לא נראה כאן כבר שנים. רק לפני חצי שנה, ב־15 במאי, כתב סער ברשת X כי "אין לנו שום כוונה לעזור לנתניהו בתרגילים פוליטיים כדי לפתור את הבעיות שלו עם החרדים, ולכן נצביע נגד חוק הגיוס". ומה קרה כעת? סער התהפך שוב: הצטרפותו לממשלה מעניקה לנתניהו גיבוי פוליטי בקואליציה של 68 ח"כים לעומת 64 עד כה.
כעת נתניהו לא זקוק לגלנט, וגם לא תלוי ביו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר כי הוא יודע שסער יספק לו את הסחורה. מדוע? סער נוכח בחודשים האחרונים שאין לו היתכנות פוליטית כמפלגה עצמאית. בסקרי דעת הקהל הוא רחוק מאוד מלהגיע לאחוז החסימה. במגעים שקיים עם מפלגות בדרך להקמת מפלגת ימין גדולה אף אחד לא הסכים לכך שסער יצטרף בתור מפלגה. לכן סער הבין שאין לו אופציות פוליטיות למעט חזרה לליכוד.
כך, מי שטרק את הדלת ופרש ממשלת החירום של נתניהו ב־25 במרץ כי לא צורף לקבינט המלחמתי, חוזר אליה כשר חוץ "וישתתף בהתייעצויות ביטחוניות ומדיניות אצל רה"מ כולל בנושאי התוכנית האיראנית. ככל שיוחלט על הקמתו של קבינט ניהול מלחמה או כל פורום בטחוני מצומצם אחר, סער יהיה חבר בו". נוסף על כך, כשר חוץ הוא קיבל תוספת של כחצי מיליארד שקלים להסברה בעולם למרות שמערך ההסברה הלאומי יישאר במשרד רה"מ.
בשבוע שבו שוב תבעו השרים בעידוד רה"מ לפטר את היועמ"שית גלי בהרב־מיארה, כדאי להיזכר שסער הוא שמינה אותה בעת שהיה שר המשפטים. כיצד הוא יכול לשבת בממשלה כזו שנלחמת בשומרת הסף שמינה? אמנם לימין הממלכתי חופש הצבעה בחוקים משפטיים שנויים במחלוקת אבל כיצד סער וחבריו יוכלו לכהן בממשלה שמבצעת הפיכה משטרית - נגדה הטיף סער בשנים האחרונות.
התשובה היא שעתידם הפוליטי של סער, אלקין והשכל תלוי בנתניהו. אם יישרו איתו קו אזי אולי יזכו לשיריון ברשימת המפלגה לכנסת הבאה, או אולי יצליחו לקושש קולות בפריימריז. מבחינתם, העיקר לא להיפרד מכורסת עור הצבי במליאת הכנסת.
"הורדוס" עוד עלול לחשוב שהוא מבין גדול בביטחון
"נתניהו נותן תפקידים לשני סוגי אנשים - אלה שהוא רוצה ואלה שהוא חייב להם. אם ישאיר את הליכוד לסוף, גם בליכוד יש מעגל, ויש סיעה ויש אנשים", את האיום הזה השמיע בנובמבר 2022, שבוע לאחר הבחירות, ח"כ ישראל כץ (הליכוד). בכנסת ראו בדברים הללו איום מרומז על נתניהו, פן חלילה לא יתן לכץ את תפקיד שר החוץ. מקורבי נתניהו השיבו אז כי "מי שיאיים עלול למצוא את עצמו בחוץ וללא תיק החוץ".
היום, שנתיים אחרי, נתניהו משדרג את כץ מתפקיד שר החוץ לשר הביטחון. השאלה היא האם בגלל שהוא חייב לו או שהוא רוצה אותו? או כפי שנראה פשוט כדי לפנות את תיק החוץ לגדעון סער.
כץ כבר כיהן בשורה של תפקידים מינסטריאליים בכירים ובהם פעמיים כשר חוץ, שר אוצר, שר תחבורה שר אנרגיה, חקלאות ושר לענייני מודיעין. בקדנציה הנוכחית במשרד החוץ הוא לא ממש הותיר את רישומו, מלבד יכולת להסתכסך עם כמה שיותר משרדי חוץ בעולם.
בליכוד אומרים שבין נתניהו לכץ יש מעין סוג של "מאזן אימה". כץ התקרב מאוד אל נתניהו מאז תחילת הקדנציה של הממשלה הנוכחית. העובדה שנתניהו מפקיד בידיו את תיק הביטחון מוכיחה שנתניהו לא חושש ממנו.
