מדריךמפרסמים תמונות של ילדיכם ברשת? זה עלול לפגוע בהם
מדריך
מפרסמים תמונות של ילדיכם ברשת? זה עלול לפגוע בהם
תמונות ומידע תמים לכאורה שאתם משתפים על ילדיכם עלולים להגיע לידי פדופילים, לשמש לגניבת זהות ולהשפיע על עתידם. מסמך של הרשות להגנת הפרטיות המתפרסם כאן לראשונה מסביר: כך תשתפו תוכן על ילדיכם בצורה בטוחה - ומה אסור לכם לעשות בשום אופן
רבים מאיתנו אוהבים להשוויץ בילדינו ולהעלות את תמונותיהם לרשת, תוך חשיפת פרטים תמימים לכאורה עליהם כמו שמם או שם בית הספר בו הם לומדים. אלא שפעולות יומיומיות אלו עלולות לחשוף את ילדינו, שאנחנו רק רוצים בטובתם, לסכנות ונזקים שרוב ההורים כלל לא מדמיינים. מסמך חדש של הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, המתפרסם כאן לראשונה, מאיר זרקור על התופעה.
"הורים אוהבים את ילדיהם, על כך אין ויכוח. אם הם היו מודעים לכך שהפרסום החמוד הזה עלול לפגוע בהם כאן ועכשיו או בעתיד - הם יפעלו ללא ספק לצמצם החשיפה", הסביר עו"ד ד"ר סאני כלב, ממונה מחקר במחלקת חדשנות ופיתוח מדיניות ברשות להגנת הפרטיות.
כלב הדגים: "מידע שההורה מפרסם על ילדו יכול לשמש בעתיד להזדהות. כבר היום, כשאתה מתבקש לבצע אימות חשבון לחשבון הבנק למשל, שואלים אותך לדוגמה מהו שם בית הספר בו למדת או שם סבתך. אם ההורים מפרסמים על הילד חלק מהמידע הזה, אותו מידע עלול להיאסף ולסייע לגורמים עבריינים לגנוב את זהותו של הילד בשלבים מאוחרים יותר של חייו. הורים בתמימותם לא יודעים שברגע שמפרסמים מידע כמו שנת לידה, בית ספר, שם כלב ועוד, הם עלולים להקל מאוד על גניבת הזהות של הילד".
כך למשל, מחקר של Barclays Bank מצא כי שיתוף מידע על ידי הורים הוא "החולייה החלשה" בסיכון להונאה מקוונת וגניבת זהות, ושהורים החושפים מידע רב על ילדיהם ברשת מסכנים אותם מבחינה כלכלית. הבנק העריך כי עשור של שיתוף יתר של הורים במידע אישי ברשת יגרום ל- 7.4 מיליון מקרים בשנה של הונאת זהות עד 2030.
פרטים מהעבר עלולים לרדוף את הילד בעתיד
תופעה זו של הורים החושפים מידע על ילדיהם ברשתות החברתיות נקראת "Sharenting" - שילוב של המילים Share ו-Parenting. מחקרים הראו שהורים מפרסמים בממוצע 1,300 תמונות של ילדיהם מהרגע שנולדו עד גיל ההתבגרות. במחקר שפורסם ב-2018 נמצא כי הורים לילדים עד גיל 13 בבריטניה משתפים מדי שנה 71 תמונות ו-29 סרטונים של ילדם ברשתות חברתיות, וכי יותר מחמישית מהם מאפשרים לזרים לראות את הפוסטים שלהם. לפי רשות הגנת המידע הצרפתית, יותר ממחצית ההורים בצרפת משתפים תוכן על ילדיהם ברשתות חברתיות. בתחקיר שפורסם בפברואר 2024 בניו יורק טיימס נמצאו אלפי חשבונות של ילדות ונערות מתחת לגיל 13, המנוהלים על-ידי הוריהם באינסטגרם, ושלהם מיליוני עוקבים.
