ניתוחעזיבת אדרי עלולה לפתוח פתח להשתלטות נתניהו על תקומה
ניתוח
עזיבת אדרי עלולה לפתוח פתח להשתלטות נתניהו על תקומה
ראש המינהלת משה אדרי צפוי לעזוב את תפקידו בשבועות הקרובים. נתניהו טרם מינה לו מחליף אך לפי הערכות הוא עשוי לבחור ביפתח רון טל לתפקיד. החשש הוא שמינויו יכניס פוליטיזציה למינהלת, החל משאלות סביב אופי ההנצחה ועד הקביעה אילו רשויות יהיו כלולות בתקציב השיקום
מינהלת תקומה שנוסדה בעקבות טבח 7 באוקטובר הצליחה עד עתה לבלום מאמצים פוליטיים להשפיע על תפקודה. אבל משה אדרי, ראש המינהלת והאיש שעמד בפרץ, צפוי לעזוב בשבועות הקרובים את תפקידו, והחשש הוא כי נותרו עוד פרצות שיאפשרו לפוליטיקאים להטות החלטות לצורכיהם. הימים הקרובים משמעותיים מאוד בהיבט הזה מכיוון שבתקומה פועלים לטפל בסוגיות הפתוחות לפני שאדרי יעזוב.
ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין לא החליט מי יחליף את אדרי. תקציב של 5 מיליארד שקל הוקפא עד אשר הממשלה תחליט על גבולות חבל תקומה, וגם סוגיית ההנצחה והמורשת עוד נותרה פתוחה ועמה תקציב של 175 מיליון שקל. במקרה הזה הבעיה אינה רק לאן יעבור הכסף, אלא גם מי ישלוט בסיפור שיונצח. נתניהו, למשל, ישמח להבליט את סיפורי הגבורה ולהקטין את הטבח והמחדל. משרד ראש הממשלה ניסה בעבר לקבל את השליטה על ההנצחה, אך בתקומה פועלים להקמת תאגיד עצמאי שיטפל בסוגיה ולא יושפע מתכתיבים פוליטיים.
בעיה רגישה נוספת שמחכה לפתרון היא המעמד של תושבי העוטף שביתם לא נפגע אך הם לא יכולים או לא רוצים לשוב לחבל הארץ המדמם. הם יקבלו מענה באמצעות ועדה שבראשה שופט בדימוס. גם את המנגנון הזה תקומה מבקשת לייסד בימים הקרובים.
השאלה המרכזית שעד מועד כתיבת שורות אלה נותרה ללא תשובה, לפחות לא רשמית, ותשפיע על עתידה של מינהלת תקומה היא מי האיש שיחליף את אדרי. נתניהו כמעט כתמיד מחכה עם ההחלטה הזו עד הרגע האחרון, אף שמהיום הראשון של אדרי בתפקיד ברור היה כי הוא יהיה בו לפרק זמן קצר מכיוון שעליו לחזור לתפקיד יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית. ההערכה היא כי נתניהו יקבל את ההחלטה על זהות המחליף השבוע, ואם לא יירשמו הפתעות יהיה זה האלוף במיל' יפתח רון טל. אלא שבתקופה שבה הממשלה הזו מכהנת שמו של רון טל הוזכר פעמים רבות כמועמד לתפקידים שונים, ואותם לא זכה לקבל. בין היתר, הוא התעניין בתפקיד מנכ"ל משרד האוצר, יו"ר רשות ניירות ערך, חזרה לכיסא יו"ר חברת החשמל ופרויקטור לניהול המאמץ האזרחי במלחמה. לרגע קצר רון טל אף היה מועמד ליו"ר הדואר במינוי של שר התקשורת קרעי, אלא שבג"ץ החזיר את היו"ר שהודח מישאל וקנין כך שגם המינוי לתפקיד הזה הפך לתיאורטי בלבד.
קשה לפספס את ההבדלים בין השניים. אדרי נמנע מכל עיסוק פומבי בסוגיות פוליטיות. הוא מנהל מצוין, וזכה להערכה רבה גם לפני תקומה, למשל בעת שהוביל את המאבק בקורונה, ולכן נבחר לעמוד בראש המינהלת. אבל כנראה שגם העובדה שלא היה מזוהה עם אנשי הצבא שהתנגדו להפיכה המשטרית תרמה לבחירה בו. רון טל, לעומת זאת, לא מסתיר את עמדותיו הימניות ניציות בראיונות רבים לאמצעי תקשורת, במיוחד אלה שמזוהים עם תומכי נתניהו וההפיכה. נתניהו ראיין לתפקיד גם את תת־אלוף במיל' אגאי יחזקאל שכיום משמש סגנו של אדרי בתקומה, וכן את האלוף במיל' מאיר כליפי.
