סגור
מכון וולקני
מכון וולקני. המשבר לא הסתיים והוא עלול להיקלע למשבר תזרימי בתוך מספר חודשים (צילום: ויקיפדיה \ Yigal Elad)

דיכטר והאוצר סיכמו על הקטנת הקיצוץ במכון וולקני - אבל עדיין אין פתרון מלא

משרדי החקלאות והאוצר סיכמו שהקיצוץ בתקציב מכון וולקני יקטן מ-66 מיליון שקל ל-26 מיליון שקל ב-2024. עם זאת, בכירי המכון הזהירו בחודש שעבר כי לא יוכל להתמודד עם קיצוץ שיעלה על 6 מיליון שקל וכעת ייתכן שפעילותו תיפגע

תקציבו של מכון וולקני, המכון למחקר חקלאי, יקוצץ בשנת 2024 ב-26 מיליון שקל, ולא בכ-66 מיליון שקל כפי שנקבע בתקציב המדינה שאושר בחודש שעבר בכנסת. כך סוכם אתמול (יום א׳) בפגישה שנערכה בשעות הערב בין אנשי משרדי החקלאות והאוצר במשרד ראש הממשלה.
עוד באותה ישיבה, כך לפי שר החקלאות אבי דיכטר, נמצאו פתרונות שיצמצמו בפועל את השלכות הקיצוץ החד בתקציב משרד החקלאות. תקציב המשרד קוצץ בשנת 2024 בכ-12% (כ-300 מיליון שקל), הקיצוץ הגדול ביותר שנעשה במשרדי הממשלה.
לפי דיכטר, בישיבה שהתקיימה אצל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אושר שימוש בתקציבים שעד כה הייתה מחלוקת באשר למימושם, לרבות חלק מהתקציבים המיועדים למכון וולקני. בכך צומצמו השלכות הקיצוץ החד בתקציב משרדו, והוא יוכל להשתמש בתקציבים שהופשרו לטובתו, מבלי לפרוץ את מסגרת התקציב כפי שאושר בכנסת.
ההסדר התקציבי בין משרד האוצר ומשרד החקלאות מסוכם לאחר כחודשיים של מחלוקת בין הצדדים. לטענת שר החקלאות, אבי דיכטר, במשרד האוצר טענו בפניו שהקיצוץ בתקציבי משרדי הממשלה הינו שוויוני, וכי כלל המשרדים ׳נכנסים מתחת לאלונקה׳ בשל הצורך לממן את הגירעון התקציבי וצרכי מלחמת ׳חרבות ברזל׳. אולם לאחר שפורסם ספר התקציב, גילו במשרד החקלאות כי תקציבם של משרדים אחרים קוצץ בשיעור נמוך משמעותית, וחלקם אף זכו לתוספת תקציבית. דיכטר ומנכ״ל משרדו, אורן לביא, טענו כי הקיצוץ החד הוא נקמה של משרד האוצר במשרד החקלאות, לאחר שדיכטר החליט לבטל חלק מפעימות הרפורמה בחקלאות. דיכטר איים להתנגד לתקציב המדינה בכנסת, אך לבסוף תמך בתקציב לאחר שקיבל את הבטחתו של נתניהו למצוא פתרון למשבר התקציבי במשרדו.
לפי לשכתו של דיכטר, הפתרונות שהושגו בפגישה בין הצדדים יאפשרו למשרד החקלאות להשתמש בכ-163 מיליון שקל, מתוכם כ-20 מיליון שקל שיועברו למכון וולקני (לצד 20 מיליון נוספים שיועברו ממקורות משרד החקלאות) ״בכדי להבטיח את המשך פעילותו״. אולם בפועל המשבר במכון וולקני לא הסתיים, שכן מדובר בקיצוץ של כ-26 מיליון שקל בפועל. לאחרונה, התריעו חוקרי מכון וולקני, מכון הדגל העוסק במחקר חקלאי יישומי בישראל, כי הקיצוץ התקציבי שתוכנן (בגובה 21% מתקציבו) לא יאפשר את המשך פעילותו בעתיד, ועלול להוביל לסגירתו.
לצורך הפעלה רציפה של המכון נדרשים כ-66 מיליון שקל נוספים לשנה הנוכחית – כפי שהובטח למכון במקור לשנת 2024, אולם דיכטר הצליח להחזיר לתקציבו 40 מיליון שקל. נכון לשעה זו, במשרד החקלאות אין כוונה להקצות את 26 מיליון שקל הנותרים, אלא לסייע למכון וולקני להתייעל ולהתמודד עם קיצוץ בהשוואה לתקציב שנקבע לו במקור לשנת 2024. למכון וולקני אין רזרבות ושומנים, ולכן הוא עלול בתוך מספר חודשים להיקלע שוב לבעיה תזרימית.
בחודשים האחרונים אמרו במכון וולקני כי יצליחו לנווט את צרכיהם עם קיצוץ של 6 מיליון שקל, אולם כעת מדובר בקיצוץ גדול משמעותית. לכן, ייתכן כי הקיצוץ הנוכחי בין כה יאלץ את המכון לצמצם את פעילותו.
שר החקלאות, אבי דיכטר, מסר: "בשנת מלחמה ברור לכולנו כי קיצוצים רוחביים הם חלק מהמאמצים לשמירה על ביטחונה של מדינת ישראל אך אסור לנו להפקיר את ביטחון המזון של תושביה. עלינו לתמוך בכל דרך במשאב החקלאות ובציבור החקלאים״. עוד נמסר מטעמו של דיכטר כי ״למכון וולקני הושג תקציב גבוה לפעילות בהשוואת לתקציב 2023 ואף גבוה באופן משמעותי משנת 2020 (תקופת משבר הקורונה, המשבר הלאומי הקודם הגדול במדינה). באשר לצרכים הנקודתיים, משרד החקלאות באמצעות גורמי המקצוע, יזום דיון מעקב אחר מימוש התקציב והצרכים הנוספים העולים מהשטח״.
תגובת וועד החוקרים במכון וולקני: "אנו מברכים את שר החקלאות ומנכ"ל משרדו על צמצום הפגיעה בפעילות המחקרית של מכון וולקני. בימים אלה מדינת ישראל ניצבת בפני אתגרי השיקום מהמלחמה בצפון ובדרום. אתגרים אלו מחייבים תוכנית חירום לאומית שעונה על הצרכים של ביטחון המזון שחוקרי וולקני יידעו לתרום למימושה. אנו בטוחים ששר החקלאות ומנכ"ל משרדו, שמבינים את הצורך הלאומי בכך, יפעלו להמשך חיזוקו של מכון וולקני, ויובילו לחיזוק התקציב הנדרש לעמידה במשימות”.