פרסום ראשוןנציב שירות המדינה דורש לפטר את הממונה על מערכת הבריאות בנציבות
פרסום ראשון
נציב שירות המדינה דורש לפטר את הממונה על מערכת הבריאות בנציבות
היחסים בין דניאל הרשקוביץ לבין יוני דוקן, האיש החזק בנציבות, עלו על שרטון בתחילת השנה אחרי שדוקן ביקר את התנהלותו. בשל כך, הרשקוביץ החל בנישול איטי של כלל סמכויותיו של דוקן עד שלפני שבוע רוקן את התפקיד מתוכן. בתגובה, דוקן איים בפנייה לבית הדין ואילו הרשקוביץ שיגר לו הבוקר - מכתב שימוע לפני פיטורים
טלטלה במערכת הבריאות: נציב שירות המדינה, דניאל הרשקוביץ, שיגר הבוקר ליוני דוקן, הממונה על מערכת הבריאות בנציבות זה כעשור והאיש שאחראי על התקינה במערכת הבריאות הממשלתית (בתי חולים) זימון לשימוע לפני פיטורים, כך נודע ל"כלכליסט".
היחסים ביו הרשקוביץ לבין דוקן, מי שנחשב לאחד האנשים החזקים בנציבות, במיוחד מאז התפרצות מגיפת הקורונה אשר מיקמה את מערכת האשפוז בראש סדר העדיפויות הלאומית, עלו על שרטון בתחילת השנה אחרי שדוקן ביקר את הרשקוביץ על אופן ניהול הנציבות. דוקן עובד בנציבות כ-25 שנה.
מאז תחילת שנת 2020, החל הרשקוביץ לנשל מדוקן סמכויות. נקודת השיא הגיעה לפני כמה שבועות, אז גילה דוקן כי הוא נטול סמכויות דה פקטו וכי הרפרנטים שלו כבר פונים ישירות לעוזרו האישי של הרשקוביץ, כדי לקבל הוראות. דוקן פנה להרשקוביץ ודרש להחזיר לו מיד את כלל הסמכויות, אחרת, הוא איים לפנות לבית הדין לעבודה.
הבוקר כאמר, שיגר הרשקוביץ מכתב שימוע לפני פיטורים לדוקן.
"מאז (ינואר 2020-א.פ) ועד היום, חווה דוקן ניסיונות בלתי פוסקים לפגוע בו, להחליש את מעמדו, למדר אותו וליטול ממנו סמכויותיו. פגיעה זו, החמורה מאוד בפני עצמה, הופכת חמורה שבעתיים בשל העובדה שהיא גוררת אחריה פגיעה אנושה ונזק קשה לאגף שבניהולו וכפועל יוצא למערכת הבריאות כולה, אשר הינה מהחשובות בשירות הציבורי, קל וחומר בימים טרופים אלו בהם אנו נמצאים", כתבה עו''ד אילה הוניגמן, עורכת דינו של דוקן.
"אין כל סיבה עניינית להשתלחות חסרת הרסן ולניסיונותיך הבלתי נלאים לפגוע בדוקן, בין אם במישרין ובין אם באמצעות אחרים. התחושה המתקבלת הינה כי גמרת אומר לעשות כל שלאל ידך על מנת להביא לדחיקת רגליו של דוקן אל מחוץ לנציבות שירות המדינה וכי עד שמטרתך זו לא תושג, לא תחדל מדפוס התנהלות זה", נכתב. בין השאר, דוקן מונה חלק מהסמכויות שנושלו ממנו: איסור השתתפות בוועדות בוחנים במכרזי כח אדם של מערכת הבריאות, איסור ביצוע שינויי תקינה, איסור מתן אישורים חריגים, איסור הוספת תוספות תקנים ייעודיים שאושרו על ידי משרד האוצר, סירוב לקיים פגישות עבודה עם דוקן, מידור בהליכי קבלת החלטות ועוד.
"משך חודשים רבים סופג דוקן יחס פוגעני זה מצדך ונמנע מלפעול באפיקים הפתוחים בפניו וזאת מתוך כבוד אליך ולתפקיד הבכיר אותו הוא ממלא. עוד ועוד סמכויות נלקחות ממנו ללא כל עילה ובניגוד לדין והוא מחריש בתקווה שהדברים יעלו שוב על מסלול תקין. ואולם הגיעו מים עד נפש. בתקופה של כשבעה חודשים רוקנת את תפקידו של דוקן מתוכן והנך מעביר לו מסרים ישירים ועקיפים כי לא תחדל עד שתביא לדחיקת רגליו מתפקידו. בנסיבות אלו אין לדוקן מנוס אלא לפנות אליך באופן בהיר ושאינו משתמע לשתי פנים ולדרוש כי כלל הסמכויות שנטלת ממנו, יושבו לו לאלתר, כי תשוב לקיים עימו פגישות עבודה וכי תחזיר את היחסים ביניכם לפסים ענייניים כפי שהיו עד ינואר 2021", כותבת הוניגמן בשם דוקן ולבסוף מזהירים שם - "ככל שדרישתו זו לא תענה, בכוונת מר דוקן לפעול למיצוי זכויותיו, ובכלל זה באמצעות פניה לערכאות משפטיות".