סוגיה פוליטית רגישה במיוחד שתעבור לאחריותו של ראש המינהלת החדש היא ההנצחה. התקציב שהקצתה לכך מינהלת תקומה הוא 175 מיליון שקל אך המחלוקות הן לא רק על הכסף אלא בעיקר על הנרטיב. הן התגלעו כבר במהלך הכנת תוכנית החומש של תקומה שאושרה באפריל, כאשר שרים התנגדו להצעה המקורית שלפיה משרד המורשת ינהל את תוכנית ההנצחה של אירועי 7 באוקטובר. אומנם המשרד הזה קטן ולא ראוי שיעמוד בראשו שר, אך זהו גוף בעל ניסיון, ידע ואנשי מקצוע שזו מומחיותם. הוא היה יחידה בתוך משרד ירושלים שבעצמו היה יחידה בתוך משרד ראש הממשלה. הגופים האלה פורקו כדי לאפשר לנתניהו להרכיב קואליציה. משרד המורשת החל את פעילות ההנצחה והזיכרון כבר כשבוע לאחר הטבח, והפעיל מתקציבו ומתקציב שקיבל מתקומה גופים כרשות העתיקות, יד בן צבי ורשות הטבע והגנים. אבל בשלב הכנת תוכנית החומש שר החינוך יואב קיש דרש כי פעילות ההנצחה תהיה בידיו, אף שזו אינה המומחיות של המשרד.
אדרי קטע את המאבק הזה כאשר החליט על הקמת תאגיד הנצחה עצמאי לעוטף עזה. המטרה היא ליצור גוף חזק ומנותק מהשפעתם של פוליטיקאים, אבל החלטת הממשלה בנושא טרם אושרה. הגוף הזה אמור להיות כפוף למשרד ראש הממשלה ושאלת המפתח תהיה מידת עצמאותו, כאשר החשש הוא כי יהיה נתון להשפעת ראש הממשלה. המשנה למנכ"ל משרד רה"מ דרורית שטיינמץ, שהיא גם מקורבת לשרה נתניהו, היתה אחראית בעבר על עבודת מטה שבחנה הקמה של תאגיד הנצחה לאומי. אם היא תהיה מעורבת בענייני תקומה, היא תוכל לסייע למאמצי נתניהו להשפיע על האופן שבו ייזכרו האירועים, ובמיוחד הקשר של הבוס שלה אליהם.
בעיה רגישה במיוחד שבתקומה ינסו לטפל בה בימים הקרובים לפני החלפתו של אדרי היא מעמדם והזכויות של תושבי העוטף שהחליטו לא לחזור. הבעיה היא במיוחד של אלה שהרכוש שלהם לא נפגע ולכן לפי החוק והחלטות תקומה אינם זכאים לפיצוי כספי. אך ביניהם יש כאלה שעברו אירועים קשים וכואבים שבעקבותיהם הם לא רוצים או לא מסוגלים לשוב. הפתרון שאדרי רוקם עם משרד ראש הממשלה הוא ייסודה של ועדה בראשות שופט בדימוס. הוועדה הזו היא שתקבע את הקריטריונים לקבלת פיצויים גם במקרים שאינם נזק לרכוש. כאשר המטרה היא להתמקד באותם מקרים קשים של משפחות חטופים, נרצחים, וכאלה שעברו זוועות בעצמם ולא ליצור תמריץ כספי לעזיבה המונית של אנשים מהעוטף.
בקופה של תקומה יש עוד 5 מיליארד שקל שהם כרבע מתקציב תקומה, שנקבע רק באופן כללי שהם מיועדים לפיתוח חברתי־כלכלי ולא לשיקום כמו שאר התקציב. על פי ההחלטה, הכסף יזרום לייעודו בעוטף עזה רק לאחר שמשרד הביטחון והממשלה יקבעו מהם גבולות החבל. לפי הגדרה ישנה של משרד הביטחון, עוטף עזה הוא חבל הארץ שמרוחק עד 7 ק"מ מהגבול, והעיר שדרות. אבל ראשי הערים אופקים ונתיבות שביקשו לקבל נתח מתקציב תקומה, הפעילו לחץ על שרי הליכוד שבעקבותיו התקבלה ההחלטה על הקפאת התקציב. הסוגיה הזו היא מקור למחלוקת שעלולה לשחוק את התקציב שיגיע לעוטף עזה, גם מכיוון שפתיחת התקציב עשויה להוביל דרישה של יישובים נוספים. ללא ראש מינהלת חזק, ועם גירעון שהולך וגדל, הפוליטיקאים יעדיפו לנגוס בתקציב תקומה לטובת ראשי ערים שיתמכו בהם בפריימריז.
ממשרד רה"מ נמסר בתגובה: "משרד רה"מ אחראי על פי חוק על רוב תאגידי ההנצחה ועל כל המועצות הציבוריות להנצחה. כמו כן, האחריות, החובה והסמכות לאיסוף, שמירה, שימור ותיעוד של כל התיעוד הממשלתי בעל הערך לחקר החברה, העם והמדינה נתונות על פי החוק לארכיון המדינה שהנו יחידה במשרד רה"מ, ואשר לו הידע, הפרקטיקה, הכלים ובעלי המקצוע הרלבנטיים, המיומנים לקלוט את הכמות האדירה של תיעוד המלחמה, לשמרו ולהעמידו לעיון הציבור. לתיעוד שנוצר ושייווצר, ולהנצחה המתוכננת, מקורות רבים. לצד אלו ישנם מוסדות בעלי חובות חוקיות וסמכויות חוקיות שונות. כדי לוודא שאין חפיפה ואין תקצוב כפול של גופים שונים עבור אותה מטרה, כדי לוודא שכל גוף עוסק בחלק היחסי המדויק לו בפאזל וכדי לתכלל ולנהל את כל אלו, נדרש גוף אחד. את זאת יעשה משרד רה"מ, תוך שמירת הגבולות ווידוא שהגורמים עובדים בסינרגיה".