במילים אחרות, במציאות הנוכחית, מידע אישי רב על ילדינו - החל ממידע "טכני" לכאורה, דרך מידע רגיש וסרטונים מרגעים אינטימיים, וכלה במידע העלול להיות משפיל ומביך - מועלה לרשת על-ידי הורים (ובני משפחה אחרים כמו סבים וסבתות). זאת במקרים רבים ללא הסכמת ילדיהם, באופן העלול לסכן את הילדים ולהשפיע על חייהם ועתידם.
ברשות להגנת הפרטיות ציינו כי חשיפה ושיתוף של מידע על ילדים המועלה על ידי הוריהם עלול לייצר עבור הילדים "טביעת רגל דיגיטלית", שתאפשר לחברות מסחריות ליצור פרופיל מדויק לצורך "טירגוט" הילדים לצרכים מסחריים. מידע זה עלול אף ליפול לידיהם של גורמים שליליים, ולהוות מקור מרכזי להונאה ולגניבת זהות.
למה הורים לא מודעים כשהם משתפים ברשת תמונה של ילדם או פרט אודותיו מתוך גאווה?
"ברמה הכי פשוטה, הם לא יודעים לאן המידע הזה עלול להתגלגל", הסביר כלב. "כל תמונה שעולה עלולה להגיע לאתרי פורנו, לאתרים של פדופילים. אפשר להתכחש למציאות, אך לצערנו זו המציאות וזה גם קיים. זה עלול להגיע לפדופילים שבשלב מאוחר יותר עלולים להגיע לילד בצורה פיזית. כך לדוגמה, הורים המשתפים ברשת חברתית כי ילדם משתתף בחוג מסוים, תוך שהם מפרטים את זמני החוג ומיקומו, עלולים להקל על גורמים שליליים להגיע אל הילד וליצור עמו קשר.
"חוץ מזה, חשוב להבין שחברות מסחריות משתמשות היום במידע לצרכים רבים, בין היתר כדי לטרגט את הילד ולשווק מוצרים. המידע הזה יכול לעבור גם לחברות מסוימות כמו חברות ביטוח. אם למשל הילד ירצה לעשות ביטוח בהיותו בוגר ומצהיר שמצבו הרפואי הוא X, יכול להיות שמידע מסוים שההורים העלו עליו לפני כן יגלה דברים אחרים. זה למעשה לא מאפשר לאדם להתחיל דף חדש".
"חשוב להבין שכל מידע שאני כהורה מעלה, בסופו של דבר יכול לפגוש את הילד בשלב מאוחר יותר בחיים שלו", הדגיש כלב. "מידע שההורים מעלים על הילד יכול להשפיע בעתידו על קבלה לעבודה וגם ביחסים עם חבריו". כלב הביא כדוגמה הורים שרוצים להתייעץ ברשתות עם גורמי מקצוע או הורים אחרים על הרטבה בלילות של ילדם. חבריו עלולים להיחשף לכך כשהוא מתבגר, להפיץ זאת וללעוג לו.
לדברי כלב, "במחקר שנערך בקרב מתבגרים בגילאי 14-12, מתבגרים סיפרו המידע שהוריהם מעלים לגביהם ברשת יוצר פער וסתירות לדימוי שהם מנסים לבנות לעצמם, באופן שעלול להביכם. המתבגרים ציינו בהקשר זה שהורים צריכים לכבד גבולות, ולברור אילו סוגי פוסטים ניתן לשתף, באיזו תדירות ועם מי. יתרה מכך, המתבגרים חשבו שעל ההורים 'לבקש רשות' לפני שהם מפרסמים פוסטים על ילדיהם".
הילדים תבעו את הוריהם
מבחינת החוק, שיתוף וחשיפה של הורה במידע על ילדו, כחלק ממערכות היחסים שלו עם אחרים ובמסגרת חשיפת מידע על עצמו ועל חייו, אינם אסורים כשלעצמם. אולם, ברשות להגנת הפרטיות מדגישים כי המצב שונה כאשר הפרסום עלול לפגוע בפרטיות הילד ללא הצדקה ובהיעדר הסכמתו לכך (כאשר הוא בוגר מספיק להעניק אותה).
