קופיקס: חשש כי השלוחה ברוסיה לא תוכל לפרוע הלוואת בעלים
קופיקס: חשש כי השלוחה ברוסיה לא תוכל לפרוע הלוואת בעלים
קופיקס מטילה ספק ביכולתה של קופיקס גלובל לפרוע הלוואה של 2.5 מיליון דולר שהעמידה לה, וחוששת שהחברה הרוסית עלולה להידרש על ידי הבנקים הרוסיים להחזיר מימון שהעמידו לה. עם זאת, בקופיקס ציינו כי הפעילות הבינלאומית בתחום בתי הקפה אינה מהותית לחברה, וכי למלחמה בין רוסיה לאוקראינה לא תהיה השפעה מהותית על תוצאותיה
המלחמה והסנקציות שהוטלו על רוסיה, גובות מחיר מקופיקס, שבשליטת רמי לוי. החברה מחזיקה, באמצעות החברה-הבת אורבן קופיקס, 42.2% מקופיקס גלובל, שמפעילה רשת בתי קפה ברוסיה. קופיקס מטילה ספק ביכולתה של שלוחתה ברוסיה לפרוע הלוואת בעלים בסכום של 2.5 מיליון דולר שהעמידה לה, וחוששת שהחברה הרוסית עלולה להידרש על ידי הבנקים הרוסיים להחזיר מימון שהעמידו לה.
כיוון שהלוואות הבעלים הועמדו בדולר ונקבע כי ייפרעו בדולר, ולאור העובדה שעיקר הכנסותיה של החברה הקפריסאית נובעות מהחברה הרוסית הפועלת ברוסיה והכנסותיה ברובל, שירד בכ-66% מדצמבר האחרון, קיים ספק לגבי יכולתה של קופיקס גלובל לפרוע חלק מהלוואות הבעלים שהועמדו במועדים שנקבעו.
עוד טרם החלה הלחימה בין רוסיה לאוקראינה, וכחלק מהערכות החברה ליציאה ממשבר הקורונה, דנו אורבן קופיקס וקופיקס גלובל על דחיית מועד הפירעון של הקרן של אחת מהלוואות הבעלים למועד מאוחר יותר ותשלום של הריבית שנצברה בגין הלוואות הבעלים בהתאם למועדים שיוסכמו.
דיונים אלה עדיין מתנהלים בין הצדדים, והם טרם הגיעו לכדי סיכום. בנוסף לכך החברה בוחנת את נושא היקף ירידת הערך של הלוואות הבעלים, ומסרה למעריך כלכלי חיצוני את בחינת העניין.
בנוסף לכך בימים האחרונים ממשלת רוסיה הודיעה על הטלת סנקציות כלכליות על חברות רוסיות אשר יש להן בעלי מניות זרים הנמנים עם מדינות "לא ידידותיות", כפי שהוגדרו על ידי ממשלת רוסיה. בין הסנקציות דרישה לפרוע אשראי שהועמד להם על ידי בנקים רוסיים.
מאחר שקופיקס גלובל היא חברה קפריסאית, וייתכן שקפריסין תוגדר כמדינה "לא ידידותית" לרוסיה, החברה הרוסית עלולה להידרש על ידי הבנקים הרוסיים אשר העמידו לה מימון בסכום כולל של כ-100 מיליון רובל, המהווים כ-806 אלף דולר, לפרוע את המימון שהועמד לה.
לאור האמור קופיקס גלובל בוחנת העברה של החזקותיה בחברה הרוסית ל"מדינה ידידותית" כהגדרתה בצו שהוצא על ידי ממשלת רוסיה, כדי שהאשראי הבנקאי שהועמד לחברה הרוסית על ידי בנקים רוסיים לא יהיה בר פירעון בטווח הקרוב.
בקופיקס ציינו כי הפעילות הבינלאומית בתחום בתי הקפה אינה מהותית לחברה, והחברה אינה צופה כי למלחמה בין רוסיה לבין אוקראינה והשלכותיה, לרבות הסנקציות השונות, תהיה השפעה מהותית על החברה או תוצאותיה.
ברקע הדברים, מהלך שביצעה קופיקס במאי 2020, ארבע שנים אחרי הקמת הפעילות הבינלאומית תחת המותג קופיקס, במסגרתו הגדילה החברה את האחזקה בחברת קופיקס גלובל, המרכזת את פעילות חו"ל, מכ-30% לכ-41%, וזאת במסגרת הקצאת מניות שחלקו של לוי בה הסתכם בכ-1.5 מיליון דולר.
במסגרת המהלך אורבן קופיקס ושותפה מיכאל פצ'רסקי הזרימו כ-3 מיליון דולר בחלוקה שווה לחברת קופיקס גלובל, וחלקם של השותפים שלא לקחו חלק בהזרמת ההון דולל. הזרמת ההון נועדה לאפשר את הרחבת הפעילות העסקית של המותג בחו"ל באמצעות הקמת מפעלי ייצור קפה ודברי מזון וכניסה למדינות נוספות, ובהן פולין, ברזיל, בריטניה וגרמניה.
כשנקלעה קופיקס בישראל לקשיים בשנתיים האחרונות נאחזה החברה בפוטנציאל העתידי של הפעילות בחו"ל.
בשיחה עם משקיעים ב-2020 דחה לוי את הטענה שעסקת רכישת השליטה בקופיקס היתה בעייתית ואמר: "צריך לזכור שיש לנו בקופיקס חברה בינלאומית, ואנחנו שחקנים לא קטנים בהקמת רשת בתי קפה של 250 סניפים ברוסיה, ומתחילים בפעילות דומה בפולין, לונדון וברזיל. יש לנו תוכניות גדולות וכשנגיע ל-2,000 סניפים, נגיע לפריסה בהיקף של רשת סטארבקס, שנסחרת בלמעלה ממיליארד דולר, וכל זה בלי לקחת סיכון של שקל. אני עושה מכסף קטן כסף גדול, ומראה שאפשר לכבוש את העולם בלי לסכן שקל".