מנגד, במכתב השימוע עליו חתומה עדנה אלפסי, סגן הממונה והממונה על מנהל ומשאבי אנוש בנציבות, נכתב, "לפנינו עובד בעייתי מאוד שפועל בצורה לעומתית לאורך שנים רבות, חותר תחת מדיניות הנציבות במקרים רבים בעבר ובהווה, המשתלח ותוקף כמעט כל מי שנקלע לדרכו, הן הממונים עליו, הן עמיתיו בנש"מ והן קולגות במערכת הבריאות". במכתב מתוארים סדרה של התנהלויות בעייתיות לכאורה של דוקן ערב מינויו של הרשקוביץ.
"מצב זה השתנה עת מונה הנציב הנוכחי, אשר ביקש לפתוח מול דוקן "דף חדש" כדי ליצור יחסי עבודה תקינים ודפוסי עבודה שגרתיים, כמקובל בכל ארגון. במסגרת זו אף נענה הנציב, המשמש גם כרב שכונה בהתנדבות, לבקשתו האישית של דוקן, לדרוש בבית הכנסת בו הוא נוהג להתפלל, על מנת לכבד אותו ואת קהילתו", כותבת אלפסי.
"אך לצערו הרב של הנציב" היא ממשיכה "דוקן רמס ברגל גסה את האמון שניתן בו, וחזר במהירות רבה לסורו, תוך שהוא מגדיל לעשות ומנצל כל הזדמנות לפגוע בנציב שירות המדינה ומכאן אף במערכת הבריאות. לאחר שהבין ששאיפותיו כאמור לא יתגשמו, חזר דוקן לסורו, חידש את התקפותיו על הממונה עליו והחריף את יחסיו מול יתר הסובבים אותו. על רקע האמור לעיל זומן דוקן לשיחה עם נציב שירות המדינה שנערכה ביום ב-3 לפברואר 2021 ,בה הנציב הודיע לו כי בשל התנהלותו איבד דוקן את אמונו, וכי לא ישב כנציג נציב שירות המדינה בוועדות בוחנים במכרזים במערכת הבריאות, עד להודעה החדשה. עוד הודיע הנציב כי בכוונתו לעקוב אחר התנהלותו של דוקן ולחזור ולבחון את הדברים בקרוב בכל ההיבטים, ובין היתר ישקול נקיטת צעדים ניהוליים נוספים ככל שיידרש".
עוד עולה ממכתב השימוע כי "בנוסף לכך ולתכתובת הענפה שנוהלה עימו, הנציב ערך עם דוקן מספר רב של שיחות בהן העיר לו על התנהלותו ובהן הבהיר לו את ציפיותיו ממנו. במסגרת שיחות אלה הבטיח דוקן שישפר את התנהגותו. על אף שיחות אלה לא חל שינוי בתפקודו ובהתנהלותו וההיפך הוא הנכון, בעת האחרונה חלה בהם החמרה משמעותית. מאז לא חל כל שיפור בהתנהלות דוקן ולהיפך, כפי שפורט לעיל. לכן ולאחר שהנציב ראה שהדברים ממשיכים באותה דרך קלוקלת ראה הנציב שיש לשקול את סיום העסקתו" מסכם המכתב ומפרט את תנאי הזימון לפני פיטורים.
עו״ד הוניגמן מסרה מטעמו של דוקן: "זימונו של דוקן לשימוע לבחינת סיום העסקתו הינו הצעד האחרון בשורת צעדים לא חוקיים של נטילת סמכויותיו ופגיעה במעמדו מצד נציב שירות המדינה והכל על רקע שיקולים לא עניינים. דוקן מתכוון לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו על מנת להוציא את האמת לאור".
הנציבות אחראית על 31 אלף עובדים במערכת הבריאות הממשלתית - בעלת השכר הגבוה ביותר בשירות המדינה - הכוללת בעיקר לשכות בריאות, משרד הבריאות אך גם את כלל בתי החולים הממשלתיים הכלליים, הפסיכיאטרים והגריאטריים, המהווים יותר ממחצית ממערך האשפוז של ישראל. מערך זה, קיבל חשיבות עצומה החל ממרץ 2020, עם התפרצות מגיפת הקורונה אשר חייבה גידול חסר תקדים בתקינה (תוספת כוח אדם וניהולו) כאשר אלפי רופאים, אחיות וכוח עזר הצטרף בשנה האחרונה כשמערכת הבריאות קיבלה סיוע מיוחד בסך 22 מיליארד שקל (שנים 2020-2021) כאשר חלק ניכר ממנו יועד לשכר. יתרה מזו, הנציבות, כאחראית על התקינה וניהול כ"א, באה במגע עם כלל השחקנים במערכת - משרד הבריאות, חטיבת בתי החולים הממשלתיים, אגף התקציבים באוצר, הממונה על השכר באוצר, הנהלות כלל בתי החולים הממשלתיים מכל הסוגים לרבות שיבא, איכילוב ורמב"ם.