אנרגיה מתחדשת היא הפתרון לתקומת ישובי קו העימות
אנרגיה מתחדשת היא הפתרון לתקומת ישובי קו העימות
פריסה מבוזרת של אנרגיה מתחדשת בישובי קו העימות הינה הפתרון העיקרי לחוסן האנרגטי של מדינת ישראל והיא גם תחולל את תקומתם של הישובים ללא תלות בתקצוב ממשלתי
מהפכת דיוק הטילים של חיזבאללה שינתה באופן דרמטי את מאזן הכוחות ומהווה איום לאומי על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל.
כנס הצמיחה של ישראל יתקיים השבוע ביום רביעי. לפרטים נוספים לחצו כאן
על פי גורמי המודיעין, חיזבאללה לבדו מחזיק כיום מאות טילים בעלי רמת דיוק של 10 מטרים, ביחס לרמת דיוק נמוכה של 1000 מ׳ בעבר. בנוסף, ארגון הטרור מחזיק באלפי רחפנים ומאות כטבמ״ים אליהם למדינת ישראל יש כיום מענה חלקי בלבד.
משק החשמל בישראל הוא מאוד ריכוזי ביחס לכל מדינה מפותחת אחרת. למעלה מ 50% מכושר הייצור שלנו מרוכז כיום ב- 10 תחנות כח בלבד.
מערך ההגנה האווירית של מדינת ישראל הוא המתקדם בעולם, אך גם הוא אינו מהווה מגן הרמטי. לצערנו המערך אינו יכול למנוע חדירה של טילים מדויקים בודדים המשולבים בתוך התקפה נרחבת, כפי שארע לאחרונה בעת המתקפה מאיראן.
כאשר התקפה כזאת תופנה לעבר מטרות בודדות כגון תחנות כח או תחנות מיתוג, מערך ההגנה האווירית לא יוכל למנוע את הפגיעה בהן.
הפגיעה הפוטנציאלית במשק החשמל מהווה איום לאומי ממשי, ומעבר לעלטה, תשבית ככל הנראה חלקים מרכזיים מפעילות המשק האזרחי בתחומים רבים כגון תקשורת נתונים, סלולר, מערכות מחשב, תשלום עבור מזון, תידלוק, שימוש במערכות המים והביוב, מערכת הרמזורים, ועוד.
פתרונות הגנה סטנדרטיים נוספים כגון הסתרה, הסוואה, שימוש בתת קרקע או ניידות, גם הם אינם רלוונטיים להגנה על תחנות הכח ורשת ההולכה של מדינת ישראל.
למרות הכל, קיים בהישג יד פתרון אפשרי למשק החשמל. פיתרון אשר ניתן ליישום, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינה כלכלית, והדבר היחיד שנדרש לצורך ביצועו, הוא קבלת החלטה על ידי הממשלה ויצירת תכנית חירום לשם הסרת חסמים בירוקרטיים לפריסתו.
הפיתרון הוא ביזור. כשם שדיוק הטילים של חיזבאללה השתפר מ-1000 מ׳ ל 10, כך ניתן להגדיל בתגובה את מספר תחנות הכח מ 10 ל 300.
ניתן להקים בתוך שלוש שנים בלבד, בהון יזמי, ללא צורך בתקציבים מהממשלה, כ 300 שדות סולאריים מבוזרים, בהספק ייצור מצרפי של 10 ג׳יגה ואט, אשר ייפרסו ברחבי עוטף עזה, הגליל, והגולן. בהתבסס על ניסיון העבר, טיל או רקטה שפוגעים בשדה כזה, משביתים רק כ 1%-2% מכושר הייצור שלו, והפריסה הרחבה המבוזרת של השדות תייצר חסינות גבוהה בהרבה, אשר כמעט איננה ניתנת לפגיעה, במשק החשמל שלנו.
בטכנולוגיה שקיימת כבר היום, השדות הסולאריים ניתנים לפריסה משולבת עם גידולי שדה חקלאיים כגון חיטה, תפוח אדמה וגזר, ועל ידי כך לאפשר דו שימוש יעיל במשאב הקרקע תוך ושימור התפוקה החקלאית של מדינת ישראל.
ישובי קו העימות יחכירו ליזמים את השטח לשם הקמת המתקנים ויזכו להכנסה מוערכת של כ 5 מ״ ש״ח בשנה לכל ישוב. הכנסה זאת תכפיל את מקורות ההכנסה הקיימים של היישובים ותאפשר להם תקומה ושיגשוג באופן עצמאי , ללא צורך בניצול תקציבי מדינה. היזמים ימכרו את החשמל לצרכני חשמל על פי רגולציה שכבר מתאפשרת כיום, ובזכות טכנולוגיית הייצור ואגירת החשמל הקיימת, יוכלו להחזיר את השקעתם ולהרוויח מבלי לייקר את מחיר החשמל במשק.
במלחמת העולם השניה, בעזרת תכנית חירום, בריטניה וארה״ב הסבו מפעלים קיימים ובעזרת נשים וילדים אשר עבדו במפעלים , הצליחו לייצר 3000 מטוסים בחודש!
תכנית החירום למשק החשמל בישראל פשוטה בהרבה. היא ניתנת ליישום ותספק ביטחון אנרגטי חיוני ותרומה מכרעת לתקומתם של ישובי קו העימות .
כל שנדרש לשם כך הוא החלטה.
גלעד יעבץ הוא מייסד משותף ומנכ"ל אנלייט אנרגיה מתחדשת