בתקופת הקורונה שימש כץ כשר האוצר. רק שר אוצר כה כושל כמו בצלאל סמוטריץ' הצליח לקטוף ממנו את התואר "שר האוצר הגרוע ביותר בתולדות המדינה". תקופת כץ באוצר זכורה כאחת מנקודות השפל של המשרד, מכמה סיבות. הראשונה היא הסלידה של כץ מהדרג המקצועי. הוא טען באוזניהם שהם פקידים ואילו הוא מי שמקבל את ההחלטות, תוך שהוא מדמה עצמו ל"הורדוס". "אני יותר גדול מהורדוס בעניין הנמלים", אף צייץ.
כץ הוא זה שגרם לפיטוריו של שאול מרידור, ראש אגף התקציבים באוצר, אחרי שהאחרון עצר אותו מלבצע מעשים ספק חוקיים שהיו עלולים להוביל את ישראל להורדת דירוג. מעט אחריו התפטרה מנכ"לית המשרד קרן טרנר. לאחר שנקבעה "קופסת קורונה", ניסה כץ להכניס במחשכים ובתחבולות הוצאות אחרות שאינן קשורות לקורונה. כץ היה זה שתמך בבנו של רה"מ כאשר כינה את פקידי האוצר "מחבלים". הוא התעמר גם ביועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג ומידר אותו.
בדיוק כפי שממחיש הכינוי "הורדוס" – תהום פעורה בין המציאות לבין התפיסה העצמית של כץ. הניסיון שלו באוצר לצייר עצמו כמי שמבין בכלכלה הרבה יותר מ"הפקידים" עלול להיות מסוכן עוד הרבה יותר במשרד הביטחון אם קו האופי הזה ימשיך לתת את הטון מול צמרת מערכת הביטחון.
מי שהחל את דרכו כיועצו של אריאל שרון במשרד המסחר והתעשייה, נחשב כיום לאחד השרים החזקים בליכוד. הוא אף מסמן את עצמו כמי שעשוי לרשת את נתניהו בראשות הליכוד בבוא היום. השאלה אם תיק הביטחון יהפוך לו לרועץ. שרי ביטחון רבים בתקופתו של נתניהו עזבו לפני סיום כהונתם: מלבד גלנט, גם משה (בוגי) יעלון ואביגדור ליברמן. אלא שבניגוד אליהם, כץ הפך עצצמו ליס מן של נתניהו, והתוצאה תהיה שרה"מ צפוי להפוך כבר בימים הקרובים גם לשר הביטחון בפועל.
שנים במשרדים מיותרים הכינו את אלקין לכהן כ"שר המינהלות"
הוא כבר היה שר ההשכלה הגבוהה ומשאבי המים, השר לענייני ירושלים והשר המקשר בין הממשלה לכנסת. עכשיו יזכה זאב אלקין לתואר מומצא נוסף בשורה של משרדים מיותרים ובזבזניים — "שר במשרד האוצר האחראי על מינהלות תקומה ושיקום הצפון ויהיה מעורב בגיבוש התוכנית ליום שאחרי ברצועת עזה".
מדובר בעלות תקציבית של כ־10 מיליון שקל לתקציב 2025 עבור לשכת השר הנוסף באוצר. מתוקף תפקידו, אלקין יוכל להעסיק עוזרים מזכירות, יועצים ונהג. העלות אולי נשמעת שולית אך יש לזכור שרק בחודש שעבר ביקש משרד האוצר לסגור משרדים מיותרים כדי לעמוד בעלויות המלחמה הגבוהות — והנה, לא רק שאף סגירת משרד לא נראית באופק, אלקין גם תורם במו ידיו להמשך הבזבוז של הממשלה המנופחת והגדולה ביותר בתולדות ישראל.
מעבר לעלות יש גם את הסירבול הבירוקרטי. מינהלות השיקום הוקמו כדי לענות על צרכי התושבים, לאפשר ולקדם שיקום מהיר באופן יחסי במדינת ישראל המסורבלת. ואכן מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל פעלו המינהלות — בעיקר תקומה שכבר הגישה תוכניות עבודה מסודרות לממשלה ואישרה אותן — בלי שר מיוחד, אבל כעת הן יצטרכו לעבור עוד שר והכל כדי להכשיר את הישרדות הקואליציה.