כך למשל, לפי המסמך של הרשות, ב-2018 פסק בית משפט באיטליה לטובת נער בן 16 שתבע את אמו בגין פרסום תמונות ומידע על אודותיו בפייסבוק ללא הסכמתו. בית המשפט קבע שאם אמו של הנער תמשיך בחשיפת מידע הנוגע אליו או תסרב להסיר מידע שחשפה בעבר, היא תחויב בתשלום קנסות כבדים. במקרה אחר פסק בית המשפט לערעורים בנורבגיה כי אם שפרסמה בפייסבוק תמונה וסרטון של בתה בוכה ללא הסכמתה הפרה את פרטיות בתה, וחייב אותה בתשלום קנס.
ההמלצות לפניכם
הרשות להגנת הפרטיות מפרסמת לראשונה המלצות בנושא. בין היתר ממליצה הרשות כי לפני שאתם משתפים מידע על ילדכם תחשבו האם המידע עלול להשפיע לרעה על חייו ועל עתידו, ואם כן - רצוי להימנע מפרסום המידע. כמו כן, הימנעו ככל הניתן משיתוף מידע העשוי לאפשר לגורמים עוינים להגיע לילדכם וליצור עמו קשר, כגון נתוני מיקום, כתובת, מספר טלפון ותחומי העניין שלו. השתדלו גם להימנע מפרסום מידע העשוי לשמש להזדהות או לאימות זיהוי, כגון: עיר הולדתו של הילד, שם בית ספרו, שם הנעורים של הוריו, שם חיית המחמד שברשותכם וכו'. לא פחות חשוב - בטרם שיתוף וחשיפת מידע על אודות ילדכם ברשת, שתפו אותו בכך.
אם אתם בכל זאת רוצים לשתף מידע על ילדכם, הרשות ממליצה לעשות זאת ברשתות להעברת מסרים מיידיים (כמו ווטסאפ) ולא ברשתות חברתיות פתוחות ופומביות כמו פייסבוק או אינסטגרם. אם משתפים ברשתות החברתיות הפתוחות, עדיף לעשות זאת בקבוצות סגורות של חברים ולא בעמודים פומביים, או לחלופין לנעול את החשבון כדי למנוע כניסת זרים.
באשר להיבטים הפסיכולוגיים, מומלץ להימנע מחשיפה ושיתוף של כל מידע שפרסומו עלול ליצור לילדכם מבוכה או להשפילו, בעת מועד הפרסום או בעתיד. חשיפת מידע שכזה, בנסיבות מסוימות, עלולה להיחשב גם הפרה של הוראות חוק הגנת הפרטיות. הימנעו מפרסום תמונות וסרטונים המציגים את ילדכם בעירום או בסיטואציות אינטימיות. חשיפת מידע שכזה עלולה להוות הפרה של הוראות סעיף 24 לחוק הנוער (טיפול והשגחה).
מומלץ להימנע, ככל הניתן, משיתוף וחשיפה של מידע רגיש על ילדכם (כגון מידע רפואי ומידע על נטייה מינית) או מידע העלול להביא לחשיפתו של מידע שכזה. בכל מקרה, בחנו אפשרות לחשוף את המידע באופן אנונימי שימנע את חשיפת זהותכם וזהות ילדכם. השתדלו שלא לחשוף או לשתף מידע העלול לפגוע בדימוי של ילדכם אל מול חבריו וביכולתו לעצב דימוי זה ולשלוט בו כראות עיניו. אם אתם לא בטוחים, התייעצו עם ילדכם.
בכל מקרה, מומלץ כי בעת פרסום תמונות תימנעו מחשיפת פניו של ילדכם, במיוחד אם הפרסום נעשה באופן פומבי ונרחב, וכשמדובר בילדים צעירים. שיקלו למחוק מידע שפרסמתם על ילדכם מרשתות חברתיות בנסיבות בהן כבר אין צורך בהמשך פרסומו.
לסיום, הימנעו מפרסום מידע אישי על ילדיהם של אחרים (לרבות תמונות וסרטונים בהם מופיעה דמותם), אלא בהסכמת הוריהם. כאשר מדובר במתבגרים, רצוי לקבל גם את הסכמת הילדים עצמם.