במשרד האוצר "לא הכירו" את התוספת של חצי מיליארד שקל שהובטחה לגדעון סער
במשרד האוצר "לא הכירו" את התוספת של חצי מיליארד שקל שהובטחה לגדעון סער
סער וסמוטריץ' סיכמו מעל ראשי הדרג המקצועי על תוספת של למעלה מחצי מיליארד שקל בכדי לתגבר 'פעולות הסברה'; זאת כשתקציב משרד החוץ כולו עמד ב-2024 על 1.8 מיליארד שקל, כלומר, 545 מיליון מהווים גידול של 30% מהתקציב, וגם זה ללא מטרה ברורה
בהסכם הקואלציוני שנחתם בין נתניהו לגדעון סער נכתב כך: "יתוגברו משמעותית המשאבים לפעילות של קמפיינים בחו"ל בתקשורת הזרה וברשתות חברתיות, ופעולות הסברה נוספות. לשם כך, משרד החוץ יקבל תוספת תקציבית של 545 מיליוני שקלים בשנת 2025, מעבר לסיכום התקציבי של משרד של משרד החוץ לשנת 2025, שהושג בטרם חתימת הסכם זה. וזאת בהתאם לסיכום שהושג בין שר האוצר ליו"ר הימין הממלכתי".
ובמילים פשוטות: סער וסמוטריץ' סיכמו על תוספת של למעלה מחצי מיליארד שקל בכדי לתגבר 'פעולות הסברה'. מדובר בסכום דמיוני, תקציב משרד החוץ כולו עמד בשנת 2024 על 1.8 מיליארד שקל, כלומר, 545 מיליון מהווים גידול של 30% מהתקציב, וגם זאת ללא מטרה ברורה (לשם ההשוואה, משרד ההסברה שהיה אמור לעסוק באותו תחום קיבל תקציב של כ-24 מיליון שקל, ההצעה הנוכחית היא לסכום גדול פי 22).
מלבד השאלה בדבר הנחיצות בכספים בהיקף כה גדול, מתברר כי ההתחייבות של שר האוצר סמוטריץ' על התקציב הזה, נעשתה ללא שיתוף גורמי המקצוע במשרד האוצר.
האירוע הופך להיות תמוה במיוחד, שכן כפי שאומר ההסכם הקואלציוני מדובר ב'פתיחה של התקציב' שאושר בממשלה רק ביום שישי האחרון.
מההסכם הקואלציוני עולה שהאוצר חתם על 'סיכום תקציבי' עם משרד החוץ, אך השרים סער וסמוטריץ' סיכמו מעל ראשי הדרג המקצועי להגדיל את תקציב משרד החוץ בעוד כחצי מיליארד שקל.
מעבר להיעדר ההסבר לסכום העצום הזה, ומעבר לכך שההחלטה על התוספת התקבלה בצורה שאינה סדורה, יש לציין, כי ההגדלה הדרמטית הזו – והבלתי-חיונית של תקציב משרד החוץ, מתבצעת בזמן שכל משרדי הממשלה מקוצצים, והציבור כולו הולך לספוג עליית מסים.
מאידך, העובדה שסער ואלקין הצטרפו לממשלה על מלא, יחד עם כך שהם קיבלו תפקידים בכירים, מקטינה משמעותית את כוחו של בן-גביר שהצביע בממשלה נגד התקציב.
ייתכן שהחשבון התקציבי של סמוטריץ' הוא שמוטב לשלם לגדעון סער חצי מיליארד ולרתך אותו אל תוך הממשלה מאשר להתמודד עם בן-גביר ולשלם מספר מיליארדים עבור דרישותיו המופרזות.
מבחינה זו – הפחתת כוחו הקואלציוני של בן גביר – גם הפקידות הבכירה באוצר מרוצה ונושמת לרווחה, שכן עד לכניסתו של סער לממשלה, לבן-גביר היה מעין כוח ווטו על תקציב המדינה, והשיג את כל אשר דרש.