כאמור אין זו הפעם הראשונה שבה נתניהו מפגין יצירתיות עבור יצירת משרד מיותר לאלקין. ב־2020 הקים נתניהו עבור אלקין משרד עם תואר מפוצץ "שר ההשכלה הגבוהה והמשלימה ומשאבי המים". לצורך כך, העביר נתניהו את תחומי ההשכלה הגבוהה ממשרד החינוך, ותלש את משאבי המים ממשרד האנרגיה. בכנסת קראו לאלקין "שר המים החמים ושר המים הקרים". בממשלת בנט־לפיד ב־2021–2022 שימש אלקין כשר לענייני ירושלים, שר השיכון, ושר מקשר בין הממשלה לכנסת.
גם אלקין, כמו ראש הסיעה של סער, ידוע בלהפוך את עורו בשניות תמורת הכיסא הנכסף. בדצמבר 2020, כשעזב אלקין את הממשלה, הוא תקף בנאומו את נתניהו וקרא: "הולכים לבחירות רביעיות בגלל רצונך להשפיע על בחירת פרקליט המדינה והיועמ"ש ובשביל התקווה שלך לחסינות ולחוק הצרפתי. שם נסדק האמון שלי בך והפך לשבר של ממש. במצב כזה אני לא יכול לקרוא לאזרחי מדינה ישראל להצביע לך ולהיות שקט שתפעל למענם ולא למען האינטרס האישי שלך על חשבונם".
ומה קרה כעת? האינטרס האישי של נתניהו וזה של אלקין התאחדו ונהיו לאחד. הוא הרי אמר זאת בעצמו — צירופו של אלקין כשר מיותר הוא לא למען האזרחים, אלא למענו (אלקין) ולמען נתניהו, ועל חשבון כולנו.
וזאת גם לא הפעם היחידה שאלקין השמיע מילים כאלה. כמה ימים לאחר שפרש מהליכוד בדצמבר 2020 התחייב אלקין כי לא ישב עם נתניהו ב"שום קונסטלציה". "לא הייתי עוזב את הליכוד ... אם לא הייתי משתכנע שהמשך כהונתו של נתניהו, בגלל מה שקרה לו בשנה האחרונה, הוא מסוכן למדינת ישראל. השיקול האישי שלו מתחיל להיות יותר דומיננטי בקבלת ההחלטות, וזה מסוכן".
יו"ר השדולה לקידום עצמי
כמו יתר חברי סיעתה, גם עברה הלא רחוק של ח"כית שרן השכל מלא בהתבטאויות נחרצות נגד הממשלה אליה היא זה עתה נכנסה. "אני נאמנה לערכים שלשמם הוקמה תקווה חדשה ולא לתיקים"- אמרה סגנית שר החוץ החדשה במרץ 2021 אחרי שלדבריה דחתה הצעות שקיבלה מהליכוד.
שנה וחצי לאחר מכן היא כבר היתה פחות עדינה. ביום הקמתה של הממשלה הנוכחית, בדצמבר 2022, אמרה השכל כי לאזרחי המדינה מגיע ממשלה יציבה שתעבוד עבורה. "בחודש האחרון לא ראינו לא ענייני משילות, לא ענייני ריבונות, לא צבא, אלא טרלול על אגו וכבוד והורדת הרף של נבחרי הציבור. עצוב שעל זה נלחמה הממשלה המסתמנת". אתמול היא קיבלה תיק בממשלה הזאת בדיוק.
השכל כיהנה כבר בשורת תפקידים בכנסת, וביניהם סגנית יו"ר הכנסת ויו"ר ועדת החינוך והספורט, וכן כיהנה בתפקידים שונים בשדולות למען מעמדה של ישראל כמו עמיתה של קבוצת הידידות ישראל אוסטרליה, חברת השדולה לחיזוק הקשר עם צעירי התפוצות, חברת השדולה לקידום יחסים עם קהילות נוצריות בעולם, חברת שדולת העם היהודי, חברת שדולה לקידום שמה ותרבותה של ישראל במדינות העולם ועוד.
גם השכל בעצמה יודעת שהתפקיד שלה כסגנית שר החוץ הוא מיותר ובזבזני כמו הממשלה אליה היא מצטרפת. לא רק שסער כשר חוץ קיבל תוספת תקציב של חצי מיליארד שקל לנושאי הסברה בשנת 2025, במקביל פועלים גם מטה ההסברה הלאומי תחת משרד רוה"מ ומשרד תפוצות בראשות השר עמיחי שיקלי. העיקר שהקואליציה תחוזק בארבעה ח"כים מהימין הממלכתי.