סגור
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. "פרקטיקה חדשה בביקורת המדינה" (צילום: אורן בן חקון)

מבקר המדינה: "הצבא מהלך אימים על עדים בתחקיר על מחדלי ה-7 באוקטובר"

מתניהו אנגלמן אמר בוועדת הכספים כי "יש פרקטיקה חדשה" של צה"ל בתחקיר ה-7 באוקטובר, גם בנוגע לדו"ח המסיבה ברעים. לדבריו צה"ל שולח עם העדים את נציגי לשכת הרמטכ"ל, ומקליט תחקורים. הזהיר שאם זה לא ייפסק הוא יפעיל את סמכויות ועדת החקירה שלו ויזמן את העדים אליו 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מאשים את הצבא כי הוא מהלך אימים על נחקרים בתחקיר לגבי מחדלי ה-7 באוקטובר, ושולח איתם לפגישות מלווים מלשכת הרמטכ"ל או שהפגישות מוקלטות. המבקר הזהיר שאם ימשיך להיתקל בקשיים לערוך שיחות כנות ישתמש בסמכויות מוקנות לו המאפשרות לו לחקור עדים לפי חוק ועדות חקירה. המבקר דיבר בישיבת ועדת הכספים של הכנסת לאישור תקציב משרד מבקר המדינה.
"אנחנו רואים", עדכן המבקר את חברי הכנסת לגבי החקירות בצבא, "שיש פרקטיקה פתאום חדשה בביקורת המדינה שכל מי שמוזמן לתחקיר, לדוגמא אם זה לעניין המסיבה ברעים, הוא מלווה בנציג לשכת רמטכ"ל, או שמתחילים להקליט שיחות של מפגשים של מבקר המדינה באופן שלא מתואם איתנו, זה לא מקובל עלינו ואני פניתי על זה לרמטכ"ל ואמרתי לו שאני מצפה שכל מי שמגיע לביקורת המדינה, יאפשרו לו לתת את המענים בלי להליך עליו אימים, במיוחד בצבא זה דבר שהוא מאוד חשוב".
עוד סיפר המבקר כי "עדיין לא קיבלנו את התחקירים הצבאיים, לרבות אלו שהוגשו לשר הביטחון, ויש חומרים שנאספו ואנחנו מצפים לשיתוף פעולה שהוא הרבה יותר משמעותי גם מהצבא. אני אומר את זה לצבא ולכל גורם אחר, כי יש לי סמכות מסעיף 26 בחוק מבקר המדינה לפעול לנטילת סמכות חקירה ולזימון גורמים מבוקרים למשרדי לשם קביעת עדות וקבלת מסמכים. אנחנו נרד לחקר האמת, ואני אומר שככל שאנחנו נראה שאנשים יחששו להגיד דברים מסוימים בפעולות ביקורת שלנו, אנחנו נעשה שימוש גם בכלי הזה".
במשרד מבקר המדינה מסבירים שהצבא מנצל את העובדה שהפגישות נערכות אצלו להכנסת אנשים שאינם רלבנטיים לתחקירים ולהקלטת שיחות. אומרים שם שהמבקר נמנע עד כה מהפעלת סמכויות ועדת חקירה כדי שלא יתפרש כאילו הוא מנסה להחליף ועדה כזו. אבל אם יהיה צורך יעשה זאת כדי לזמן אנשים אליו וכדי לתחקר אותם בלי שהצבא יוכל להפחיד ולאיים עליהם.
המבקר נתן כדוגמה לדו"חות שהוא מכין את דו"ח על המסיבה ברעים: "מדובר על 364 אנשים שנטבחו באכזריות, נחטפו, יש מאות פצועים. המחויבות שיש לנו היא לספק תשובות לבני המשפחות ואזרחי ישראל. אנחנו נציין כבר 15 חודשים לאחד המחדלים הגדולים וכאשר אין גורם אובייקטיבי, ובלתי תלוי שמשיב על השאלה מה קרה: איך היה תהליך הרישום במסיבה, איפה הייתה האבטחה".
הוא ציין שלפי ההסכם על הביקורת עם הצבא "ליבת הכשלים מה-7 לאוקטובר עדיין לא נבדקים. עם זאת, ברור לכולם כי במצב הלחימה הנוכחי וגם התמשכות הלחימה, חשוב שחיילי צה"ל ינצחו ויצליחו במלחמה, וגם חשוב לאפשר לעשות את הביקורת ולעסוק במחדל הזה".
תקציב משרד המבקר המדינה שאישרה הוועדה יעמוד על 443 מיליון שקל, עלייה של 5.1% לעומת 420 מיליון ב-2024. אנגלמן הסביר שהעלייה הזאת מורכבת מעליית המדד והמע"מ. הצעת תקציב המשרד מפרטת 54 נושאי ביקורת הקשורים למחדל ה-7.10 אותם בודק המשרד, ביניהם: תפקוד הקבינט המדיני ביטחוני, תפיסת הביטחון לאומי שקדמה למחדל, הערכות המדינה למתקפת סייבר, תקציב המלחמה, פעילות הדרג המדיני צה"ל והשב"כ ב-7.10, הגנת גבול הרצועה, פעילות קהילת המודיען לפני האירוע, רישוי המסיבות בעוטף ואבטחתן, ליקויי מערכות הטכנולוגיה והתקשוב בגבול הרצועה, ההיערכות להגנה על הכור האטומי בדימונה, צוותי החירום היישוביים, פעילות בנקי הדם, הטיפול בבריאות הנפש, בנפגעי פעולות איבה ובחלליהם.
מדובר צה"ל ש"צה"ל פועל תמיד בהתאם לחוק ומשתף פעולה באופן מלא ושקוף עם מבקר המדינה. מבקר המדינה פנה לצה"ל במספר טענות. צה"ל לומד את כלל טענות המבקר ויגיב להן באופן ענייני בהקדם. צה"ל ימשיך לנהל את השיח ישירות אל מול המבקר".